Son yapılan zamlarla beraber esnaf’ta bağlı bulunduğu odalara zam taleplerini iletmeye başladı.
Hükümet tarafından ardı ardına yapılan açıklamalarla beraber yükselişe geçen dolar ve auro sonrasında akaryakıt ve doğalgaza gelen zamlar esnafın zam istemesine neden oldu. Maliyetlerin artması ile zor günler geçiren ve alım gücü azalan esnaf iş yerine yeni ürün koyabilmek için zamlı aldığı fiyatları vatandaşa yansıtmanın sıkıntısını yaşamaya başladı.
Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz zam talepleri ile ilgili yaptığı açıklamada halkın ilerleyen günlerde zamlardan etkileneceğini söyleyerek “son gelen zamlar ve akaryakıt zamları esnafa da yansıyacaktır. Dolayısıyla bu zamlardan halkımız dahada fazla etkilenecek. Sonuçta esnaf alacak, satacak. Zamlı alıyorsa, üzerine zammını ilave ederek satacak. Ama vatandaşın geliri sabit. Vatandaşın gelirinde herhangi bir artış yok. En fazla bu zamlardan etkilenecek olan halkımızdır”dedi ve Esnaflarında bu toplumun bir bireyi olduğundan esnaflarından etkileneceğini kaydetti.
Tüm odalardan zam talebi geldiğini belirten Cingöz “birliğimize bağlı tüm odalardan, zam talebi gelmekte. Yeni fiyat ayarlaması istenmekte. Biz şimdilik bunu erteledik. İlerleyen günlerde bu talepleri değerlendireceğiz. Şöyle bir fiyat istikrarı sağlansın diye bekliyorum. Bugün zam vereceğiz, yarın verdiğimiz fiyat geride kalacak. Fiyatlar günlük olarak değişiyor. Haftalık, aylık, yıllık falan değil. O nedenle şimdilik beklemedeyiz. Girdi maliyetleri ne göre bizde makul bir şeyler vereceğiz. Sorunları büyük olan esnafımız şu anda çıkmazda. Pandemide 12-13 ay esnafımız kapalı kalmıştı. Bağ-Kur sigorta, kira, evinin geçimini sağlamakta güçlük çekmişti. Günlük kazanan esnafımız günlük yaşamaktadır. Esnafın kenarda birikimi falan yok. 3 ay çalışmadan kendini idare edebilecek bir birikimi de yok. Çok sayıda esnafımız kredi kullandı, borçlandı. Geçmişten gelen borçları da var. Bu gidişle esnafın işi 2024-2025’e kadar toparlanırsa bana göre iyimser bir tablo”dedi.
Türkiye’nin dışa bağımlı olduğunu ve her şeyi ithal ettiğini belirten Cingöz bunun olumsuz yanlarının yansımaya başladığını belirterek “Bazı ürünler tamamen ihracata gidiyor. Hükümette ihracat patladı falan diyor ya; Ne oldu biliyor musunuz? Diğer ülkelerde sanayi sektörü kapanınca bizde üretim devam ettiği için örneğin mesela mobilya,yüzde 150 şu an fiyat artışı. İç piyasada mal vermiyorlar, dışarıya gönderiyorlar. Bu gidişle karaborsa olma olasılığı da var. Örneğin üre gübresi 8 lira. 9 lira vereceğim desen yok”dedi.
Çarşı esnafı ise zamların kendilerini etkilediği gibi vatandaşı da etkilediğini belirtti. Şekerleme satıcısı Ayten Remzi şekere gelen zamlardan dolayı fiyatların değiştiğini belirterek “bizde de şu an her şeye zam var. Her ürünümüze 5,10,20 lira gibi zam geldi.Vatandaş ne oluyor böyle diye soruyor”dedi.
İşletmeci Erdal Akgün ise “gerçekten zor durumdayız. Şimdiye kadar bazı şeyler söylenir,öyle derler,böyle derler ama öyle tahmin ediyorum ki esnaf olarak Cumhuriyet tarihinin en kötü günlerini yaşıyoruz. Artık bir teneke yağı almak için inanın personelimiz dahil oradan buradan para ayarlamaya çalışıyoruz. Her gün zam geliyor ve biz kendimiz zam yapamıyoruz. Ekmek pahalandı. Yağ pahalındı. 1 kg ciğer 54 TL oldu.İnanın şu anda restoran tip işletmelerin tamamı zararına çalışıyoruz. Çalıştırdığımız elemanların maaşını ve sigortasını ödemekte zorluk çekiyoruz. Bunun ötesinde pandemi döneminden kalan borçlar sigorta ve benzeriydi onlarda üzerine binince yani bir anlamda Edirne ile özdeşlemiş olan Edirne’nin tava ciğeri başta olmak üzere tüm restoranların tamamı gerçekten çok zor durumda.Görüyorsunuz bir tane müşteri yok. Bizler oturuyoruz,personelimiz oturuyor. Allah sonumuzu hayretsin diyorum”dedi.