banner78
banner25

Her gün 4.5 milyon ekmek çöpe atılıyor
Gökhan Balcı - Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, Türkiye'de her gün İzmir'in nüfusu kadar, yaklaşık 4,5 milyon ekmeğin israf edildiğini söyledi.
Akgül, Türkiye'nin milli gelirinin yaklaşık dörtte birini israf ettiğini belirterek, israfın maliyetinin 250 bin liraya tekabül ettiğini bildirdi.
İsraf edilen miktarın altyapı yatırımları, eğitim ve sağlık hizmetlerinin yürütülmesiyle ilgili birçok hizmetin finansmanında kullanılabileceğine dikkati çeken Akgül, ''Bugün Türkiye, İzmir'in nüfusu kadar, yaklaşık 4,5 milyon ekmeği israf ediyor olacak. Bu miktar gerçekten ciddiye alınmalı, her bir vatandaşımız bireysel olarak, dikkat etmeli. Dünyada yaklaşık 1,5 milyar insan açlık ve sefalet içinde. Türkiye'de yaklaşık 9 milyon insan yoksulluk sınırının altında. İhtiyaç duyduğumuz kadar ekmeği almamız, muhafaza ederken de ya yemek ya da tatlı şeklinde kullanarak değerlendirmemiz lazım'' diye konuştu.

-Sadece ekmek değil, su da israf ediliyor-

Türkiye'de sadece ekmeğin israf edilmediğini, suyun da gereksiz, amaçsız ve yararsız kullanıldığına işaret eden Akgül, ''Buna da dikkat etmemiz gerekiyor çünkü dünyadaki su rezervlerinin sadece yüzde 2,5'u insanlığın hizmetinde kullanılabilir nitelikte. 3 tarafı denizlerle çevrili bir yarımadada yaşadığımızı düşünebiliriz ama Türkiye su zengini bir ülke değildir. Onun için suyun kullanımında da çok dikkatli olmamız lazım'' şeklinde konuştu.
Ailelerin enerji ihtiyacı için her ay harcadıkları 100 liranın 35 lirasını tasarruf edebileceklerini ifade eden Akgül, şöyle devam etti:
''Ailelerin tasarruftan elde ettiklerini çocuklarının eğitimine harcamaları lazım. Kullanılabilir tonlarca kağıdı israf ediyoruz ve bunlar da ormanların yok olmasına sebep oluyor. Ormanların gereksiz şekilde tahrip edilmesi beraberinde birçok çevre problemini getiriyor. Karbondioksit ve diğer gazların salınımına sebep oluyor. İklim değişikliğine sebep oluyor.
Gelecek 50 veya 100 yıl sonra bazı adalar su altında kalacak. Ülkelerin haritadaki yeri değişecek. Bunların tek nedeni, kaynaklarımızı, gereksiz, amaçsız, yararsız yere harcamamızdır.''
TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Ekmek İsrafının Önlenmesine İlişkin Alt Komisyon'un çok faydalı olacağına inandığını belirten Akgül, 2004 yılında uygulamaya koydukları gıda bankalarının aktif hale getirileceğini kaydederek, ''Bunlar gıda israfını önlerken, ihtiyaç sahiplerine gıda ulaştırılmasını sağlayan kurumlardır. Bu kurumlara yapılacak olan bağışlar da maliyet bedeli üzerinden vergi matrahından düşülebiliyor'' dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30