banner137
banner25

Esnaf odaları faizsiz kredi talep edecek!

Esnaf ve sanatkarların Halkbank'a olan kredi borçlarının ertelenmesi hakkındaki karar Resmi Gazete'de yayımlanmış; esnafın 31 Aralık ve öncesinde kullandığı kredilerin borçlarını 6 ay süreyle erteleyebilmesinin önü açılmıştı. Söz konusu kararın detayları hakkında açıklamalarda bulunan Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Can, kredilerini erteletmek için işçi çıkarmamayı taahhüt etmesi gerektiğini ifade etti. Ertelemenin esnafları bir nebze de olsa rahatlatacağının altını çizen Can, Covid-19 salgının azalmasına paralel olarak işyerlerinin açılması durumunda faizsiz kredi verilmesi için talepte bulunacaklarını da belirtti. 

“ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE FAİZSİZ KREDİ TALEBİMİZ VAR”
Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Can, söz konusu karar hakkında yaptığı açıklamada, “31 Aralık 2020 tarihinden önce kooperatifimiz kefaletiyle Halkbank’tan kullanılan kredilerin ödeme tarihi 1 Ocak 2021 ile 30 Haziran 2021 arasında denk gelen taksitler varsa esnaflarımızın kredilerine tanımlı faiz oranı üzerinden ilave edilerek; kalan taksitlerinin üzerine eşit miktarda eklenmek suretiyle ertelenecektir. Erteleme yapmak istemeyen ortaklarımız taksitlerini ödeme gününden önce ödeyebilir. Gününde ödenmeyen taksitleri sistem otomatik erteleyeceğinden, taksit gününden sonra ödeme yapılamaz. Erteleme yapmak isteyen ortaklarımızın kooperatifimize uğrayarak taahhütname imzalamaları gerekmektedir. Bize gelen yazıda; işletmelerin işçi çıkarmamayı taahhüt etmeleri gerekiyor. İstihdamın yürütülmesi adına önemli bir karar bu. Ayrıca Halkbank hesaplarında kredilere bağlı otomatik ödeme talimatı bulunanlar şubeye giderek talimatı iptal etmelidir. Kredilerin ertelenmesi 6 ay süreyle esnafımıza bir nebze de olsa rahat bir nefes aldıracaktır. Covid-19 salgınında azalma yaşanmasıyla beraber işyerlerimiz açılırsa; Cumhurbaşkanımızdan ve Genel Başkanımızdan önümüzdeki dönem için faizsiz kredi talebimiz de olacak. Öyle bir şey olması durumunda daha da rahatlamış olacağız. Esnaflarımızın rahatlaması adına bu kararı alan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Birlik Başkanımız Abdülkadir Akgül’e ve diğer emeği geçen tüm kişilere esnaflarımız adına teşekkür ediyoruz.” dedi. 

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ne gelen yazıda şu ifadelere yer verildi;
“Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefaletlerimiz kefaletiyle veya doğrudan Türkiye Halk Bankası kaynaklarından Hazine faiz destekli kredi kullanan ve Covid-19 salgını nedeniyle işleri zarar gören esnaf ve sanatkarlarımızın kredi taksitlerinin ertelenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı 4 Şubat 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 
Buna göre; esnaf ve sanatkarlarımızın kooperatiflerimiz kefaletiyle veya doğrudan Türkiye Halk Bankası kaynaklarından 31 Aralık 2020 ve öncesi tarihlerinde kullanmış oldukları kredilerden doğan borçlarından, vadesinde ödenmeyen ve bakma takibine alınmamış taksitleri ile 01.01.2021-30.06.2021 tarihleri arası dönemde ödenmesi gereken taksitleri ertelenecektir. 
Erteleme işlemleri; krediye tanımlı faiz oranı üzerinden faiz tahakkuk ettirilerek ve erteleme döneminde tahakkuk edecek taksit anapara ve faiz tutarlarının ertelenen taksitten sonraki taksitlere eşit olarak eklenmesi suretiyle gerçekleştirilecektir. Erteleme işlemi herhangi bir talebe gerek kalmaksızın, taksitin vadesinde ödenmemesi halinde banka tarafından gerçekleştirilecektir. Otomatik ödeme talimatı olanların taksitleri vadesinde banka tarafından tahsil edilecek olup, erteleme isteyen ancak otomatik ödeme talimatsı bulunanların bu talimatlarını iptal ettirmeleri gerekmektedir. 
Ayrıca; bu karar kapsamında kredi taksitleri ertelenenlerden, erteleme dönemi boyunca çalışan sayısının azaltılmayacağına dair taahhütname alınacaktır.”

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30