banner137
banner25

Hızlı trene maliyet freni!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 2019 yılı Haziran ayında yapımına başlanan ve 2023 yılında tamamlanması öngörülen Halkalı Kapıkule Demir Yolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule Kesimi İnşası Projesi ilk defa ekonomik krize takıldı.

Trans Avrupa Ulaştırma Ağları (TEN-T) demiryolu ağının Türkiye ile irtibatının sağlanması için sözleşmesi 530 milyon avroya imzalanan proje ve 275 milyon avroluk bölümü Avrupa Birliği hibe fonlarından sağlanacak olan projede ödenek yokluğu yüklenici firmayı işi yavaşlatma-durdurma noktasına getirdi.

Başladığı günden buyana oldukça hızlı ilerlediği görülen Halkalı Kapıkule Demir Yolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule Kesimi İnşası Projesi’nde bugüne kadar yaklaşık yüzde 60 lık bölüm tamamlanabildi. 3 bin kişinin istihdam edildiği projenin tamamlanması durumunda Halkalı-Kapıkule arasında yük trenleri için seyahat süresi 8 saatten yaklaşık 3 saate inecek olup, yolcu trenleri için ise 3,5 saatten 1 saat 20 dakikaya kadar inmesi bekleniyor.

Var olan eski hattın yanına paralel olarak inşa edilen demiryolu inşaatında durak sayısının az olması trenin rahat hareket etmesini, bu yüzden Edirne- İstanbul arasını 1 saat 20 dakikaya kadar düşürmesi bekleniyor.

153 kilometre uzunluğundaki çift hatlı projede yer alan 53 alt geçit, 59 üst geçit, 16 demir yolu köprüsü, 2 tünel, 194 menfez ve 3 viyadüğün yapım çalışmaları devam ederken bugüne kadar 60 km uzunluğunda ray döşeme işi yapıldığı belirtildi.

Yaklaşık 1 haftadan bu yana işlerin durduğunu ve çalışan personelin bayram izni dahil olmak üzere ikinci bir çağrıya kadar izne gönderildiğini söyleyen kaynaklar ödenek sıkıntısının yarattığı bir yavaşlamanın söz konusu olduğunu kaydettiler. Herhangi bir çalışmanın olmadığı projede artan maliyetler karşısında durma yaşandığı yeniden yapılacak hesaplamalarla maliyet fiyatlarının güncelleneceği ve işin devam edeceği öğrenildi.

Konu hakkında açıklama yapan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu hızlı trenin önemli bir proje olduğu vurugusunu yaparak inşaatın durmasını hükümetin ödeme yapamamasına bağaladı ve “Türkiye için önemli projelerden bir tanesi Kapıkule’den Çerkezköy’e oradan da İstanbul’a bağlanacak hızlı tren hattı. Bu tren hattının önemli bir bölümü Avrupa Birliği’nden sağlanacak hibe ile gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 575 milyonun 230 milyon lirası hibe ile karşılanacak, geri kalanı da hükümetin kaynakları ile karşılanacak. Gelin görün ki bu hat şu an durmuş durumda. Yaklaşık 2 haftadır buradaki işçiler çalışmıyorlar. Birazcık araştırma yaptık, sorduk işçilere bayram izni verildiği söylendi. Daha bayrama neredeyse bir hafta var. 2 haftadır burada bir işlem yapılmıyor. Aynen buradaki tren gibi bu hattaki çalışmalar durdu. Bizde merak ediyoruz acaba hükümet para ödeyemiyor mu?   Çünkü bu projenin yapım işini biri üstlendi. Kolin inşaat üstelendi şu anda hiçbir işlem yok.  Bunu merak ediyoruz buradaki insanlarda merak ediyor. Şantiyeye her gün buradan yüzlerce işçi geliyordu, çalışıyorlardı bu tren mıcır taşıyordu, beton taşıyordu ama şu an bu tren duruyor inşaat ta durmuş durumda. CHP olarak biz hızlı trene karşı değiliz. Yapılsın istiyoruz. Ama artık çetenin ödemelerinidemi yapamıyor hükümet. Hadi emekliye veremiyor, işçiye çiftçiye veremiyor. Acaba beşli çeteye demi veremiyor merak ediyorum?"dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30