banner137
banner25

Kırbiç "ülke üretimini arttırmalıyız!"

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerilim hızla tırmanırken, tarımda söz sahibi olan bu iki ülke hububat piyasasında da belirleyici rol oynuyor.

Özelikle Ayçiçeği ve Buğday ihtiyacının yüzde 60 civarının bu ülkelerden sağlanması savaşın uzun soluklu olması durumunda ithalat anlamında Türkiye’yi olduğu gibi dünya piyasasını da sıkıntıya sokacak gibi görünüyor.

Türkiye’de ayçiçeği yağı üretim ve tedariki konusunda söz sahibi ve belirleyici olan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç ayçiçeği fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların tamamen Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerileme bağlı olduğunu kaydetti.

Özelikle Edirne Ticaret Borsasında hafta sonu 8.50 TL’ye kadar gerileyen yüzde 40 ham yağlık ayçiçeği fiyatının Pazartesi günü 10.65 TL’den işlem görmesi gelişen olaylara bağlı olarak yorumlandı.

Konu hakkında açıklama yapan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç;

Ukrayna’da ki yaşanan Rusya Ukrayna savaşının tarım ürünlerini diğer konulardan daha fazla etkilediğini belirterek “Çünkü bu iki ülke dünyada özellikle ayçiçeği üretiminde bizim kurumumuzun iştigal alanın da dünyanın yaklaşık yüzde 55-60’a yakınını üreten iki ülke. 17 milyon tona yakın Ukrayna’nın üretimi var. Rusya’nın da yaklaşık 15 milyon ton’a yakın üretimi var. Bu da tabi dünya üretimi 55- 60 milyon ton arasında oraya baktığımızda hakikaten ciddi bir rakam. Bizim ülkemizde ithalatçı bir ülke olduğu için ülkemiz, biz tamamını üretemiyoruz ayçiçeği anlamında. Buğday anlamında üretimimiz yaklaşık ülke ihtiyacına karşılama oranında iyi ama un ihracatında Türkiye dünya lideri. Bu da tabi firmalarımızın burada ki işletmelerin istihdam açısından bir de katma değer açısından dışarıdan ithal edilip buğday un ihracı ile bu sağlanmakta”dedi.

Türkiye’nin Ukrayna’dan ayçiçeği değil de ham yağ ihtiyacını karşıladığını belirten Kırbiç “ ayçiçeğinde önemli olan ülke ihtiyacını karşılanması. Ülkelerin yaklaşık yüzde 65-70 oranında iç piyasada diğeri de bizim Balkan ülkeleri Romanya, Bulgaristan ve Ukrayna’dan.Genellikle orada Ukrayna çekirdek satışı yapmıyor, ayçiçek ham yağı olarak ihracat etmekte dışarıya. Bizim ülkemizde bir miktarı oradan almakta Rusya’dan almakta”diyerek savaş nedeniyle her şeyin askıya alındığını ora ile bağlantısı olanların mallarını alamadığını ve gemilerin yüklü olarak limanlarda beklediğini söyledi.Olası bir krizin bugünden yaşanıp yaşanmayacağını söylemenin erken olduğunu belirten Kırbiç; “bugünden bir şey söylemek biraz erken ama önümüzdeki günlerde devletimiz, bakanlığımız bir takım tedbirler alacaktır.”diyerek süreci yakından takip ettiklerini belirtti.

Şu anda bir sıkıntı olmadığını ileriki günlerde de bu yönde bir beklentileri olmadığını belirten Kırbiç“iç piyasa da tabii bir sıkıntı yok. Yağ ile ilgili bizde de kurumsal anlamda bir sıkıntımız yok. Önümüzdeki günleri takip ederek bir sıkıntı yaşanacağı kanaatinde değiliz.

Tabii ki fiyatlarda bir dalgalanmalar olabilir ama çok endişe edilecek bir durum değil. Bakanlığımızda sıkı takip içerisinde bizlerle de iletişim halinde bu konuyla ilgili”diyrek uyarıda bulundu ve Türkiye’de ayçiçeği ve buğday ekim alanlarının üreticiye verilen desteklerin arttırılması ile genişletilmesi gerektiğini kaydetti.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Kırbiç açıklamasında “Tabii bu süreçte en önemli olan bu geldiğimiz gün itibariyle de ülke üretimini arttırmak çok önemli bir hale geldi. Ülke üretimini biz ülkemiz olarak hep bahsettiğimiz konu var. Biz bunu karşılayabiliriz, üretebiliriz bunlarda çeşitli bunların mekanizmaları vardır. Üreticiyi memnun etmek çeşitli verilen destekler tabii ki bir ciddi destek var ayçiçeği üretiminde. Ancak bunları daha fazla arttırarak ve sulama yatırımları ile ülke ihtiyacını karşılayacak seviyeye gelmek çok önemli. Dediğimiz gibi ithalat yapılabiliyor ihtiyaç karşılanabiliyor bu tip böyle dünyada özel durumlar yaşandığında, böyle sıkıntılar da kaçınılmaz hale gelmekte. Biz bir an önce ülkemizde bir takım adımlar atılarak bugünümüzde ayçiçeği ekimi yaklaşmakta Adana bölgesi bu günlerde ekime başladı. Bizim bölgemizde de başlayacak. Bu desteklemelerde bir takım yine çiftçilere daha fazla teşvik edecek bir takım tedbirler alınırsa biz birkaç yıl içerisinde ülke ihtiyacını karşılanacağı kanaatindeyiz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30