banner137
banner25

ETB Başkanı Öztürk "Tarakya'da verimler iyi ancak Doğu ve Güneydoğu'da endişe verici!"
Edirne Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk; Trakya bölgesi için verimlerin yağan yağışlarla iyi olduğunu ancak Güney Doğu Anadolu Bölgesi için kuraklık tehlikesi nedeniyle verimlerin beklenen düzeyde olmadığını açıkladı.

Ticaret Borsası’nda gazetecilerle bir araya gelen Borsa başkanı Özay Öztürk Trakya’da yaklaşan harman sezonu öncesinde soruları yanıtladı.Verimler hakkında açıklama yapan Öztürk; “Türkiye’nin hasat dönemini değerlendirecek olursak; önümüzde arpa harmanı,bazı bölgelerde buğday harmanı şuanda yapılıyor. Güney Doğu Anadolu bölgesinde harmanlar devam ediyor. Maalesef ki bu sene kuraklıktan dolayı, ciddi anlamda verim düşüklükleri öngörülüyor. Özellikle Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesinde ciddi verim kayıplarından bahsediliyor. Lokal bölgelerde yüzde 50 ile 70 verim kayıpları olabileceğinin ön görüsü ile genel anlamda rekoltede yüzde 10’a yakın bir düşüklük bekleniyor”diyerek bunun paniğe yol açtığını ifade etti.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin arpa alım fiyatını bin 750 TL olarak açıkladığını belirten Öztürk; ofis bin 750 TL’lik alım,bin 950 TL’lik satış fiyatı a.ıkladı.Şuanda Arpa fiyatları 2 bin 500 ile 2bin 600 lira seviyesinde işlem görüyor. Bu kısımda biraz endişe ettiriyor”dedi.

Buğday taban fiyat konusunda da açıklama yapan Öztürk “Buğdayla ilgili kısımda da,taban alım fiyatının yukarısında bu fiyatlar,üretici açısından bu fiyatlar çok güzel bir şey. TMO’nun yüzde 36’lik bir fiyat artışı vardı. Bu fiyat belirli bir memnuniyet yarattı. Bu rakamın üzerinde ki rakamlar da tüketici açısından baktığımızda belirli noktada da, negatif

etkilenme yaratabileceğini düşünüyoruz. Zamanla konunun nasıl şekilleneceğini göreceğiz.

Bölgemize baktığımız da,bölgemiz bu sene şanslı. Çok iyi yağışlar aldı. Ürünün durumu çok iyi gözüküyor.Türkiye’nin şanslı bölgelerinden biri. Allah hayırlısı ile toplamayı nasip eder inşallah”ifadelerini kullandı.

Toprak Mahsulleri Ofisinin verdiği taban fiyat hakkında da konuşan Borsa Başkanı Öztürk “yüzde 36 küsur bir artış,normal enflasyonun dışında üreticinin maliyetleri açısından değerlendirilerek verilmiş bir fiyat. Arpa fiyatı, buğday fiyatına göre biraz düşük açıklandı. Ben bakış açımda,bizar arpa bölgelerinde buğday alanlarının azalmasından dolayı,arpa bölgelerini buğday ekimine yönlendiriliyor diye düşünüyorum”diyerek Edirne Ticaret Borsası olarak alıma hazır olduklarını ve 62 bin 500 ton kapasiteli lisanslı depoları ile üreticiye hizmet vereceklerini kaydetti

 

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30