banner78
banner25

Gurbetçiler uzun bekleyişten dertli!

Avrupa’da çeşitli ülkelerde çalışan ve tatillerini geçirmek için anavatan Türkiye’ye gelen gurbetçilerin çileli geliş yolculuğu gibi çileli dönüş yolculukları da başladı.

Pandemi nedeniyle Türkiye’ye gelemeyen ancak tedbirlerin kalkması ile bu yıl gelmeye başlayan çok sayıda gurbetçi izin sürelerinin sona ermesi ile dönüş yoluna geçti.

Başta Kapıkule karar sınır kapısı olmak üzere Avrupa’ya açılan kara sınır kapıları Hamzabeyli, Dereköy, İpsala ve Pazarkule sınır kapılarını tercih eden gurbetçiler yoğun araç kuyrukları oluşturdular.

Edirne Valiliği tarafından geçtiğimiz yıllarda Kapıkule gümrük sahası yakınında yapılan depolama alanı ile araçların yol güzergahı üzerinde parklanmalarını engelleyen çalışma sayesinde araçlar bu alanda bekliyor ve sırayla gümrük sahası içerisinde alınarak işlemleri burada yapılıyor.

40 derece sıcağın altında uzun süre bekleyen gurbetçiler, çileli bekleyişin ardından Avrupa topraklarına geçebiliyorlar. Bulgaristan gümrük sahasında yapılan sıkı denetiminde neden olduğu uzun araç kuyrukları zaman zamam gurbetçiler arasındaki sıra tartışmalarını ve haksız geçişler tansiyonun yükselmesine neden oluyor.

Çileli bekleyişlerini sürdüren gurbetçilerden bazıları yıllardır bitmeyen çile olarak nitelendirdikleri uzun araç kuyruklarını olumlu bulurken bazıları da beklemenin haksızlık olduğunu ifade ediyorlar.

Gün içerisinde İYİ Parti İstanbul Milletvekili ve Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türkler Başkanı Yavuz Ağıralioğlu’nun Kapıkule sınır kapısında gazetecilere açıklama yaptığı esnada bir gurbetçi gelerek yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi.Sahipsiz olduklarını ve kendileri ile ilgilenilmediğini savunan Belçika vatandaşı Çilem Önder isimli gurbetçi, 38 yıldır çileli gurbet yolunu çektiğini belirterek “gelirken bütün gümrükleri açtılar. Eurolar gelsin. Korona yok. Şimdi ne oldu? Eurolar bitti. Eurolar geri gidiyor. Ama nereye? Kapılar açılmıyor değil mi? Belçika konsolosluğunu arayarak burada kaldım diyorum bana her sene geldiğin yere geri dön diyorlar. Dış işleri bakanlığını arıyorum bana en son bizimi aradınız hanımefendi diyorlar. Ne fark eder ki? Ha ilk sizi he en son sizi aramışım. Hiç kimse bir şey yapamıyor bildiğiniz rezillik başka bir şey değil. Her sene aynı şey yaşanıyor. Hiç bir şey yapılmıyor.Sadece çay dağıtılıyor”dedi.

Gümrük sahasına giriş öncesi park alanından çıkan ve sıraya giren gurbetçiler zaman zaman kornaya basarak alımların hızlanması için tepki de gösterdiler. Dönüş çilesinin Eylül ayının sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30