Bu yıl 661’ncisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri sonrasında değerelendirmelerde bulunan 1984 ve 1989 yılları dönemin belediye başkanlığı görevini yapmış yağlı güreş sevdalısı İbrahim Ay; pehlivan enflasyonu yaşanmasının belediye ye yük getirmesinden, güreşlerin yağlı güreşten çok minder güreşi havasına bürünmesine ve ağa Seyfettin Selim’in ağalık kıyafetini hak ettiği şekilde giymemesine kadar olan birçok konuya değindi.
Tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerine bu yıl 2 bin 457 pehlivanın katılım sağladığını ve bunların aldığı yolluklarla belediyeye yük olduğunu belirten İbrahim Ay; “bu Kırkpınar'da 2 bin 457 tane pehlivan geldi. 2 bin 457 pehlivan Kırkpınar için çok fazla. Kırkpınar nedir? Yağlı güreşin olimpiyatıdır. Yani Kırkpınar'da birinci olan her derecede birinci olan kişi o derecenin Türkiye şampiyonudur. Bu bir gerçektir. Bu gerçeği yerine getirmek için Kırkpınar'a zembilini alan kişi gelmemesi gerekir. Önce bunları anlatmamız gerekiyor ki Kırkpınar'ın değeri daha da artsın. Madem yağlı güreşin Olimpiyatı Kırkpınar bunun için de buraya herkesin gelmemesi gerekiyor. Çünkü gelinmemesi gerekiyor. Türkiye'de yapılan bütün güreşlerden elenerek gelen kişilerin burada final yapması gerekiyor. Bunları büyüklerimiz bilir. Kaç kişi geleceğini, kaç kişinin olabileceğini. Mesela bir boyda 600 küsür pehlivan gelmiş. Ne demek bu ya? Yeşil sahayı gözünüzün önüne getirin. Yeşil sahanın içinde her gözüken birey için belediye para ödüyor. Çok enteresan. Onun için belediye Kırkpınar'da kar edemez. Zaten bunu kar için yapmıyoruz. Biz ar için yapıyoruz. Örf ve adetin, geleneğin gelişmesi için yapıyoruz. Ölmemesi için yapıyoruz. Bu bakımdan ölmemesini temin etmek için bu Kırkpınar'ın güreş kısmının ayrı bir federasyon tarafından idare edilerek bir federasyona bağlı olarak değil, ayrı bir federasyon tarafından idare edilmesi gerekir ki, özelliği olsun, bu işleri yapabilsin. Yani eleyerek buraya adam getirsin. Minik boyda 600 küsür adam var 2 dakikada gidiyor. Ondan sonra alıyor zembilini Kırkpınar'ı en güzel yerden seyrediyor. En yakından seyrediyor. Anasını, babasını yakınlarınıda yanına alıyor Kırkpınar'a en yakın yerden seyrediyor çocuklar. Kabul ediyorum. Başka yerdeki güreşlerde derece alan 36'ya ilk 46'ya girer onlara büyüklerimiz karar versin, öyle gelsinler buraya ki elenerek geldiklerinde Kırkpınar'daki yağlı güreşin kalitesi o zaman daha çok artacak”şeklinde konuştu.
Yağlı güreşlerin küçük boylarda daha zevkli olduğunu ve seyir keyfi sunarak,güreşin hak ettiği şekilde yapıldığını belirten İbrahim Ay; “Bu seneki güreşlerde küçük boylarda güreşler güzel oldu. İnanır mısınız teşvik 2 ve 1 üst boydaki çocuklar o kadar güzel güreşler yaptılar ki; bir de hoşuma giden benim istediğim olan bu güreşlerde. Büyükler yapmıyor bunu. Küçüklerde başlamış bu demek ki. Temennasını çekiyor, güreşi bitirdikten sonra ondan sonra arkadaşıyla vedalaşıyor. Bu çok güzel. Bu örftür bu adettir. Ama şimdi büyükler ne yapıyor? Bir yeniyor gol atmış gibi seviniyor. Kardeşim önce helalleş arkadaşınla, ondan sonra 86 takla at. Ama Kırkpınar'ın ve yağlı güreşin örfünü yerine getir, adetini yerine getir. Bunu yapmıyorlar heyecan ayrı mesele, heyecanı kafanda yaşayacaksın. Ben Kırkpınar'dayım arkadaş diyeceksin. Madem diyorsun ya bu dualı çayır, bu dualı çayırın da geleneklerine uyacaksın adetlerine uyacaksın”dedi.
