banner137
banner25

Gaytancıoğlu “iktidarı çok samimiyetsiz,Türkiye'nin sorunlarını çözemez nitelikte buluyoruz!”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu partisinin il binasında düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ile beraber düzenlediklerini basın toplantısında Okan Gaytancıoğlu Edirne için önemli olduklarını düşündüğü konu başlıklarını sıralayarak açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin pirinç ihtiyacının yüzde 60’lık bir bölümünün Edirne’den karşılandığını ve bunun üretici baz alındığında büyük bir kitle olduğunu ifade eden Milletvekili Gaytancıoğlu “Edirne ve Türkiye ciddi anlamda kan kaybediyor. Edirne neden kan kaybediyor?Edirne'nin gelir kaynaklarının başında tarım geliyor.Yani özellikle İpsala ilçemizde bir feryat hissediliyor şu anda.Türkiye pirincinin yüzde 60'ını biliyorsunuz Edirne karşılıyor.Ve en kaliteli pirinci de Ergene havzasından elde ediyoruz.Çeltik üreticileri çok perişanlar”diyerek hasat zamanı oluşan fiyat ile hasat sonrası oluşan piyasa fiyatların birbirini tutmadığını hatırlatarak “çok kaliteli bir ürün var.Hasat zamanı genelde fiyatları düşük olur.Sonrasında ise çok yüksek.Üretici belki borçlarımı öderim, çeviririm.Biraz Piyasalar oluşsun diye birkaç hafta bekliyor.Fakat birkaç hafta sonra hükümet bir karar alıyor,İthalat kararı.Yani elindeki ürün satılmadan üretici alın terinin dökmüş borcunu ödeyecek ürünü kurutacak, kurutma makinesi ile anlaşmış veya parası olmayan doğal yollarla kurutmaya sermiş,fiyat 4 bin 500 TL’ye çıkmış,çeltik şu anda 3.500 liraya satamıyor”dedi.

Dekarda 1000 Tl zarar eden üreticinin bin dekarda 100 bin TL zararı olduğunu ifade eden Gaytancıoğlu; ciddi bir zararın ortada olduğunu,buna girdi maliyetlerinin katıldığında zararın daha net anlaşıldığını kaydetti.

Edirne ekonomisine 3 milyar dolar katma değer sağlayan bir üründen bahsettiğini aktaran Gaytancıoğlu; hükümetin ithalatın 15 Nisan'dan 15 Mart'ta çekilmesi kararına katıldıklarını ancak toprak mahsulleri tarafından paketlenen ürünlerin Uruguay ürünü olmasının kendilerini ve üreticiyi üzdüğünü kaydetti.

Bir diğer gündem maddesi olarak ayçiçeği yağı fiyatlarını konuşan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu yurt dışından ithal dilen ayçiçeğinin üreticiye zarar verdiğini ve her geçen gün üreticin üretimden uzaklaştırıldığını ifade etti.

Bir ton ayçiçeğinin 740 dolar olduğunu ifade eden Gaytancıoğlu “Türkiye dünyada en fazla ithalat yapan ülke.Bunu neden söylüyorum.Edirne'yi çok yakından ilgilendiriyor çünkü.Trakya olarak üretici bir bölgeyiz.Daha fazla üretebilecek potansiyelimiz çok fazla işleyebilecek çok fazla potansiyelimiz var.Ama yine sizin de bildiğiniz gibi 2 hafta önce nüfus istatistikleri açıklandı.Edirne göç veriyor. Neden Edirne göç veriyor,gençler iş bulamıyor? Biz elimizdeki paraları başka ülkelere çiftçilerine verdikçe başka ülkelerdeki işletmelere verdikçe insanlarımız gidiyor. Halbuki bu paralar bizde kalabilirse yani 740 dolara biz satsak dünya kadar para kazanmış oluruz”dedi.

