banner78
banner25

Kaskolar da dikkat edilmesi gerekenler neler?

Edirne’de 17 yıldır sigorta acenteliği yapan Nergis İnce, araç trafik sigortası ve kasko yaptırırken herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için poliçe maddelerinin neyi kapsayıp kapsamadığının tek tek okunması gerektiğine dikkat çekti.

Sigorta şirketleri arasında özellikle kasko yapılacak araçlarda fiyat farkları yaşandığına dikkat çeken İnce; meslek gruplarında risk oranlarından tutun,muafiyet durumlarına kadar bir çok unsurun etken olduğunu belirtti.

Konu hakkında açıklama yapan Nergis İnce; Trafik sigortalarının herkesin, trafiğe çıkan her motorlu aracın, her motorlu taşıtın yaptırılması zorunlu olan mali sorumluluk poliçeleri olduğunu söyleyerek “Fiyat skalaları sigorta şirketlerine göre geçmiş dönemlerde farklılık göstermesine rağmen bu son dönemde sadece hasarsızlık indirimlerine göre fiyat farklılığı doğuyor. Fiyatlar tabi ki son dönemlerdeki tüm sektörlerdeki fiyat artışlarına binaen burada da arttı. 2-3 ay öncesinde trafik sigortası fiyatlarını çok çok üzerine şu anda trafik sigortalarına fiyat veriyoruz.3 Ay önce 400-500 TL olan sigorta şu anda 950 ila bin TL arasında.Tabi bu fiyatlandırmalar da noter satışından gelen aracın 4 basamak dediğimiz fiyatıyla yıllardır yaptırmış olduğu 7’nci basamağa kadar çıkan fiyatlar arasında yine indirimleri devam etmekte”dedi.

Trafik sigortası ile kasko poliçesi arasında fark olduğunu söyleyen İnce “Trafik sigortaları, kişinin trafik kazası sonucunda karşı tarafı karşılayan bu Ocak ayı itibariyle yeni teminatı 50 bin TL'ye kadar karşı tarafın hasarını karşılayan mali sorumluluk poliçesi. Kaskolar ise sizlerin ve aracınızı tüm risklere karşı koruyan sigorta ürünüdür. Kasko poliçelerinde sigorta şirketleri arasında ve ürünleri arasında fiyat farklılıkları oluşabilir. Herhangi bir kasko poliçesi satın almaya gittiğiniz zaman ya da teklif almak istediğinizde mutlak surette içeriğinin ne olduğu ile alakalı detaylı bilgi öğrenmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü hasar sonrasında aracınızdaki hasarın nereden geldiği ile alakalı teminat satın almamışsanız eğer, gittiğiniz serviste bununla alakalı çok ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Sigorta şirketi ödememe yoluna gidebilir. Ne aldığınızı bilmeniz, ne satın aldığınızı bilmeniz bu anlamda çok önemli”diyerek en önemli teminatın İhtiyari Mali Sorumluluk teminatı olduğuna dikkat çekti.

İhtiyari Mali Sorumluluk teminatını da açıklayan İnce “Trafik sigortasında satın aldığınız 50 bin TL'lik teminatı, kasko poliçenizde de 500 bin veya 1 milyon veya limitsiz olarak satın alabiliyorsunuz. Çoklu kazalar da özellikle günümüzde de araç bedelleri çok arttığı için çoklu kazalarda da bu limitin yüksek olması her zaman sigortanın avantajına yönelik bir çalışmadır”dedi ve kazaların sadece trafikte olmadığını, aracınıza durduk yere gelip birinin çarpabildiğini, herhangi bir doğal afette aracınızın başına çeşitli hasarlar gelebildiğini kaydetti.

Kasko poliçelerinin şirketlere göre fiyatlandırma da değişiklikler olduğuna ve bunun da poliçede yazan maddelerin arasında,kapsar veya kapsamaz diye yazdığına dikkat çeken İnce; “Kasko poliçelerinde özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar muafiyetler. Servis muafiyetleri uygulanıyor, parçalı muafiyetleri uygulanabiliyor, cam özellikle cam değişiminde cam onarımları muafiyetleri uygulanabiliyor. Doğal afetlerde muafiyetler uygulanabiliyor. Bunların her birinde çeşitli muafiyet ve kısıtlamalar konuldukça fiyatlarda otomatik olarak aşağıya düşüş sergileniyor. İhtiyari Mali Sorumluluk teminatı dediğim teminat özellikle bizlerin poliçelerde ciddi anlamda fiyatı değiştiren bir teminattır ve günümüzde de buna çok dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yani teminatı 50 bin lira verilmiş bir kasko poliçesi ile 1 milyon TL verilmiş bir kasko poliçesi arasında fiyat farkı olması kaçınılamaz zaten. Bu gibi hususlara mutlaka dikkat etsinler. Poliçelerini satın alırken içeriğinin ne olduğu, çünkü bir imza karşılığı satın alıyorsunuz poliçenizi elinize. Sonrasında ödenmediği takdirde hiçbir hak talep edemiyorsunuz. Çünkü imzalamış oluyorsunuz”dedi ve fiyatlandırma yaparken de meslek gruplarına göre bile ayrım yapabildiklerini,buna göre risk gruplarına ayırarak fiyatlandırma yapıldığını belirtti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30