banner137
banner25

Genel Müdür Çalen" ayçiçeği üretiminin artmasına yönelik çalışmalarımız var!"

Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen, Temmuz ayı sonuna kadar ayçiçeği yağı sıkıntısının söz konusu olmadığını açıkladı. Trakya Birlik olarak 3-4 aylık planlamalarını yaptıklarını açıklayan Çalen, “Temmuz ayında ayçiçeği hasadı başlayacak. Herhangi bir sıkıntı ile karşılaşacağımızı düşünmüyoruz” dedi.

Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen, yeni sezonla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çalen, bakanlıkla görüşmeler yaptıklarını, ülke genelinde ayçiçeği üretimini arttırmasına yönelik çalışmalar olduğunu kaydetti.
Çalen, “Yeni sezonla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak birkaç haftalık rötarımız var ancak orada yılın yağışlı geçmesi ile beraber son derece müspet bir ilerleyiş var. Bölgemizde önceki yıla göre yüzde 10, yüzde 15’in üzerinde bir üretim artışı var. Biz bu yıl Ukrayna- Rusya savaşındaki sürecin uzaması durumda az talep dengimizin tamamlanması sonraki aylarda yılın sonuna doğru herhangi bir sıkıntı yaşanmaması ile ilişkili olarak ülkemizdeki üretimi arttırmanın yollarını, ilgili bakanlıklarımızla değerlendiriyoruz. 2 hafta önce yine Tarım Bakanımız Yönetim kurulumumuzu ziyaret ettik. Yeni üretim sezonu ile ilgili ilişkin ülkemizdeki diğer tarım havzalarında da üretimin arttırılması konusunda ilave destekler verilebilir mi, sulama alt yapı yatırımlarının hızlıca tamamlanarak birim alanından aldığımız ürün verimini arttırabilir miyiz şeklinde bölge Millet Vekilimiz Sayın Fatma Aksal ile beraber güzel bir ziyaret gerçekleştirdik. Dün de yönetim kurulumuzla, Ticaret Bakanımız Mehmet Muşla Karadeniz Birlikle beraber yeni sezon öncesi değerlendirmelerimizi yaparak ülkemizin bu sıkıntılı süreçten en az hasarla çıkmasını sağlayacak önlemle, tedbirleri birlikte değerlendirdik. Trakya Birlik olarak da yeni üretim sezonuna elimizden gelen tüm imkânlarla ortaklarımızın yeni üretimlerini sürdürmeleri konusunda tüm imkânlarla onları desteklemeye devam ediyoruz. Tohumdan gübreye, mazot desteğine, ürün avansına kadar yaklaşık dokuz yüz milyonu bulan bir kredi istihsalsiyle elimizden gelen tüm imkânlarla üretimi desteklemeye devam ediyoruz. Üretim artışıyla beraber ülkemizin 2022-2023 üretim sezonunda çok önemli bir sıkıntı ile karşılaşmayacağını düşünüyoruz” dedi.

Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen, Temmuz ayı sonuna kadar ayçiçeği yağı konusunda bir sıkıntı görünmediğini açıkladı.
Çalen, “Ülkemizin yaklaşık iç tüketimde 1 milyon 200 bin ton yağ ihtiyacı var. Bununda karşılığı yaklaşık 3 milyon ton biz tamamladığımız bir üretim sezonunda 1 milyon 700 bin ton civarında üretim gerçekleştirdik. Ülke yeterliliğimizin %60-65 seviyesinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu geçtiğimiz günler Cumhurbaşkanımızın açıkladığı sulama yatırımlarının süratle tamamlanmasını içeren hızlı bir yatırım planıyla ülkemizdeki tarım alanlarını daha hızlıca suyla kavuşturursak 3 yıllık 5 yıllık orta vadeli bir periyotta ihtiyaç duyduğumuz Ayçiçek üretim miktarını ülkemizde biz rahatlıkla üreteceğimizi düşünüyoruz. Bölgemizde devam eden iki önemli sulama altyapısı var çakmak ve Hamza dere bunların tamamlanması durumunda biz Trakya olarak zaten hem ülkemizin Çeltik ihtiyacını hem de Ayçiçek üretim ihtiyacının çok büyük bir kısmını karşılayacağımızı düşünüyoruz.
Türkiye de Temmuz sonuna kadar herhangi bir sıkıntı görünmüyor Trakya Birlik olarak bizde 3 aylık 4 aylık planlamamızı yaptık. Ürünlerimiz olanca hızıyla sürüyor. Haziran ayında ülkemizde Kanola Hasadı başlayacak, Temmuz ayında da Çukurovamızla da ülke Ayçiçek hasadı başlıyor. Bu itibarla şuan alternatif tedarik kanallarında da bir sıkıntı görünmüyor. Biz herhangi bir sıkıntı ile karşılaşacağımızı düşünmüyoruz” dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30