banner78
banner25

İtfaiye müdürü uyardı!

Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürü Erdoğan Göbel, kış aylarında evlerdeki elektrikli ısıtıcıların yangınlara neden olabileceğini söyledi. Göbel, kış aylarında elektrik tüketimi arttığı için akımın alçalıp yükseldiğini, birden fazla fişin prizlerde takılı olmasının yangın riskini artırdığını belirtti.

Elektrikli ısıtıcıların kullanımının büyük sorunlara yol açabileceğini ve zayıf elektrik hatlarında yangın riskinin yüksek olduğunu belirten Erdoğan Göbel “Kış aylarında ev yangınlarının başlıca sebepleri, birden fazla ısıtıcı kullanımıdır. En kaliteli ısıtıcıyı, klimayı almış olsanız bile evinizdeki elektrik kabloları veya yangın koruma rölesi koydurmadıysanız yangın çıkarmaya etkendir. Vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum; elektrikli battaniye, çay, kahve makineleri, su ısıtıcıları, bunları elektrik prizinde takılı bırakmamaları gerekir. Televizyonunuzun bile fişini seyretmediğiniz zaman çıkartmanız gerekir. Vatandaşlarımızın bunlara uyması gerekiyor. Uymadığında birçok yangınlar elektrik aksamından çıkmakta. Kış aylarında fazla elektrik tüketimi ile devamlı akımın alçalıp yükselmesi, birden fazla fişin prizlerde takılı olması yangın çıkmaya etkendir” dedi.

EVİNDE HAYVAN OLANLAR DİKKAT

Evde yaşayan hayvanlar konusunda da dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapan Göbel, “Evden ayrıldığımızda açık bıraktığımız ısıtıcıyı yerde bıraktığımız zaman bir köpeğin yaklaşması, tüylerinin tutuşmasından yangın çıkabiliyor. Bir kuşun ısıtıcıya konup kanadı veya kuyruğu tutuşarak her yere uçup yangını dağıtabilmesi yangına neden olabiliyor. Sadece elektrikli aletler bunlara etken olabiliyor. Bunları kullanırken devamlı fişten çekmemiz gerekiyor. Tekrar kontrol edip evimizden öyle çıkmamız lazım” diye konuştu.

Elektrik tesisatlarının resmi kurumlarda altı ayda bir, evlerde de yılda bir kez ehil kişiler tarafından kontrol edilmesi gerektiğini belirten Göbel, “Sigorta, ampul veya kablo değiştireceksek ehil kişilere değiştirtmemiz lazım” dedi.

"SOBA BORULARI 15 GÜNDE BİR TEMİZLENMELİ"

Katı yakıt kullanan ev veya apartmanlarda baca temizliğinin çok önemli olduğunu ve temizlenmeyen bacaların yangınlara davetiye çıkardığını belirten Göbel “Kalorifer bacaları yılda bir, soba bacaları üç ayda bir temizletilmeli. Soba borularının da 15 günde bir temizletilmesi gerekir. Yangın ilk önce soba borusundan çıkar. Isının yoğunluğu neredeyse borulardan başlar ve bacaya geçer. Bacayı temizletmezsek kurum birikir ve bu da yangının çıkmasına sebep olur” diye konuştu.

Vatandaşların evlerindeki elektrikli ısıtıcı veya diğer elektrikli ev aletlerinin takılı olduğu prizlerde gevşeklik nedeniyle ark adı verilen kısa devre olabileceğini, bunu anlamak için basit bir yöntemi kullanabileceklerini kaydeden Göbel “Isıtıcının fişini prize taktığınızda cızırtı sesi varsa veya 10 dakika sonra bu fişi çektiğinizde uçları çok ısınmışsa fişin muhatap olduğu prizde bir sorun var demektir. Bu da yangın çıkmasına etkendir” dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30