banner78
banner25

Kırbiç "nerede kalmıştık deyip oradan yolumuza devam edeceğiz!"

11 Ocak 2023 günü yapılacak olan Genel Kurul ile yeni yönetimini belirleyecek olan Trakya Birlik’te Şafak Kırbiç başkanlığındaki var olan yönetim yeniden adaylığını açıklayarak delegelerinin desteğini istedi.

48 kooperatifi bulunan ve 300 birlik temsilcisinin oy kullanacağı Genel Kurul öncesi Edirne’de görev yapana gazetecilerle bir araya gelen ve burada açıklamalarda bulunan Şafak Kırbiç ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri geride kalan dönemin değerlendirmesini yaptı.

60 yılı geride bırakarak Türkiye’nin ilk 500 büyük şirketi arasında 190’ncı sırada yer alan Trakya Birlik’in seçimli genel kurulunda yeniden aday olduklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç; kooperatiflerin yaptıkları genel kurulları sonrasında yönetim kurulları ve birlik temsilcilerinin seçildiğini belirterek seçilen 300 birlik temsilcisinin birlik yönetim kurulunu seçeceğini kaydetti ve “ortaklarımız, delegelerimiz bizi bu göreve layık görürse nerede kalmıştık deyip oradan yolumuza devam edeceğiz”dedi.

Trakya Birlik’in ayçiçeği konusunda yaptığı çalışmaları özetleyen yönetim kurulu başkanı Şafak Kırbiç; “Ayçiçeği ülkemizin her alanında yetişebilen bir bitkidir. Bazı alanlarda verimi daha yüksek bazı alanlarda verimi daha az olmasına rağmen her türlü iklim şartlarında ülkemizde yetişme mukavemeti olan bir bitkidir. İnşallah önümüzdeki yıllarda ayçiçeği üretimini arttırıp kendi ihtiyacımızı karşılarız”dedi ve bunun yolunun üreticinin desteklenmesinden geçtiğin ifadet etti.

Kırbiç açıklamasında “bunun yolu da çiftçilerimizin para kazanmasından geçer. Desteklerin arttırılması, çiftçilerimizin para kazanması, ayçiçeğinin üretim miktarını arttıracaktır. Trakya Birlik olarak bu konuda bizim katkımız oldukça büyük. Özellikle bu yıl Trakya Birliğin ülkemizdeki çiftçilere, ayçiçeği üreticilerine katkısı sizlerin de takip ettiği gibi piyasalarda Trakya Birliğin faaliyet alanının olmadığı bölgelerde ayçiçek üreticileri ayçiçeğini bizim aldığımız rakamların çok altında satmak zorunda kaldı. Dünyadaki gelişmeler, kuzeyimizdeki Ukrayna ve Rusya'daki stoklar tahıl koridoru ile ülkede ayçiçeği üretimi anlamında ciddi bir akış olmuş bu da ülkemizdeki ayçiçeği fiyatlarının çiftçi beklentisinin altında gelişmesini oluşturmuştur. Ancak biz Trakya Birlik olarak çiftçilerimizi memnun eden bir fiyat açıkladık. Bu da bizim alım miktarımıza yansıdı”dedi.

2022 yılında bir önceki yıla oranla yaklaşık olarak 32 bin ton civarında fazla ürün mübayaa edildiğini belirten Kırbiç “311 bin ton civarında ürün mübayaası gerçekleştirdik. Tabii bu geçtiğimiz yıllara nazaran fiyat anlamında fiyatlarımızı ikiye katladı. Geçtiğimiz yıl 30 bin ton eksik olan ürüne 278 bin ton ürün ödediğimiz yaklaşık 1 milyar 600 milyon TL. Bu yıl 311 bin ton ürüne ödediğimiz rakam 4 milyar TL. Tabii bu çok ciddi bir rakam.Trakya Birliğin sermayesinin de çok üzerinde bir rakam. Trakya Birlik bu ödemeleri nasıl yapmakta? Kamu bankaları ve özel bankalardan kredi kullanarak çiftçinin ödemesini yapmakta. Bu da tabii bizleri ziyadesiyle zorlamakta. Ancak geçtiğimiz yıl bunun üstesinden geldik, bu yıl da inşallah önümüzdeki günlerde bugünlerde fiyatlar bizim aldığımız rakamların biraz altında ancak umut ediyoruz ki; İnşallah önümüzdeki günlerde biraz bir artış olursa biz de bu durumdan zarar etmeden çıkarız”şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 500 büyük kuruluşu arasında 190’ncı sırada olan Trakya Birliğin emin adımlarla devam etmesi gerektiğini belirten Kırbiç “bu yapıyı devam ettirmek için Trakya Birliğin emin adımlarla devam etmesi gerekiyor. Bugüne kadar büyük sıkıntılar yaşamada buralara kadar geldik. İnşallah önümüzdeki süreçte de aynı istikrarlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Trakya Birlik bugün itibarıyla her 5 evden birinde tüm ürünleri kullanılan, yaklaşık yıllık 200 bin tonun üzerinde yem üretimi gerçekleştiren, sadece ayçiçek olarak değil, bunun yanında girdi anlamında da, tahıl anlamında, hububat ve mısır'da çok ciddi anlamda ürünleri olan hem bölgemiz hem ülkemiz için önemli bir kuruluş. Trakya Birlik hem bölgemiz hem ülkemiz için hem de üreticilerimiz için gerekli bir kuruluştur ifadelerini kullandı.

