banner78
banner25

İriş "Tarım ile toprak et ile tırnak gibidir!"

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş düzenlediği basın toplantısında tarım,hayvancılık ve ekonomi konuları üzerine konuştu.Faiz konusunda da önemli açıklamalarda bulunan İriş iktidarı eleştirdi ve “20 yıldan bu yana iktidardasınız.Niçin faizsiz bir ekonominin kurulması için bir heyet çalıştırmadınız”dedi.

Basın toplantısını konu başlıkları ile belirleyen ve tarım,hayvancılık ve ekonomi konularını öne çıkaran İriş; tarım ile toprağın ayrılmaz bir parça olduğunu bunun et ile tırnak gibi olduğunu belirtti ve ülke topraklarının 2002 yılında 26 milyon dekar tarıma ayrıldığını bugün ise 23 milyon dekar’dan az bir alanın kaldığını ifade etti.

“Tarım deyince ilk akla gelen şey, topraktır”diyen İriş “tarımsal üretimle alakalı hususları ifade etmezden evvel, toprakla alakalı birkaç cümle söylemekte fayda var. Açık yüreklilikle ifade etmeliyiz ki, topraklarımızı hoyratça heder ediyoruz. Akıl almaz bir yapılaşma ile betonlaşıyoruz. Bunun sonucunda da tarım alanlarımızda ürkütücü bir azalma yaşanıyor. Nitekim, 2002’de 26 milyon hektar olan tarım alanları 2020’de 23 milyon hektara düşmüştür. Bu büyük bir kayıptır. Bunun için; her türlü yapılaşma ve imar faaliyetleri sıkı bir disiplin içerisinde ele alınmalıdır”dedi.

Tarım arazilerimizin korunması için ciddi tedbirler alınması gerektiğini belirten İriş; kanuni düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Üretimin planlanması,aile işletmelerinin geliştirilmesi ve tarımla uğraşan kesimin faiz kıskacından kurtarılması gerektiğini belirten İriş; “bunun çözümü kökten bir ekonomik düzen değişikliği”olarak yorumladı.

Ülkede zam ve faiz sorununu çözümlenmediği süre içinde sorunların devam edeceğini söyleyen İriş, “zam ve faiz sarmalı onlar bu hesabı yapamaz. Finansal oyunların ne getireceğini bilemez! Nereden bilecek? Benim de aklım ermiyor. Adam bir bakıyorsun şu kadar bu kadar olmuş döviz senin 10 senede kazanacağın parayı Ummadığın bir anda kazanıyor. Bu nasıl kazanmak ya terlemeden. Döviz indi kazanıyor, bindi kazanıyor. Bu nasıl oyun böyle. Bu bir oyun. Kumar gibi bir şey yani. Kağıt iniyor biniyor biz fakirliyoruz. Nasıl iş bu? Ne yaptık da fakirledik.Yani günahımız ne bizim? O zaman sistem bozuk. Sistem sakat. Onun için özellikle konumuz tarım ve çiftçilik olduğu için zam ve faiz sarmalından insanlığımız acilen kurtarılmalıdır. Bunu kurtarmak için ciddi adımlar atılmalıdır. Daha verimli, daha huzurlu, daha bereketli çalışma heyecanını kazanmalılar,üretmenin zevkini heyecanını yaşamalılar o zemini devletin yönetiminin hazırlaması lazım”dedi.

“Tercih edilen sistemin borca dayalı para sistemi” olduğunu söyleyen İriş;“yani borçlanma hesabına göre planlanmış dizayn edilmiş bir ekonomik düzende yaşıyoruz. Merkezinde faiz var. Faizsiz bir şey yok! Hemen şunu söyleyeyim faiz sadece bankanın aldığı faiz değil. Esas Faizin kaynağı paranın kaynağından kesilmesi lazım. Bunun çözümü kökten bir ekonomik değişikliğe ihtiyaç var. Batıda da faiz var. Evet bu doğru. Ama onların bizden bir farkları var. Kurdukları ekonomik düzen ile beraber diğer sistemde yani teknolojik düzende de üretim sanayi kapasiteleri itibarıyla biz de dahil diğer 3. Dünya ülkelerindeki kaynakları kendi ülkelerine aktarıyorlar. Ekonomilerindeki faizden doğan hasarları bizden kazandıklarıyla bizim kaynaklarımızın transferleriyle telafi ediyorlar ama son zamanda onlarda darbelendi. Yüzde 1, 1 buçuk olan faiz aşağı yukarı 4-5'lere tırmanıyor Avrupa'da”diyerek bunun bir sistem olduğunu ve çarkın tıkır tıkır işlediğini kaydetti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30