banner137
banner25

Gürkan; İYİ Parti il başkanı Demir'e yüklendi!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan İYİ Parti İl Başkanı Ekrem Demir’in heykel açıklaması üzerine bir açıklaman yaptı ve açıklamasının ittifakın il başkanına yakışmayan bir açıklama olduğunu ifade etti.

Gazetecilerle bir araya gelen ve gündeme dair gelişmeleri cevaplayan Recep Gürkan, Saraçlar caddesine taşınacak olan Tankut Öktem’in güreşen pehlivanlar heykeli ve bunun üzerinden yaratılmak istenilen tartışmalara açıklık getirdi.

Heykelin taşınacağı yer ile ilgili bir sıkıntı olmadığını ve çalışmaların başladığını belirten Gürkan “heykelle ilgili hiç bir sıkıntı,sorunda yok. İYİ Parti İl Başkanı Ekrem Demir’in açıklamasını dün gördüm,kendince bir şeyler söylemiş.Söyleyebilir. Kendisi hangi ittifakın il başkanı olduğuna karar vermeli önce. Belediyenin yaptığı çalışmaları eleştirebilir,beğenilmeyebilir.Bunlar doğal şeyler. Bir ittifaka dahil bir il başkanı iseniz onun yeri basın değil siyasi ahlak açısından görüşmedir”diyerek yüksek perdeden sarf ettiği sözlerine devam etti. Gürkan “Millet ittifakının il başkanıysanız Millet İttifakının belediye başkanı ile görüşmeden o açıklamaları yapmazsınız,bunları demokratik anlamda söylüyorum.Siyasi nezaket anlamında söylüyorum. İl başkanlığını öğrenmeden önce siyasi nezaketi öğrenmek lazım. Demokratik ahlakı öğrenmek lazım önce. Bunu öğrendikten sonra her şey çözülür. Tabi ki ben onu vatandaş olarak kabul ediyorum. İYİ Parti il başkanı olarak kabul edersem,ozaman millet ittifakı ittifak olmaktan çıkar. Bu da siyasi nezakete uymaz. Siyasi ahlaka uymaz. Bu açıklamalar genel merkezlere gidiyordur, zamanı geldiğinde herkes hak ettiğini alır”ifadelerini kullandı.

Kültür ve sanatla ilgili bu şehirde söz söyleme belediye başkanı sıfatıyla değil kişi olarak,en çok söz söyleyebilecek insanlardan birisiyimdir diyen Gürkan yapılan tüm çalışmaları ehli kişilere danışarak yaptıklarını ve kafalarına göre hiçbir şeyi bir yerden alıp bir yere koymadıklarını ifade etti.Gürkan “bunu Edirne’de kime de sorsanız aynı görüşte olacağından da eminim. Onlar sanıyorlar ki Recep Gürkan akşam yatıp sabah kalkıp ‘onu oradan alın buraya koyun’ diyor sanıyorlar. Onların hiç isimlerini bilmediği sanatçılarla sanat camiası ile, bu işin uzmanları ile gerçek kültür insanları ile binlerce defa görüşme yapıldıktan sonra bu işler yapıyor. Bu işler rast gele yapılan işler değil. Bunlar gerekli koruma kuruluna kültür kuruluna soruluyor danışılıyor. Projeleri çiziliyor kurul onaylıyor,ondan sonra bu işler yapılıyor.Bu işler sosyal medyada iki fotoğrafla olmuyor . Birlikte yönetmek başka bir şeydir,birliği yönetmek ve başaramamak başka bir şeydir”dedi.

İYİ Parti il başkanı Ekrem Demir’i kast ederek kendisine demokrasi dersi vermeye çalışanlara seslenen Gürkan “bana demokrasi dersi vermeye çalışanlar önce,kendi genel merkezinin genel başkanını ziyaret etmek istediği için meclis üyesini disipline vermemeyi öğrenecekler önce. Demokrasiyi orada öğrensinler önce. Sonra bana demokrasi dersi vermeye çalışsınlar. Kendi meclis üyesini genel başkanını ziyaret etmek için ihraç istemi isteyenler bana demokrasiden bahsetmesinler.Onlar önce kendileri öğrensinler demokrasiyi”şeklinde konuştu.

Heykelin neden Saraçlar Caddesine taşınması gerektiğini anlatan Belediye Başkanı Recep Gürkan “Niye pehlivanlar heykeli oraya konuyor,neden saraçlar caddesi ne konuluyor. Bunu anlayabilmek için bir turizm vizyonunuzun olması lazım.Bunu anlayabilmek için. 2019 rakamları ile Edirne’ye 5 buçuk milyon turist geldi. Kırkpınar Edirne’de Selimiye Camiinden sonra ikinci sembolüdür. Turistlerin yüzde 95 ise Kırkpınar haftasına denk gelmiyor. Edirne’ye gelen turistlerin çoğu o Saraçlar caddesinden geçiyor. Edirne’nin ikinci en önemli sembolü olan Kırkpınarla ilgili hiçbir şey yok.1973’te belediyenin 50. Yıl anısına açtığı yarışmayı kazanan rahmetli Tankut Öktem’in yaptığı çok değerli heykel o.Uğur Mumcu Parkında çok çukurda kaldı,kimse görmüyor.Biz bu değerli heykeli hem Edirnelilerle hem Edirne’ye ziyarete gelenlerle buluşturacağız. Hem de Saraçlar caddesinde Kırkpınarla ilgili çok değerli bir eseri buluşturmuş olacağız. Şimdi insanlar artık gittiği her yerde fotoğraf çekip paylaşıyorlar. Ben şu iddiadayım o Kırkpınar heykelinin önünde milyonlarca insan fotoğraf çekilip paylaşacak. Kısa sürede Edirne’nin fotoğraf çekim noktalarından birisi olacak,hem o vesile ile Edirne ve Kırkpınar yılın 365 günü gündemde tutulacak. Bunu anlayabilmek için,bunu analiz edebilmek için kültürle sanatla ilginizin olması lazım yoksa anlayamazsınız”dedi ve heykelin yerinden taşınmasının ve saraçlar caddesine konulmasının isabetli bir karar olduğunu doğrulayan bir bilgiyi de paylaştı. Edirne Lisesinden Yetişenler Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Üçer’in bir anekdotunu paylaşan Gürkan “Tankut Öktem bir Edirne Liselidir.Atıl Erman’ın mahalle ve okul arkadaşıdır.Onun yaptığı Pehlivan Heykelinin Uğur Mumcu Parkının yol seviyesinin altındaki yeri, daha ilk konduğu zamanda dahi yanlış yer seçimi idi. Hele bir dönem etrafı ağaç ve Ligustrum bitkileriyle kuşatılmış ve hiç görünmez olmuştu, oradan her geçtiğimde içim acırdı, arkadaşımızın emeği için üzülürdüm.Bilirdim ki o da o yeri beğenmemişti. Neyse ki daha sonraları ağaç ve Ligustrumlar kesildi de heykel açığa çıktı ve hiç değilse o taraftaki kaldırımda yürüyenler için daha görünür oldu. Ama hala çukurdaydı.Atıl Erman’da haberi okuyunca aradı, o da karara çok sevinmişti. Hatta ‘Sayın Recep Gürkan Başkanı aradım ve teşekkür ettim’ dediğini belirtti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30