banner137
banner25

Gürkan"bugün gemilerle bir yerlerden yağlar gelsin diye beklersiniz!"

Edirne Belediyesi tarafından 2 yıl önce ilki başlatılan ancak pandemiden dolayı ara verilen 2. Tohum Takas Şenliği Edirne Kent Ormanı’nda başladı.

Edirne Belediyesi’nin düzenlediği ve 2 gün sürecek olan 2. Tohum Takas Şenliği’ne İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve ilçe belediye başkanları ile siyasiler ve STK temsilcileri katıldı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, burada yaptığı açılış konuşmasında yerli tohumun önemine dikkat çekti ve tarımın önemine vurgu yaptığı çarpıcı sözüyle güne damgasını vurdu. Gürkan yerli üretimin önemini anlatırken dışa bağımlılığı “bugün gemilerle bir yerlerden yağlar gelsin diye beklersiniz”sözleriyle anlattı.

Gürkan konuşmasında “kuşkusuz belediyeler, yönetiminde bulunduğu kentlerde insanların daha sağlıklı bir yaşamı sürdürebilmesi için her noktaya müdahale etmek zorunda. Her alanda farkındalık yaratmak zorunda. İnsanların, toplumun, yöneticilerin dikkatini çekmek zorunda. Bugün Türkiye’de, siyasi parti ayrımı yapmadan söylüyorum, tohumun, toprağın, üretimin öneminin farkına varan, pandemi ile birlikte özellikle sağlıklı gıdanın farkına varan birçok belediyemiz, tohumla, tarımla, üretimle, hayvancılıkla ilgili çok kayda değer çalışmalar yapıyorlar. Bunu önemsiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Pademinin tüm dünyaya çok şey öğrettiğini belirten Gürkan, “Ama öğrettiklerinin belki de en önemlisi sağlıklı gıdanın vazgeçilemez olduğu. Canlı yaşamanın devam edebilmesi yani bir anlamda soyumuzun sürdürebilmemiz için cep telefonlarımıza ihtiyacımız yok, internete ihtiyacımız yok. Lüks araçlara ihtiyacımız yok, anlı, şanlı otoyollara, köprülere ihtiyacımız yok. Ama iki şey vazgeçilmez; biri temiz, sağlıklı içme suyu, ikincisi sağlıklı gıda. Kuşkusuz yerli tohumun dezavantajları var. Üretim kapasitelerini çok fazla artıramıyoruz. Hibrit tohumlar bu anlamda muhteşem. 200 kilogram ürün aldığımız yerli tohum buğdaydan, hibrit tohum olduğunda 700-800 kiloya kadar artırabiliyoruz. Bu elbette gittikçe artan dünya nüfusu için vazgeçilmez. Ama hibrit tohumun içinde neler olduğunu siz üretirseniz bilebilirsiniz. Sizin üretemediğimiz hiçbir şeyi kontrol etmeniz mümkün değil” dedi.

Türkiye’de Tohum Bankası kurulmasının öncülerinden olan İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer’de konuşmasında tohum takasının önemine dikkat çekti ve çıkış hikeyesini paylaştı. Soyer konuşmasında Can Yücel’in 1980’lerde şiirlerini bir kahvede yazdığını belirterek “bu paranın peşine bu kadar düşeceğinizi şu tohumun peşine düşün” demiş köylüye hep. Bunu Can Yücel’in kızlarından dinlemiştik biz. Can Yücel tohumun ne kadar kıymetli olacağı 1980’lerde ve demiş biraz vaktim olacaksa bir tohum bankası kurmalıyız demiş. Bırakın para bankalarını. Ömrü vefa etmedi ama o zamanki Seferihisar belediye başkanımız şimdiki İzmir Büyükşehir belediye başkanımız Tunç Soyer Seferihisar’da Can Yücel’in ailesinden de aldığımız izinle ve sonrasında bir protokolde yaptık biz onlarla Can Yücel tohum merkezleri kurmaya başladık ve 2010 yılında biz tohum takasları başlattığımızda siyasi bir engellemeye de maruz kaldık. Tohum yasası çok sert bir yasa.Çünkü yerli tohumun sertifikasını almazsanız satamazsınız,suç işlersiniz ve çokta ağırdır bunun suçları ama takas yapabilirsiniz”dedi.

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’ta konuşmasında Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli ekonominin tarım olduğuna vurgu yapan sözleriyle başlayarak “ bunu unutmadan tarımı geliştirmek, yerli tohumları korumak, iyileştirmek, gelecek kuşaklara miras bırakabilmek için küçük veya büyük fark etmeksizin tüm çiftçilerimizin desteklenmesi gerektiğini buradan ifade etmenin önemli olduğunu düşünüyorum”dedei ve Uygulanan tarım politikalarında üretimi ve üreticiyi teşvik edici uygulamalara daha fazla yer verilmesi gerektiğini kaydetti.

Trakya topraklarını çok verimli olduğunu ancak tarımsal desteklerin azalmasıyla çiftçilerin topraklarını satmak zorunda kaldığını da belirten Sarıkurt “Bizler Trakyalılar olarak tarın ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Biz zamanlar tüm Trakya’da ayçiçeği,buğday, arpa,kanola, ekili tarlalara doluydu. Zamanla tarımsal desteklerin azalmasıyla birlikte çiftçilerimiz verimli topraklarını satmak zorunda kaldı. Verimli topraklarımızda ise fabrikalar bolca ar oldu. Üretim potansiyeli yük sek bu güzel ülkemizde bu kadar dışa bağımlı hale düşürmenin ülkemize yapılan en büyük haksızlık olduğunu vurguluyorum.Çok geç olmadan çiftçilerimizi destekleyerek üretimimizin arttırılması gerektiğin vurguluyor, kenti Ata tohumlarımızı yaşatarak gelecek nesillere sağlıklı gıda bırakmamız gerektiğini düşünüyorum”dedi.

Daha sonra Belediye Başkanı Recep Gürkan, törene katılan protokol ile birlikte yerli tohumları geleceğin teminatı çocuklara teslim etti.

Katılımcı belediyelerin, kamu kurum ve kuruluşların, STK’ların açtığı stantların ziyaret edilmesinin ardından program Belediye Halk Oyunlar ekibinin gösterisi ve Belediye Bandosu Konseri ile devam etti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30