Yapılan güreşlerin son yıllarda iyiden iyiye bozulmaya başladığını ve minder güreşinden gelen pehlivanların yağlı güreşin özüne dokunmaya başladığını belirten AY; “Büyük boylardaki güreşlerde yağlı minder güreşi oluyor. Küçük boylardaki güreşlerde yağlı güreş oluyor. Açıkçası yağlı Kırkpınar güreşi oluyor. Ama büyük boylarda başaltı ve başta yağlı minder güreşi oldu”diyerek puanlamanın kaldırılması gerektiği vurgusu yaptı. Ay; “Bir defa Yağlı güreşte puanlamayı kaldırmak gerekiyor. Dikkat ettiniz mi? Başa güreşen pehlivanlarda dizi yere değmeden puanlamaya geçtiler. Güreşiyor sonra arkasına geçiyor hop 2 puan alıyor. Sonra güreş bitti. Ben buna karşıyım. Yapılacak olay çok basit. Eğer bir federasyon olsa federasyon bunun kararını verir. Yağlı güreşin belli oyunları var. Yağlı güreşin belli oyunlarını, kural olarak koyarsın ortaya. Atıyorum kafadan, çapraza girdi 3 puan. Yatırdı yere yerden aldın iç kazık, ters paça yaptın onu çevirdi 8 puan. Bu şekilde diğer yarışmalarda olduğu gibi puanlama sistemini buraya getirirsin. Mesela buz pateninde zorunlu hareket vardı. O zorunlu hareketi yaparsan artistik puanı alırsın. Bilmem ne hareketi vardır, 3 puan alırsın. Toplarsın sonunda sen şu kadar puan aldın dersin finale hak kazanırsın”diyerek baş güreşlerinden verdiği örnekle puanlamın yanlışlıklarına dikkat çekti. “Puanlamada ilk 10 dakika 20 dakika adamlar fırtına kesiliyor”diyen Ay; “Peki bunu baştan güreş başladığında neden yapmıyorsun?Tedirginlikten tabii ki. Bu güreş sahası içinde güreş süresi içerisinde bu oyunları yaparsan sen kazanırsın. Öbür türlü yatıyor yatıyor, ondan sonra geliyor puanlama, adam fırtına kesiliyor. Yağlı güreşin finalinde Kırkpınar finalinde ne yaptı İsmail Balaban'la güreşirken. Hep durdu, hep dizini yere vurdu. Dikkat edin bakın. Hep oturdu İsmail Blaban kafasına vurdu. O iyiydi bu iyiydi adam güreş yapmadı İsmail Balaban'la. Ondan sonra ne oldu? Minder güreşinin verdiği tecrübe ile pat diye İsmail'i yeni verdi.
Adam sıktı belinden küt diye atıverdi bir puan geç arkasına al bir puan sonra ne bu başpehlivan bunların kalkması lazım”şeklinde konuştu.
14’ncü kez Kırkpınar ağası olan ve 4 milyon 22 bin TL bedelle yeniden ağa olmaya hak kazanan Seyfettin Selim’ide eleştiren İbrahim Ay; “Benim burada bir tenkitim de Ağa’ya olacak. Ağa kıyafet giymiyor. Ağa almış bir tane yelek siyah yelek, beyaz gömlek olmaz Kırkpınar'ın örfü vardır, adeti vardır.Ağa kıyafeti diye bir şey vardır.Ağa kıyafetini giyecek. İstersen 14 değil 114 kere ağa ol, o ağırlığı taşıman lazım. Tamam; sen, ‘ben taşıyorum’ diyorsun. Taşı Allah razı olsun. Ama o kıyafeti giy be kardeşim! Kendi özel şeylerini bırak artık. Bu bir kapris değildir. Bana göre adam kapris yapıyor. Giy kıyafetini Diyorsun ki; ağalığı benden daha iyi yapacak varsa gelsin ona bırakırım diyorsun. Ama o ağalığa verilecek olan iki tane emanet vardır. Biri ağa kıyafeti biri elindeki tespihtir. Ağalıktaki adet, gelenek, örf budur”ifadelerini kullandı.