Trakya Birlik’in pandemiden dolayı fazla yatırım yapamadığını ancak üretime devam ettiğini belirten Kırbiç; yatırımların yeni dönemde yapılacağını ve bu yatırımlar için kararlar alındığını bunlarında genel kurulda delegelerin oylarına sunulacağını kaydetti.

Kırbiç konuşmasında “İnşallah önümüzdeki günlerde Trakya Birliğin tohumculuk anlamında tesisleşmesi için yeni aldığımız araziler var, oralarda bir tesisleşme gerçekleştireceğiz. Tabii bunları biraz erteledik. Malum pandemi ve piyasalardaki bu fiyat artışlarından dolayı yüksek maliyetler oluştu. Daha sonraki günlerde bunların zaten yatırım kararları alınmış durumda. Önümüzdeki genel kurulda bunları doğrudan delegelerimizin oylarına sunup onayını aldıktan sonra zamanı ve zemini geldiği sürece yapmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz dönem içerisinde fabrikalarımızda özellikle Tekirdağ entegre tesislerimizde yüzde 50'nin üzerinde bir kapasite artışı gerçekleştirdik. Ancak bu yeterli mi? Çünkü bizim yağ satışı ile ilgili çok büyük sorunumuz yok. Ülkemizin vatandaşı bizim yağımızın kalitesini tescillemiş. Bu anlamda bizim ürettiğimiz yağı satma ile ilgili bir problemimiz yok. Bu yüzden üretimi arttırmak öncelikli hedeflerimizden birisi”dedi.

Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çelen’de yaptığı açıklamada 2022 yılının ayçiçek tohumu üretimi anlamında ülkemiz için rekor bir yıl olduğun hatırlatarak “başkanımızın belirttiği gibi Tarım Bakanlığı, Çiftçi örgütü, belediyeler bir sinerji yaratarak seferberlik ruhu ile çok uzun yıllardır ülkemizin ayçiçek tohumu ekilmeyen pek çok yerinde bu yıl üretim gerçekleştirdik ve 1 milyon 900 bin tona varan bir üretimle de tarihi rekor bir yıl oldu. Bu bizim ülke yeterliliği hedefi için çok çok önemli bir yıl oldu”dedi.

Genel Müdürü Hakan Çelen Trakya Birliğin çiftçileri ve ortakları'na sağladığı faydaları dile getirerek bunun daha da anlaşıldığı ve farkının hissedildiğini ifade etti. Trakya Birliğin piyasada hakkında yaratıldığı algı ile ilgili de konuşan Çelen; “biz bu faaliyetlerimizi yaparken tüm ticari faaliyetlerimizi, finansmanımızı ortağımızın sermayesi ve birliğimizin kendi ticari ve sanayicilik faaliyetleri ile elde etmiş olduğu öz sermayesi ile karşılıyoruz. Kamuoyunda ve özellikle kendi ortaklarımız arasında halen devlet ile ilişkilendirilme, kamu kaynağı kullanma, vergiden muaf olma gibi bir algı var. Bu anlamda da biz Türkiye kooperatifçiliğinde çok farklı bir yerdeyiz. Bunu tamamen ortağımızın sermayesi ve kurumun kendi imkanları ile yapıyoruz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30