banner78
banner25

İlk kazma vuruldu!

7 yıl önce yapılan kurtarma kazısı çalışması ile ihyası gündeme gelen Yemiş Kapanı Hanı ve Selimiye Meydan Projesi sorunu nihayet sonuçlandı ve ilk kazmanın vurulması ile çalışmalar bugün başladı.

7 yıldır bakımsız ve kötü durumda bırakılan ve adeta kent merkezinde ormanlık bir alan haline gelen meydan nihayet bugün başlayan çalışmalarla tartışmalarında son bulmasına neden oldu.Gerek belediye gerekse hükümet yetkililerini zaman zaman karşı karşıya getiren meydan projesi uygulaması yerelde de CHP'li Belediye ile AK Partili yöneticileri karşı karşıya getirmiş bugün bile tartışmaların devam ettiği atışmalar kamu oyu önünde devam eder hale gelmişti.

Yapılan ihale ile 20 milyon 490 bin TL bedelle işi yüklenen ve İller Bankası finansmanı ile başlanılan işin 130 gün sürmesi bekleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlanan çalışma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile prestij bir proje olacak şekilde yapılacak ve Selimiye’nin yapısına yakışacak bir meydan düzenlenecek.

Edirne Belediyesi’nin 2009 yılında açtığı Selimiye Camii ve Çevresi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması’nın 2010 yılında sonuçlanmasının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kalıntıları bulunan Yemiş Kapanı Hanı’nın yeniden ihyasını istemesi üzerine başlayan kısır çekişmenin yasal zeminde 6 yıla yakın sürmesi ve meydanın içler acısı bir hale bürünmesine kamuoyunu harekete geçirdi ve bakanlık olaya el atarak toplam 71 bin metrekare alanı kapsamayan çalışma nihayet başladı.

Uzun zamandır yaşan sıkıntıların ana nedeni olarak nitelendirilen Yemiş Kapanı Hanı ise  Edirne Belediye Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan “Yemiş Kapanı Hanı’nın Koruma ve Konservasyonuna ait işbirliği protokolü” kapsamında Edirne Belediyesi’nce hazırlanan, “Yemiş Kapanı Hanı Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projeleri” Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanması ile son buldu.

Alana gelen iş makineleri ilk olarak Mimar Sinan ve Fatih Sultan Mehmet’in heykellerini alandan taşıyarak işe başladı. Alanda yapılacak çalışma ile zeminde bulunan dolgular alınarak kot belli bir seviyeye getirilecek. Ardından 2015 yılında başlanılan kurtarma kazısı çalışmasında ortaya çıkarılan Yemiş kapanı Hanı’nın konservasyonu yapılacak. Sonrasında ise peyzaj ve çevre düzenlemesi ile meydanın Selimiye’ye yakışır bir hal alması bekleniyor.

Meydan projesi uygulanırken Edirne Belediyesi’nin de 70 milyon liralık mal varlığından vazgeçmesi dikkat çekici. Meydanın alt kısmında bulunan ve çevre düzenlemesi ile yıkımı gerçekleşecek ve alan içinde kalan 16 adet iş yerinin bugünkü değeri 70 milyon lira civarında. Ekim ayı başı itibari ile iş yerlerinden tahliyesi tamamlanan 16 kiracı faaliyetlerine bir başka alanda devam edecekler.

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30