banner137
banner25

Gürkan "kadın cinayetlerine ve COVİD-19 salgını gibi birçok önemli konuya dikkat çekti.!"

Edirne Belediye Meclisi Aralık Ayı Toplantısı, Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı öncesinde gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Recep Gürkan, 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesine, kadın cinayetlerine ve COVİD-19 salgını gibi birçok önemli konuya dikkat çekti. 

COVİD-19 tedbirleri kapsamında halka kapalı olarak düzenlenen Belediye Meclis Toplantısı, Belediyenin sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlandı. Buradan tüm Edirne halkına ve meclis üyelerine seslenen Başkan Gürkan,  1934’te Türk kadınına dünyada birçok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkı verilişinin 86. yıldönümünü kutlayarak, “Bu vesile ile başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu vatan için canını vermiş bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum. Ruhları şad olsun” dedi. 

NİLAY KARAARSLAN’I UNUTMADI

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ülkede neredeyse her gün yaşanan kadın cinayetlerine de değindi. Kadın cinayetlerine karşı devletin, TBMM’nin, güvenlik güçlerinin, sivil toplum örgütlerinin bir çaba, bir arayış içerisinde olduklarını belirten Gürkan, “En son geçtiğimiz hafta içerisinde de maalesef Edirne’de bir kadın cinayetine hepimiz tanık olduk. Gerekçesi ne olursu olsun bir insanın başka bir insanı öldürmesi, bir insanın başka bir insana şiddet ve tacizde bulunması hiçbir şekilde kabul edilemez. Cinsiyetler farklı olabilir. Hepimiz bir millete ve bir cinsiyete mensubuz. Kadına şiddeti, tacizi, cinayeti, tecavüzü; çocuklar için de aynı şekilde, kim yapıyorsa yapsın, nereden olursa olsun, hangi inançtan, hangi etnik kökenden, hangi siyasi görüşten olursa olsun hepsini lanetliyoruz. Elbette hepimiz kendi çevremizi, bölgemizi, şehrimizi bu anlamda korumak, kollamak ve bu tür sapkınlara karşı daha sağlam tutmak mecburiyetindeyiz. O yüzden Edirne’de kadınlarımız ile ilgili öteden beri yaptığımız çalışmalar, bundan sonra da hiç ara vermeden devam edecektir. Bu bir siyaset meselesi değil bu bir insan olma meselesidir. Edirneli kadınlarımızla birlikte kadın hakları, eşitlik hakları ve özellikle kadın cinayetleri ve kadınlara karşı işlenmiş bütün suçlarda Edirne Belediyesi olarak tüm kadınlarımızın yanında olduğumuzun bir kez daha bilinmesini isterim. Bu vesile ile çalıştığı işyerinde katledilen, öldürülen Nilay Karaarslan kardeşimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. 2 evladı kaldı geriye, Nilay’in anne ve babası tarafından bakılıyor, sahip çıkılıyor. Biz de kadın meclis üyelerimiz ile Edirne Belediyesi olarak bu anlamda üzerimize düşeni yapmayı buradan ilan ediyorum. Tamamıyla o ailenin yanında olacağız” diye konuştu.  

TÜM KADINLARIMIZA ÖRNEK OLSUN DİYE 

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinden bir yıl sonra 1935 yılında yapılan ilk seçimlerde TBMM’ye 18 kadın milletvekili girdiğini ve bu 18 kadın milletvekilinden birisinin de Edirne Milletvekili Dr. Fatma Şakir Memik olduğunu hatırlatan Gürkan, “Biz topluma örnek olması için 4 yıl önce Fatma Şakir Memik’in ismini Kaleiçi’nde açmış olduğumuz kadın merkezine verdik. Onun ismini yaşatarak, herkese de örnek olmasını arzu ettik. Cinayete kurban giden kadınlarımız ile ilgili de önümüzdeki dönemlerde yapacağımız çalışmalarda onların da hatıralarını yaşatmak için isimlerini vermeye devam edeceğiz” dedi. 

ATATÜRK’ÜN EDİRNE’YE GELİŞİ

Aralık ayının Edirne için özel bir ay olduğunu belirten Gürkan, “ 21 Aralık 1930 yılında Cumhuriyet’imizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, şehrimizi ziyaret etmiş ve belediyemizde bulunan odada 4 gece kalmıştır. Edirne Belediyesi’nin başkanı, meclis üyeleri, çalışanları ve Edirne halkı olarak, bu gurur nişanesi ile her zaman gururlanıyoruz, heyecanlanıyoruz, mutlu oluyoruz. 1978 yılında dönemin Belediye Başkanı Güngör Mazlum tarafından Atatürk’ün kullandığı eşyalar toplanarak, kaldığı oda Atatürk Odası’na dönüştürülmüştür. O günden sonra törenlerde, etkinliklerde bu oda hep ziyarete açılmış ve Ulu Önder Atatürk’ün hatıraları yaşatılmaya çalışılmıştır. 7 yıl önce göreve geldiğimizde bu odanın sadece törenlerde etkinliklerde değil sürekli açık kalması için bir düzenleme yaptık. Hafta sonları da dahil olmak üzere Atatürk Odası ziyarete açık hale getirildi.   Yine meclis salonu olarak kullandığımız bu salon Atatürk’ün ziyareti sırasında çalışma ve kabul salonu olarak kullanılmıştı. 23 Aralık 1930’ta Menemen’de yobazlarca katledilen Asteğmen Kubilay’ın vefat haberini Atatürk, bu odada almış ve Menemen ile ilgili de o sözlerini bu oda da söylemiştir. Ben bu toprakları bize vatan yapan kahraman şehitlerimizi, Cumhuriyeti’mizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve şükranla yad ediyorum” diye konuştu. 

MASKE, MESAFE VE TEMİZLİK 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüsü ile ilgili de tüm Edirne halkını bir kez daha uyararak, tedbirlere uymalarını istedi. COVİD-19 salgınının tüm Türkiye’de olduğu gibi Edirne’de de artarak devam ettiğini belirten Gürkan, “Belediyemizde de testleri pozitif çıkan arkadaşlarımız var. Bunun hizmetlere yansımadan atlatılması için arkadaşlarım bütün önlemleri, tedbirleri alıyorlar. 9 Mart tarihinde bu yana da Edirne Valimiz Ekrem Canalp başkanlığında bütün çalışmaları yaptık, yaklaşık 9 aydır kesintisiz olarak da yapmaya devam ediyoruz. Kurmuş olduğumuz ekipler hiç ara vermeden bugüne kadar devam etti, devam ediyor. Aşı ile ilgili olumlu gelişmeler var. İnşallah insanlık bu illetten bir önce kurtulur. Ama bu noktada her yerde olduğu gibi esnaflarımızda, vatandaşlarımızda çok ciddi sıkıntılar var. Ama kuşkusuz sağlık her şeyin önünde. Biz 10 aydır sürdürdüğümüz tüm bu çalışmaları sürdürmeye devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın 3 temel kurala temizlik, maske ve mesafeye mutlak suretle uyması gerekiyor” diye konuştu. 

Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda toplam 9 madde görüşülerek karara bağlandı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30