Edirne ekonomisi olarak sadece tarım sektöründe yapılan ithalattan dolayı 5-6 milyar dolar paranın dışa ödendiğini hatırlatan Gaytancıoğlu “2 milyar dolar çeltik'te,3 milyar dolar yağda ise 2 milyar dolar yani Edirne ekonomisine 5-6 milyar dolar para gelecekken biz başka ülkelerin çiftçilerine bu paraları ödüyoruz. Biz ithalatçı bir ülkeyiz.Tüketicimiz yüksek fiyatlarla yağa bedel ödüyor ve Edirne ekonomisi kan kaybediyor.Ne yapmak lazım?Çok basit!Üreticiyi desteklemek lazım.Yani bütün dünya üretici destekliyor. Peki bunlar destekler mi? Yani biz zaten iktidarı çok samimiyetsiz buluyoruz.Türkiye'nin sorunlarını çözemez nitelikte buluyoruz”şeklinde konuştu.

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ise Edirne’de artan vaka sayılarına dikkat çekerek kesin sebep olmamakla beraber Ak parti kongrelerini işaret etti ve 400 bin nüfusu olan Edirne’de 300-350 kişi,günlük ise 13-14 kişi vaka sayısına dikkat çekti.

İl Genel Meclisi bütçesini uzun zamandır incelediğini ancak sorulan sorulara cevap alamadığını da belirten il Başkanı Pekcanlı; “uzun zamandır hep kafamızı kurcalayan bazı sorular var arkadaşlar.Yani bütçedeki para özel idarede ki para o kadar bazen har vurulup harman savruluyor ki; bazen kredi çekiyoruz.Kapatmak için bazen ek ödenekleri bitiriyoruz fuzuli işler için.Geçtiğimiz günlerde il encümeninde alınan bir kararla Edirne İl Özel İdaresi 2021 mali yılı bütçesinde yer alan ve yılın içerisinde yapılması zorunluluk gerektiren mali hizmetler müdürlüğü yedek ödenek harcama kaleminden plan proje müdürlüğü kamu hizmet binaları bakım ve onarım giderleri Edirne menzilahır Mahallesi halı saha ve soyunma odaları onarım işi, Fevzipaşa İlkokulu onarım işi, Karaağaç bölgesinde yeşeren umutlar projesi kapsamında bina onarım ve bahçe düzenleme işi ve Edirne il ve ilçe nüfus müdürlüklerinin yeni konsepte uygun hale getirilmesi için mal alım işi toplam 3 milyon 950 bin TL'lik bir ödenek aktarıldı il encümeninden. İl Genel Meclisi ek bütçesinden buraya aktarılıyor bunlar aslında.Bu saydıklarım yapılmalımı?Yapılmalı tabii ki.Ama bunlar yapılırken yani insanlarda bize demesin bizim mahallemizdeki okulun binasının onarım işine Hayır mı diyorsunuz.Kesinlikle böyle bir şey söylediğim yok.Bunlar planlanıp normal il genel meclisi kararı alır hiç ek ödenek falan bunlar için kullanılmaz.Ek ödenek nedir?İl genel meclisini 85 milyon lira civarında bir bütçesi var.Bu bütçenin yüzde 5 i ek ödenektir. Yani Edirne Tayakadın köyünde bir su kanalizasyon işi yaptınız.İşin maliyeti 1 milyon lira iş başlad.İşin yüzde yetmişinde paranız bitti. Bu ek ödenekle yüzde 5 lik ek ödenekler bu işin tamamlanması için kaynak aktarırsınız.Ek ödenek açıklaması budur.Bir bakıyorsunuz nüfus müdürlüklerinin Bakım ve Onarım işi. Arkadaşlar bunlar bakanlıklardan yani tahsisli ödeneklerden bunların bütçesi geliyor zaten. 4,5 milyon liralık bütçenin 3 milyon 950 bin lirasını buraya aktarırsınız,yarın öbür gün kırsalda yapacağız işlerde para yetmediği zaman bu sefer kredi istersiniz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30