banner137
banner25

ETUS zimmet davasında aklandı!

ETUS Başkanı Hakan Giyik düzenlediği basın toplantısıyla iddia edilen zimmet davasının iddiadan öteye gidemediğini söyledi.

Zimmet davasında ETUS’un aklandığını söyleyen Giyik “bu iddiayı ortaya atanlar hakkında da en ağır tazminat davalarını açacağız”dedi.

Yeniimaret semtinde bulunan ETUS tesislerinde düzenlenen basın toplantısına üyeler ve muhasebeci Osman Hatipler katıldı.Söz konusu iddiaların sadece kamuoyunda algı yaratılmak adına yapıldığını ve Hakan Giyik başta olmak üzere ETUS’un itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını belirten Giyik yargının verdiği kararın sevindirici olduğunu ifade etti.

Giyik açıklamasında “20 Şubat 2020 tarihinde yine aynı salonda tarafımıza atılan suçla alakalı bir açıklama yapmıştık. Savcılık tarafımıza 16 milyon zimmet davasıyla alakalı soruşturma başlatmıştı. Kooperatifimizin içinden 12 arkadaşımızın şikayeti ve daha sonra 4 arkadaşımız daha katıldı. 16 arkadaşımızın şikayetiyle bu suç duyurusu bu soruşturma başlatıldı. Geldiğimiz noktada mahkeme bilirkişilere gittikten sonra, pandemi de araya girdiği için uzadı ama sonuç tecelli etti. Mahkeme nakit binişlerle alakalı 2014-2019 yılları arasında kararını oy birliğiyle aldığımız genel kurul kararını nakit binişlerde komisyon üyeleri olan komisyon arkadaşlarımız tarafımıza suç duyurusunda bulundu. Mahkeme konusu buydu. Daha sonra savcılık soruşturma başlattı ve vergi müfettişi atandı. Vergi müfettişi de bölgemizdeki vergi denetimcilerini kooperatifimiz binasına göndererek defterlerimize ve gelir gider tablolarımızın incelenmesi sağlandı. Burada genel kuruldan geçirdiğimiz nakit binişlerin nasıl toplandığı, ne kadar toplandığı, nasıl dağıtıldığı, kimlere dağıtıldığı, kayıtları incelendi. Bu incelemeden sonra savcılık bilirkişi atadı. Bilirkişi de aynı şekilde inceleme yaptı. İki üç ay sonra birinci bilirkişiye itiraz olduğu için tekrar bilirkişi atandı. Aynı şekilde detaylı araştırma yapıldı.”dedi.

Yapılan çalışmanın tamamen itibarsızlaştırmaya yönelik olduğunu belirten Giyik “16 milyonluk zimmet davasıyla alakalı savcılık mahkemeye gitmesi ile alakalı kovuşturmaya gerek duymamış. Sadece Vergi Usül Kanununda muhalefetten dava açılmış. 16 arkadaşımız bizlerin itibarını kaçırmak için uğraştılar. Bizlere başkanlık yaptırmamak için uğraştılar. Ama başaramadılar. 4-5 ay önce tekrar adaysız şekilde yine yönetici arkadaşlarla yönetime devam ediyoruz. Cevabımızı vermiş olduk. Resmi cevap geldiği için mutluyuz. Önceki iddialarında çok saçma şeylerle suçladılar. Arabaların parçaları alınıyor. Faturalarda fiyatlar yazılmıyor, 0099 plakaya alınıyor ama 0020’ye takılıyor. Hayali faturalardan, hayali iddialardan bahsetmişler. Kadoil’den 2 milyon aldılar yönetim cebine koydu kayıtlarda yok. Mazot alıyorlar, para ödemiyorlar bir sürü iddianamede iddiaları vardı. Hepsini savcılık böyle bir şey olmadığına dair karar vermiş. Burası kurumsal bir kooperatif haline geldi. Arabalara alınan parçalar nasıl kayda girmez? Rapor tutuyor arkadaşlar plaka plaka. Fatura gelmeden para çıkmaz hesaplarımızdan. Biz bu kadar cahil insanlar değiliz. Bu kadar basit hatalar yapmayız. 2 milyon parayı Kadoil şirketi bize gönderdiyse elden göndermedi bunu. Hesaba attı. Hesaba giren parayı nasıl cep yapacağız. Faturası kesildi”şeklinde konuştu.

