banner137
banner25

Gürkan "yatırım yapabilecek durumumuz yok!"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan düzenlediği basın toplantısında Edirne gündem,ine dair konulara değindi.Edirnespor toplantısı sonrası gazetecilerle gündemi değerlendiren Gürkan sorulan soruları cevapladı.

Yaklaşık 10 günlük il dışı ziyaretleri sonrasında Edirne’ye dönen ve gündemi değerlendiren başkan Gürkan; ekmek zammına ilişkin konuştu.Ekmek zammı konusunda fırıncıların yaşadığı sıkıntıları basından takip ettiğini ve oda ile fırıncılar arasında yaşanan sorunları bildiğini belirten Gürkan ekmek tarifelerine karışamadıkların ve halk ekmek konusunda belediye olarak yapacak güçleri olmadığın kaydetti.

Halk ekmek konusunda ülke genelinde birçok yerde talep olduğunu belirten Gürkan “Özellikle fiyat artışlarıyla beraber vatandaşlar halk ekmek talebinde bulunuyor. İnsanlar çaresiz kaldığı, yapacak bir şeyleri olmadığı zaman tevekküle sığınırlar. Allah yardımcımız olsun. Gücümüz yetmiyor çünkü. Çaresiziz elimizden bir şey gelmiyor. Halk ekmek hep gündemimizde olan bir konuydu. Onunla ilgili çalışma arkadaşlarımızla farklı çalışmalar yaptık. Ama belediyeler de sınırsız kaynaklara sahip değil. Bunları finanse etmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak daha önemli”diyerek belediyenin günlük tahsilatının 70 bin lira olduğunu ve vatandaşın ödeme zorluğu içinde olduğunu kaydetti.

“70 Bin Lira belediye için sakız parası bile değil”diyen Gürkan “Biz bütçemizin çoğunluğunu öz gelirlerimizle yani vatandaştan topladığımız vergilerden oluşturuyoruz. Vatandaştan da alamıyoruz. Herkes belediyeden haklı olarak hizmet bekliyor. Ama belediyenin de bunları yapabilmesi için kaynağının olması lazım. Türkiye’de neyin fiyatı ne kadar kimse bilemiyor. Bugün bir teneke yağ 500 TL oldu, geçen sene 130 TL civarlarındaydı. Bir çuval un ne kadar oldu ben takip edemedim. Edirne’de 52 tane fırın var. Ticaret Odası ve fırıncılar arasındaki fiyat tarifesi tartışması da devam ediyor. Biz ekmek tarifelerine karışamıyoruz. Bizim belediye olarak yeni bir alana girmemiz söz konusu değil. Çünkü bir yatırım yapabilecek durumumuz yok. Onu göze alamam şuan”ifadelerini kullandı.

Uzun bir süredir yapımı devam eden Atatürk Kültür Merkezi konusunda da konuşan Gürkan 25 Kasım’da resepsiyonu yapma sözü verdikleri Kültür Merkezini yetiştiremediklerini,21 Aralık Atatürk’ün Edirne’ye geliş yıl dönümünde açmayı düşündüklerini ancak bununda teknik nedenlere bağlı yetiştirilemeyeceğimi ifade etti.Gürkan “21 Aralık Atatürk’ün Edirne’ye gelişini hep birlikte kutlayacağız. Bu bağlamda 21 Aralık’ta Atatürk’ün Edirne’ye geliş münasebetiyle de Atatürk Kültür Merkezini açmayı planlamıştık. Ancak pandemi nedeniyle ve bu kurlar nedeniyle Almanya’dan gelecek elektronik cihazlarda bir sıkıntı yaşadık. Açılışı mecburen 1 ay kadar erteleyeceğiz. Teknik yani bina anlamında yetiştik orada bir sıkıntı yok ama bu kur artışları ve pandemi nedeniyle Almanya’dan gelecek ses cihazları ve diğer cihazlar var. Açacağımız salon büyük bir salon olacak yaklaşık 800 koltuklu bir salon. Meclis salonumuzu da oraya taşıyacağız”dedi.

Devam eden Selimiye Meydan Projesine de değinen Gürkan, Selimiye Meydan Projesi’nin 2. etap ihalesinin yapıldığını ve hızlı bir şekilde devam ettiğini kaydetti.

Söz konusu alan düzenlemesine ilişkin “Siyasi rant çıkarmaya çalışanlar oluyor”diyen Gürkan “Ben Edirne ne kazanıyor diye bakarım. Bu projenin 4 yıl durmasının nedeni hanın birileri tarafından yapılmak istenmesi ve benim de Selimiye’nin siluetini bozacak olması sebebiyle buna karşı çıkmamdır. Ben Edirne’nin haklarını korumak için o mücadeleyi verdim. Ama sonuçta hem hukuki açıdan hem de kamuoyu açısından haklılığımız kanıtlandı. Ne para ne yetki tek başına bir işi yapamaz. Biz bunları uzlaştırmayı becerdik. Vatandaş için tabelada kimin isminin yazdığı değil neyin yapıldığı önemlidir. Tabelalar gelir geçer. Kim ne yapmak istiyorsa hazırız. Makedon Kulesi’nin ihalesi yapıldı veya yapılacak. Orada da belediyenin girişimiyle oldu. Belediye ön tıkamak istese tıkar. O mevkide belediyeye ait parseli Kültür Bakanlığı’na tahsis ettik. Ben tahsis etmesem o proje de yapılamayacak. Hıdır Tabya’sının önündeki bir alanı da Kültür Bakanlığı’na tahsis ettik. Çünkü Hıdırlık Tabya’sı bir an önce yapılsın diye yaptık. Hıdır Baba Türbesi de belediyenin mülkündeydi onu da tahsis ettik. Kimin malını kimden saklayacağız. Hepsi bu ülkenin değerleridir. Önemli olan Edirne’nin güzelleşmesidir”dedi.

Edirne’ye son zamanlarda kur artışına bağlı olarak sayıları artan Bulgar turistlere ilşikin de konuşan Gürkan “Sosyal medya ve haberlerde şöyle bir ifade gördüm; ‘Bulgarlar çantaları dolduruyor’ gıcık olmuş bizimkiler. Ama burada Bulgarların bir suçu yok. Düne kadar biz gidip dolduruyorduk. Sevgili Edirneliler yapmayın gözünüzü seveyim. Alkışlayın demiyorum. Bu serbest ekonomi sen paranı değerli kılamamışsan 1 sene içinde yüzde 50, yüzde 60 değer kaybetmişse paran parası olan da gelip değerlendirecek”dedi ve esnafa “Mutlaka ve mutlaka fiyat tarifeleri koymaları gerekiyor. Biz bunları denetliyoruz ekmekle ilgili de bir tartışma olmuştu. Tarifenin asılı olup olmamasını denetlemek tarifeyi veren kurumun yetkisidir. Ticaret odası veriyorsa ticaret odası, esnaf odası veriyorsa esnaf odasının yetkisindedir. Bizde bu denetimlere zabıtalarla birlikte iştirak ederiz. Özellikle yeme içme sektörü mutlaka binaların girişinde, masalarda mutlak suretle tarifeler olsun. Turisti getirmek zordur tutmak ise 2 kat daha zordur”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30