banner137
banner25

Isıtıcılar sinsi birer katile dönüşebilir!

Edirne’nin tarihi bir kent olmasından dolayı çok sayıda tarihi ve ahşap yapıyıda beraberinde barındırıyor olması kış aylarında dikkatlerin bu yapılara çevrilmesine neden oluyor.

Kenar mahalleler başta olmak üzere ahşap binalarda kullanılan elektrikli ısıtıcılar doğru kullanılmadığı sürece bu ve benzeri evlerin birer sinsi katili olarak karşımıza çıkıyor.

Son olarak ahşap bir yapı olan tarihi İl Müftülüğü binasında çıkan yangın sonrasında gözler yeniden elektrikli ısıtıcılara çevrildi.Çıkan yangının henüz çıkış nedeni netlik kazanmazken elektrik kontağından olduğu tahmin edilen görüşler ağırlık kazanmaya başladı.Yangına ikinci katta bulunan bir elektrikli ısıtıcının sebep olduğu düşünülürken konusunda uzman kişiler söz konusu elektrikli ısıtıcıların kullanım esaslarına ilişkin bilinmesi gerekenleri sıralayarak önemli bazı ayrıntılara dikkat çektikler.

Elektrik Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Tarık Etker evlerimizde ve iş yerlerimizde kullandığımız elektrikli ısıtıcıların gelişi güzel veya bilinçsiz kullanılması ile alakalı sıraladığı maddelerde önemli bilgiler verdi.

Satın alınan elektrikli ısıtıcıların her şeyden önce TSE ve/veya CE belgeli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Elektrik mühendisi Tarık Etker cihazın kullanım bilgilerine iyice bakılarak kullanılmasının önemli olduğunu belirtti.

Isıtıcıların gücü ve elektrik hattının taşıyacağı gücün önemli olduğunu belirten Etker “Isıtıcının kullanılacağı tesisatta mutlak surette uygun değerde kaçak akım rölesi ve sigorta olmalıdır. Isıtıcılar elektrik tesisatına sonradan ilave edilen çoğaltıcı yani grup prizde kullanılmamalıdır.Uzatma kablosu asla kullanılmamalıdır. Isıtıcıların mevcut kabloları, kesitleri ve uzunlukları değiştirilmemelidir.Isıtıcılar düz zeminde kullanılmalıdır.Isıtıcıların devrilme karşısında elektrik enerjisini kesecek anahtar tertibatı olmalıdır.Isıtıcıların kablolarında şekil bozukluğu, erime, kararma, kesik olduğunda ısıtıcı kullanılmamalıdır.Isıtıcının gövdesinde ezilme kırılma gibi hasarlar var ise kullanılmamalıdır.Isıtıcıların yakınında tutuşmaya elverişli malzemeler bulundurulmamalıdır.Isıtıcılar ıslak zeminde kullanılmamalıdır”diyerek Isıtıcıların açık bırakılarak çalıştırılması ve sabaha kadar ısınır mantığı ile hareket edilmesinin yanlış bir uygulama olduğunu ifade etti.

Söz konusu yangınların ısıtıcının uzun süre çalışması ve taşıyıcı hattın zayıf olması ile ilintili olduğunu belirten Etker “eğer yukarıda belirtilen hususlar varsa mutlak surette bir elektrikçiye cihaz veya bağlı olduğu hat gösterilmelidir”dedi.

Konusunda uzman elektrikçiler ise ısıtıcının sağlıklı olup olmadığı yani yangına sebebiyet verip vermeyeceğinin ise yapılacak birkaç basit el kontrolü ile de mümkün olabileceğini söyleyerek “ısıtıcının takılı olduğu priz belli bir süre çalıştıktan (1 saat kadar) sonra yerinden çıkartılarak uçları ellenmeli ve ısınıp ısınmadığı kontrol edilmeli.Bu ne olursa olsun.İster kahve makinesi, ister saç kurutma makinesi, ister ısıtıcı.Takılı olduğu grup priz bile olsa aynı şekilde uçları prizden çıkartılarak kontrol edilmeli.Eğer metal uçlarda sıcaklık varsa kesinlikle o ısıtıcı kullanılmamalı ve bir ustaya gösterilmeli.Isınan uçlar elektrik hattını yani duvar içinde kalan taşıyıcı kablolarıda ısıtarak erimesine ve sigorta (kaçak akım rölesi) atmazsa yangın başlangıcına sebep olabilir ”şeklinde konuştular.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30