banner78
banner25

İngiltere ve Almanya’nın maskeleri Edirne’den!

Modavizyon tekstil fabrikası Genel Müdürü Turgut Bakır,pandemi sürecinde Edirne Modavizyon olarak tedbirler kapsamında işçi sayısını yarı yarıya düşürdüklerini ancak her şeye rağmen üretime devam ederek gerek çalışan gerekse çalıştıkları firmaları mağdur etmediklerini belirtti.

Türkiye’nin önemli ihracat yükünü tekstil sektöründe sırtlanan ve Avrupa’ya ihraç ettiği ürünler ile AB pazarında önemli bir yeri bulunan Şahinler Holding bünyesindeki Modavizyon Fabrikası Edirne için bir marka olduğu kadar Avrupa içinde aranılan markaların üretim yeri olarak biliniyor.

Dünyanın mücadele ettiği pandemi sürecinde fabrika olarak personel sayısını yarı yarıya düşürdüklerini, her şeye rağmen yinede üretime devam ederek taleplere cevap verdiklerini belirten Genel Müdürü Turgut Bakır; “fabrika olarak “Salgın hastalık nedeniyle 2020’nin Mart ayından itibaren ticaret hayatı etkilenmeye başladı. Sektörel olarak baktığımızda; özellikle klasik giyim alanında çalışan sayımızı azalttık. Devletimizin de bir müdahalesi oldu; kısa çalışma ya da işsizlik ödeneğinden yararlandı insanlarımız. O anlamda takdire şayan bir durum söz konusu. 1 yıl boyunca yüzde 70 oranında üretimimizde azalma olduğunu söyleyebilirim. Son 1 ayda yüzde 50’lere ulaştığımızı söyleyebilirim. Dolayısıyla pozitif bir gelişme olduğunu görebiliyoruz”dedi.

Pandeminin evdeki giyim şekline yansıdığını ifade eden Bakır “klasik giyimin oldukça fazla etkilendiğini görüyoruz. Biz müşterilerimizin tarzını değiştirmesinden de anlıyoruz ki; önümüzdeki süreçte biraz daha rahat giysilere rağbet olacak. Belki bu arada çalışan sayımızı arttırmasa da konfeksiyon tarzımızı değiştirmeye yönelik yatırımımız olacak. Spor giyime yönelik üretim yapan yerlerin pandemiden daha az etkilendiğini gördük. Genel anlamda baktığımızda Türkiye’nin ihracatında bir düşüş olmadı. Ev tekstilinde ciddi bir artış var, spora yakın örme konfeksiyonu gibi ihracatlarımızda bir artış var. Bunlar bizdeki eksilmeyi karşılıyor. Pandemi klasik giyimi spora çevirdi desek yanlış olmaz”dedi.

Toplam çalışan sayısın 2 bin 500’ler civarına düştüğünü Pandemi sürecinde de evlenme, askere gitme, emekli olma şeklinde ayrılmalar olduğunu hatırlatan Bakır “ Böylece çalışan sayımız 2 bin 300’lere kadar düştü. Şu anda da aktif olarak bu sayının yarısı çalışır vaziyette. Pandemi döneminde devletimiz tarafından öngörülen tüm önlemler firmamız tarafından harfiyen uygulandı. Fabrika sahamız sürekli dezenfekte ediliyor. Günlük temizlik sayısı arttırıldı. Servislerde, yemekte ve iş alanında takip edebileceğimiz oturma düzenlerine geçildi. Dolayısıyla fabrika içerisinde de temizlik ve hijyenle ilgili tüm önlemleri had safhada aldığımızı söyleyebilirim. Devletimizin bu önlemleri denetleyen kadroları yaklaşık 80 maddelik bir listeyle dolaşıyorlar. Bunların hepsi fabrikamızda uygulanıyor”dedi.

İngiltere başta olmak üzere Almanya gibi önemli ülkelerin maske taleplerine cevap verdiklerini belirten Bakır “Pandemi sürecinde uzun süre maske imalatı yaptık. Ergene’deki ihracatçı firmamız ağırlıklı olarak tek kullanımlık maske imalatı yaptı. 30-40 yıkamaya dayanıklı antibakteriyel maskelerin üretimini genel olarak Havsa’daki fabrikamızda yaptık. En önemli müşterilerimiz arasında da İngiltere var. Yaklaşık 7 milyon adet çok kullanımlık maskeyi İngiltere’ye ihraç ettik. Şu anda da Almanya için 10 milyon kadar maske üretimimiz devam ediyor”ifadelerini kullandı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30