banner137
banner25

Faturaları yakarak tepki gösterdiler!

DİSK Emekli-Sen eş zamanlı olarak yaptığı açıklamasında ödeyemedikleri faturaları yakarak yapılan zamlara tepki gösterdi.

Saraçlar caddesi üzerinde yapılan basın açıklamasında toplanan DİSK Emekli-Sen üyeleri yaşanan zamlara tepki gösterdiler.Ellerindeki pankart ve dövizlerle tepkilerini dile getiren emekliler aldıkları maaşla geçinemediklerini ve yapılan zamlarla geçinmenin söz konusu dahi olmadığını ifade ettiler.

Emekli Sen Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu tarafından okunan ortak basın metninde; çektiren bir avuç muktedire karşı çekenler olarak ve çekenler için bir aradayız”diyerek “Bizlere yoksulluk ve açlık çektiren iktidara karşı 13,5 milyon emeklinin sesi olmak için buradayız.Bugün buradayız çünkü emeklileri devletin sırtında kambur olarak gören iktidar yükünü hafifletmek için emeklilerin cebindeki üç kuruşa göz dikmiştir.Bugün buradayız çünkü biz emekliler her gün biraz daha yoksullaşırken iktidar soframızdan bir dilim ekmeğimizi daha nasıl azaltacağının peşine düşmüştür.Bugün buradayız çünkü cebimizdeki üç kuruşu sağlıkta katkı payına mı, bir dilim ekmeğe mi yoksa doğalgaz faturasına mı vereceğimizin hesabını yaparken iktidar o üç kuruşu bizden nasıl geri alacağının hesabını yapmaktadır.Bugün buradayız çünkü 13,5 milyon emeklinin hak arama mücadelesini engellemeye çalışan iktidar emeklilerin sendikası DİSK Emekli-Sen’e kapatma davalarıyla saldırmaktadır”dedi.

En düşük emekli aylığının bin 500 lira iken Maliye Bakanı’nın açıklamasına dikkat çeken Dayıoğlu ; “Türkiye’de şehir merkezindeki kiralar ortalama 1261 lira! Ne var ki toplum tarafından güvenirliğini yitirmiş, bu ülkenin “resmi” istatistik kurumunun çarşıda, pazarda gerçek enflasyonun yüzde 60’lara dayandığı bir ekonomik krizin tam ortasında gerçeklikten uzak veriler paylaştığını geçtiğimiz ay ve dün açıkladığı enflasyon rakamlarında gördük.

O nedenle ne TÜİK in aldatıcı, yapay ve elastik açıklamalarına, nede Maliye Bakanı’nın tespitine değil;Kendi gözlerimizle gördüğümüz ve bizzat kendi yaşadığımız gerçekliklere, çarşıya pazara ve şehir merkezindeki gerçek kiralara bakıyor ve görüyoruz ki ortalama kira fiyatları 2 bin 459 lira. A dan Z ye her şeye yüzde elli, yüzde yüz otuz zam geldi.

Soruyoruz: Yoksulluk sınırının 10 bin liranın üstüne çıktığı bir kriz döneminde, bin 500 lira aylıkla bir emekli bir ay boyunca nerede barınabilir, ne yiyebilir, hangi doktora görünebilir, hangi tedaviyi karşılayabilir?”dedi.

Bir emeklinin geçinmek için 35 yıllık alyansını sattığını, yaşamak için 60 yaşından sonra ikinci bir işte çalıştığını ve barınmak için ekmeğinden, ekmek için sağlığından vazgeçmek zorunda bırakıldıklarını söyleyen Dayıoğlu ortak taleplerini ileterek “Emeklilikte insan onuruna yaraşır ücret hakkımızdır. Emekli ücretlerinin enflasyona değil milli gelire endeksli olması hakkımızdır. Emekli ücretleri arasındaki farklılıkların giderilmesi hakkımızdır. Emeklilikte yaşa takılanlar adı altında yaratılan sorunun çözüme kavuşturulması hakkımızdır.

Sağlık hizmetlerinde katkı payının kaldırılmasının ve sağlığın kamusallaştırılması hakkımızdır. Kendimizle ilgili tüm politikalarda karar alma mekanizmalarında yer almak hakkımızdır.Tüm bunların gerçek anlamda yaşama geçirilebilmesi için sendikalaşmak hakkımızdır.”dedi.

Yapılan açıklamanın ardından emekliler ellerinde bulundurdukları faturaları bir teneke içinde yakarak tepkilerini dile getirdiler.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30