banner78
banner25

Gaytancıoğlu "orta direk zor durumda!"

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.81 il'de eş zamanlı düzenlenen basın toplantısı'nda konuşan Milletvekili Okan Gaytancıoğlu; genel ekonomi değerlendirmesi yaparak vatandaşın bitik olduğunu iddia etti.

Genel Merkez tarafından yapılan 17 maddelik çalışmanın sahada hazırlandığını ve esnafa yönelik tespitler olduğunu belirten Gaytancıoğlu bir gazetecinin "genel bir değerlendirme yaparmısınız?" sorusuna karşılık;  “Vatandaşlar bitik. İl Başkanımızın da belirttiği gibi 81 ilde bu bildiri okundu. Genel Başkanımızın yapmış olduğu grup toplantısında da esnafların bu sorunlarını 17 maddeyle açıkladı. Biz esnaflarımızı orta direk olarak görüyoruz. Hepimiz esnaf çocuğuyuz. Esnaf kimdir? Esnaf etrafına örnek olan, alışveriş yapıp ticaret yapan o ticaretini senetle değil sözle idare eden kişidir. Birine borcu varsa en yakın arkadaşından o borcunu isteyen kişidir. Günümüzde teknoloji gelişti senet, çek gibi şeyler çıktı ama artık ticaret de bozuldu. 18 yıldır iktidara sahip olan iktidar maalesef Türkiye’nin dinamiklerini bozdu. O orta direk şu an çok zor durumda. Esnafların çocukları genelde okurlar. Kendileri esnaf olmazlar. Olsalar da işlerini büyütürler. Çünkü esnaflık çok zordur. Kiradır, stopajdır. Maddelerimizden biri stopaj. Çok yüklü miktarlar alıyorlar. Yüksek vergi, vergiyi öldürüyor"dedi.

Salı günü Mecliste torba yasa görüşmesinin yapılacağını ve bu görüşmede kendisinin konuşmaya yapacağını aktaran Gaytancıoğlu " Salı günü torba yasa geliyor. Torba yasanın birinci maddesinde ben konuşacağım. Alkollü içeceklerde gece saat 10’dan sonra cezalarını daha da arttırıyorlar. Bu cezaları arttırarak daha fazla vergi koyarak ne olmuş biliyor musunuz? Bizim milli içkimiz rakının satışları düşmüş viskinin satışları artmış. Hani yerlilik, millilik? Rakamlara bakıyoruz. Şimdi iktidar kendi başına bir şeyler yapmaya çalışıyor. Yanlış yapıyor. Biz de diyoruz ki yüksek cezalar, cezaları tahsil edemez hale getirir. Esnafımız da çarkını döndürebilmek için kredi almış. Borç almış. Borcu ödeyemiyor. Biz ne diyoruz? Geçmişten gelen bir sicil affı öngörüyoruz. Bu sicil affı herkese ama esnaflar öncelikli. Niye? Esnaflar ticaretine devam etmek zorunda. Esnaflar, orta direk çöktükçe yerine kim geliyor? Zincir mağazalar. Bunlar ne yapıyor? Okulların açıldığı dönemde kırtasiye esnafının işlerini bozuyor. Edirne’de 60 tane kırtasiye esnafımız var. Onlarla ilgili özel bir çalışma yaptık. Genel Merkez’e ilettik"dedi.

Edirne ekonomisinin yurt dışından gelen Bulgar vatandaşlara dayalı olduğunu ancak asıl katkıyı öğrencilerin sağladığını belirten Milletvekili Gaytancıoğlu “Edirne Merkez’de 38 bin tane öğrenci var. Trakya Üniversitesi olarak da 41 bin öğrenci var. Bunların 22 bini evlerde kalıyor. Emlakçılar Odası Başkanımızı ziyaret ettik. Oradan aldığımız bilgiler, onlar her şeyi biliyorlar. Bu 22 bin öğrencinin buraya gelmemesinden dolayı Edirne esnafı zaten büyük sıkıntı içerisinde. Pansiyonlar ciddi anlamda sıkıntı içerisinde. 8-9 bin civarı öğrenci pansiyonlarda kalıyor. Ayşekadın bölgesindeki pansiyonlarda, okulların yakınlarındaki pansiyonlarda kalıyorlar. Geri kalan 12 bin öğrencimiz de Kredi Yurtlar Kurumu (KYK)’da kalıyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) neden ısrarla yurt yapalım biz iktidara geldiğimizde bir yılda tüm KYK’ya ait yurtlarda öğrencileri barındırırız politikasının altında yatan da budur. Çünkü öğrencilerin daha önceden biliyorsunuz tarikat yurtları öğrencileri çekti. Neden? Çünkü kirayı ödeyebilecek, pansiyonda kalabilecek durumda değil. Emekli bir ailenin oğluysa nasıl ödeyecek? Emekli geçim sınırının altında bir gelire sahip. Çocuğunu nasıl okutacak? Burs yok, kredi yok. Krediler ödenebilir halde değil. Şu anda 5 milyon öğrencimiz de icralık. 5 milyon öğrencinin evine bugün yarın haciz gidecek. 350 bin tanesine gitti zaten. Hepsine gidecek. Niye? Öğrenciyken kredi almış. Okumak için almış. O krediyi ödeyemiyor"dedi.

Edirne'de öğrenci olmamasının dolaylı yönden etkilerine değinen Gaytancıoğlu  "Edirne’deki pansiyon sahipleriyle konuştuk. ‘Biz 60 kişilik pansiyonuz. 3 tane kayıt geldi.’ diyor. Siz pansiyon sahibi olsanız ne yaparsınız? 3 öğrenciye hizmet vermeye çalışırsınız ama elektriğiniz, suyunuz 60 öğrenci için yanacak. Kaloriferleri çalıştırır mısınız çalıştırmaz mısınız? 3 öğrencinin hangi birine hizmet vereceksiniz? Yemek hizmeti verecek misiniz? Orada çalışanların ücretlerini nasıl vereceksiniz? Biz de CHP olarak Genel Merkez’in yönlendirmesiyle okulların kapatılmasından en çok etkilenen esnaflarımızla görüşmeler yaptık. Pansiyonlar bunların başında geliyor"dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30