banner137
banner25

İba"Türk kadınının güçlü bir aklı, güçlü bir yüreği ve güçlü bir maneviyatı var!"

AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 88’nci yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. İba, dünyada birçok ülkede kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmeden önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu hakkı Türk kadınlarına verdiğine değindi.

5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 88’nci yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımlayan AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, Türk kadınının güçlü bir aklı, güçlü bir yüreği ve güçlü bir maneviyatı olduğuna vurgu yaptı. 

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkını tanımasının 88’nci yıldönümüne ulaşmanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Başkan İba, özellikle son dönemlerde kadınların hem çalışma hem de siyasi hayattaki yerinin arttığına değindi.

Türk kadınının güçlenmesi ve hak ettiği sosyal statüye kavuşmasının uzun bir geleneğin sonucu olduğuna dikkat çeken Başkan İba, Türk kadınının güçlü karakteri, Millî Mücadele'nin de lokomotifi olmuştur. İstiklal Harbi'mizin kadın kahramanlarının her biri başlı başına bir destandır. Türk kadınına has bu millî karakter on yılların, yüzyılların birbirine eklenmesiyle oluşan büyük bir manevi mirastır. Görüyoruz ki bu miras nesilden nesle aktarılıyor. 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece kadınların akın akın sokaklara çıkması ve insanüstü mücadelesi bu aktarımın bir sonucudur” dedi.

AK Parti’de kadınların her daim güçlü bir şekilde yol aldığını ifade eden Başkan İba, “Bugün başka hiçbir partide böyle bir güç yok. AK Parti Kadın Kolları teşkilatı yurdumuzun en büyük kadın hareketlerinden birisidir. Partimizin girdiği her seçimden zaferle çıkmasında kadınların çok önemli bir rolü bulunmaktadır” dedi.

“Kadınlarımız çalışma hayatına katılarak ev ekonomilerine katkı sağlıyorlar”
AK Parti’nin Türkiye’de kadınların hem sayıca en çok, hem de en aktif yer aldıkları parti olduğunu hatırlatan Başkan İba, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde kadınlarımızın sadece siyasette değil, hayatın her alanında hak ettikleri seviyeye gelebilmeleri için büyük gayret gösterdik. Hem hukuki ve idari düzenlemelerle, hem yanlış uygulamaları düzelterek kadınlarımızın yanında yer aldık. Kadını öncelikle eğitim ve iş hayatı başta olmak üzere her alanda birey olarak, onunla birlikte anne, eş, evlat sıfatlarıyla desteklemeye devam ediyoruz. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda da Devletimizin tüm birimleri ile işbirliği içerisinde ortaklaşa çalışmalar yürütüyoruz. Her ne sebeple olursa olsun, mağdur konumunda bulunan kadınları devletin koruma şemsiyesi altına alıyoruz. Kadın kooperatiflerinin sayısı her geçen gün artıyor. Kadınlarımız çalışma hayatına katılarak ev ekonomilerine katkı sağlıyorlar” ifadelerine yer verdi.

Türk kadınının güçlü karakterinin geçmişten günümüze hiç değişmediğini aktaran Başkan İba, kadınlara olan desteklerinin artarak devam edeceğini belirterek Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 88’nci yıldönümünü kutladı.
‘Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkının Verilmesi’
Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkını veren yasal düzenleme, 1934 yılında Anayasa ve Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılması sonucu gerçekleşti. 5 Aralık 1934 tarihinde görüşülen öneri, 317 sandalyeli Meclis'te, 258 milletvekilinin katıldığı oturumda ve tamamının oyuyla kabul edildi. Böylece kadınlar 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkına sahip oldu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30