Vergi dairesine ve savcılığa şikayet edildiklerini, ancak süren soruşturma neticesinde kavuşturmaya yer olmadığına dair karar çıktığını belirten Giyik “savcılığa şikayet ettiklerini söylüyorlar, savcılıkta vergi dairesinden araştırma istedi. Vergi dairesi müfettiş atadı. Her şey evrakla başladı. Bu evraktan sonra vergi dairesi müfettişleri 30 arkadaşımız incelemelerde bulundu. Bu yönetici için çok ağır ithamdır. Bu şekilde güvenmeyerek bu harekete maruz bıraktıkları için şahsım olarak affetmeyeceğim. Ama evrakın sonucunu okuduktan sonra gerekli tazminatlarımızı kimler muhatapsa açacağım. Bizi destekleyen ortaklarla beraber son damlasına kadar bu tazminatların arkasında duracağız. Vergi dairesi incelemede bulunduktan sonra 2014-2019’da eksik beyanname verdiğimiz tespit edildi. O dönemin il başkanı arkadaşlarımıza destek verdi, vergi kaçırdığımızı ima ettiler. 2 bine yakın beyanname vererek bu olayı bertaraf etmiş olduk. Vergi dairesiyle Vergi Usül yasasından faydalanarak anlaşmış olduk. Mahkeme sonucunda Vergi Usül Kanununa muhalefetten dava açıldı. 25 Mart’ta davamız var, o davada da vergi dairesiyle yaptığımız uzlaşmayı koyduğumuzda bu mahkemenin de lehimize sonuçlanacağından eminiz. Avukatlarımız korona olduğu için aramızda yok, sonra daha net bilgi verecektir”dedi.

Kararı basın ve kamuoyu ile paylaşan Giyik “Her ne kadar S.S. 19 No. 'lu Serhad Birlik ETUS Minibüsçüleri, Midibüsçüleri Ve Otobüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Yönetim Kurulu üyeleri olan şüpheliler. Hakan Giyik, Olcay Korkmaz, Ali Şahin, Sezer Turgut, Erol Kılıç, Yunus Kuru, İbrahim Evren, Vadettin Özcan, Murat Çim ve Reşit Ayyıldız ile Denetim Kurulu üyeleri olan şüpheliler; Birol Tanır, Dilaver Babilik, Şerafettin Onaylı ve Bahattin İmamoğlu hakkında zimmet suçundan soruşturma yürütülmüş ise de; dosya arasına ikmal olunan bilgi, belge, kayıt ve bilirkişi raporlarına istinaden nakit binişlerden kaynaklı olarak tahsil edilen 18.404.000,00 TL tutarın ortaklara açıktan dağıtılması nedeni ile Yönetim Kurulu üyeleri ile Denetim Kurulu üyelerinin uhdesinde bir meblağ bulunmadığı ve zimmet suçunu işlediklerine dair somut ve inandırıcı bir delilin dosya kapsamına yansımadığı, yine her ne kadar Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2020/4814 sayılı birleşen soruşturma dosyası kapsamı ile şüpheli olarak isimleri geçen Adem Kurt, Murat Noyan, Osman Hatipler, Rafet Akbakır ve Sefer Demirci hakkında zimmet ve resmi belgede sahtecilik suçlarından soruşturma yürütülmüş ise de; dosya arasına ikmal olunan bilgi, belge, kayıt ve bilirkişi raporlarına istinaden bu şahısların üzerilerine atılı suçları işlediklerine dair herhangi bir somut ve inandırıcı bir delilin dosya kapsamına yansımadığı anlaşılmakla; Delil yetersizliğinden şüpheliler hakkında Kamu Adına Kovuşturma Yapılmasına Yer olmadığına, Kararın müşteki vekillerine ve ifadeleri alınan şüphelilere tebliğine,5320 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 16/1. maddesi gereğince karardan bir örneğin karara itiraz süresinin geçmesi veya itirazın reddi halinde soruşturmada görev alan kolluk birimine bildirilmesine,

Kararın, suçtan zarar görene tebliği ile kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde Edirne Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz edebileceğine CMK'nun 172. ve 173. maddeleri uyarınca karar verildi”dedi.

25 Mart 2022 tarihinde bir davaları olduğunu,onunda lehlerine sonuçlanacağına emin olduklarını belirten Giyik “Savcılık bizim üzerimizdeki zimmeti bitirmiş. Çok net bir karardır. Davamız 25 Mart’ta onunda lehimize çıkacağından eminiz. Bundan sonra bizim bu şekilde iddialar bulunarak Savcılığa suç duyurusunda bulunan arkadaşlara gerekli tazminat davalarımızı başlatacağız. Bu soğanı doğrayan bilir derler, dışarıda lafla olmuyor. Herkes taşın altına elini sokup öğrenmesi lazım. Biz ETUS Başkanlığı’nı yapmaya devam edeceğiz. Ne kadar zarar verdiyseler onlarında haklarını koruyarak gerekli tazminat davalarını açacağız. Bu davayla alakalı suçlanmamızı kabul etmiyoruz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30