banner78
banner25

Giyik "sıkıntımız büyük!"

Edirne’de vatandaşların ulaşımını sağlayan Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS)’un son aylarda yaşadığı mali sıkıntılara Pandemi sürecide eklenince içinden çıkılmaz bir hale geldi.

Gerek düzenlediği basın toplantıları gerekse sosyal medya hesaplarından kötü gidişata dair açıklamalar yapan ETUS başkanı Hakan Giyik, bugün düzenlediği basın toplantısı ile tam kapanmada uygulayacakları taşıma hakkında bilgi verdi.

Şoför esnafının mağdur olduğunu,evlerine ekmek götürmekte dahi zorlandıklarını açıklayan Giyik; devletin koyduğu tüm yasal yükümlülükleri yerine getirdiklerini ve Türkiye’de örnek bir ulaşım sistemi uygulandıklarını buna rağmen pandemi koşullarında ciddi mağduriyet yaşadıklarını ifade ederek destek istedi. Salgının başlaması ile bütün kriterlere uyduklarını ve uyguladıklarını belirten Giyik tam kapanmada vatandaşları mağdur etmemek için 8 hatta 25 minibüs ile faaliyete devam edeceklerini kaydetti.

Şoför esnafına yönelik hiçbir tedbirden yararlanamadıklarını belirten Giyik “salgının başından beri kendi imkanlarımızla ve kısmen belediyelerden aldığımız desteklerle toplu taşıma hizmetini sürdürmekteyiz.Acil tedbir alınmaz ise şoför arkadaşlarımızın iflasları kaçınılmazdır”diyerek alınması gereken tedbirleri ve taleplerini sıraladı.

7144 sayılı kanunun 14.maddesinin 5393 sayılı kanuna tabi belediyeleri, oda, dernek ve şirket bünyesinde faaliyet gösteren esnaflarımızı da kapsayacak şekilde acilen yeniden düzenlenmesi gerekli diyen Giyik “Salgından etkilenen esnaflarımıza belediyelerin destek verebilmeleri için çıkartılan 7244 sayılı kanunun süresinin salgın bitene kadar uzatılması,ücretsiz binişlere, biniş başına Türkiye genelini kapsayacak sabit bir fiyat belirlenerek elektronik ücret toplama sistemi verilerine göre esnaflarımıza ilgili bakanlıklar tarafından ödenmesi ya da yine elektronik ücret toplama sistemi verilerine göre aylık gelir desteğinin ücretsiz taşımayı karşılayacak şekilde arttırılması, ikisi de olmuyorsa yapılan gelir desteği ödemesi kadar ücretsiz taşıma yapılmasının sağlanması.Toplu taşımada kullanılan akaryakıtta ÖTV ve KDV indirimi uygulanması,Vergi, SGK, Bağkur primlerinin salgın bitene kadar Devlet tarafından karşılanması,Kamu ve özel bankalara olan tüm kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi,kısa çalışma ödeneğinin kapsamının genişletilmesi ve salgın bitene kadar devam ettirilmesi,yeni araç alımlarında KDV muafiyeti getirilmesi gerekli” dedi.

Taleplerinin dikkate alınmaması durumunda yüz binlerce insanın geçim kaynağı olan büyük bir sektörün yok olmasının önüne geçilemeyeceğini söyleyen Giyik “bizler her şeye rağmen vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. Durum gerçekten vahimdir.Sözün bittiği yerdeyiz.Devletimizin desteğine ve yapacağı düzenlemelere acil ihtiyacı vardır.Bizler tam kapanma sürecinde hatlarımızda yeni düzenlemeler yaptık ve mağduriyet yaşanmaması için hatları ve saatleri yeniden belirledik.226 aracımız, ortağımız var.Herkesin sıkıntısıyla bir karşı karşıyayız.O yüzden yöneticiler olarak bizde çok zor durumdayız.Havuz sistemi ile çalışıyoruz ve şu an maaş veremiyoruz.Adamların geçmişe dönük maaşları var içeride.Biz çok acil ihtiyacı olanı mağdur etmemeye karşılamaya çalışıyoruz ama bir yere kadar”ifadelerini kullandı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30