banner78
banner25

Esnaf dertli! "Alkollü içki satışı yapıyorum diye destek alamadım!"

1 yıldan bu yana ülkemizde yaşamı alt üst eden ve tüm dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 salgınında alınan tedbirler nedeniyle iş yerleri kapalı olan ve büyük sıkıntılar yaşayan bazı esnaf kesimi devletten alamadığı yardımlardan dolayı da artık yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Edirne merkez Tahtakale caddesi üzerinde alkollü içki satış yeri bulunan işletme sahibi Emre Yılmaz yaklaşık 1 yıldan buyana büyük sıkıntılar yaşadığını ve bir yıllık sürede yaşadığı zararını hazırda bulunan parası ve kullandığı kredi ile sattığı aracın parasıyla azaltmaya çalıştığını belirtti.

İş yerinde çalıştırdığı işçileri işten çıkaramadığını ancak işsizlik ödeneğinden faydalandırdığını belirten Yılmaz sırf alkollü içi satışı yapan işletme olduğu için devletten kiraya yardımı veya diğer desteklerin hiçbirini alamadığını ifade etti.

Yılmaz kendisinin vergi mükellefli olduğunu ve büyük defterde yer aldığını belirterek günü gelen vergisini ödediğini ve vergi dairesine borcunun olduğunu söyleyerek “artık ne yapacağımı şaşırmış durumdayım”dedi.

Yılmaz “bugüne kadar hükümetin aldığı kararlar neticesinde hiç bir şekilde yardım alamadık.Kira yardımından faydalanamadım,ciro kaybı desteği olarak bir destek verileceği söylendi o destekten de faydalanamadım.Sebep olarak ta bunun karşılığında alkollü içecek sattığımız için devletin vermiş olduğu desteğin hiç birinden faydalanamadık”dedi.

Vergisel anlamda da büyük defter adı verilen vergi diliminin yüksek olduğu işletmeler arasında yerini aldığını ve vergisini ödediğini belirten Yılmaz “bizim vergi dilimimiz normal işletmeler göre biraz daha yüksek oluyor.Bunun sebebide alkolü içeceklerin maliyetlerin yüksek olması.Bunları bizim kaçırma şansımız yok.Alkollü ürünlerin hepsi faturalı alınıyor ve çıkışını yapmak zorundayız.Bu süreçte bizden vergilerin ısrarla talep edilmesi bizim belimiz büküyor.İş yerimiz kira ve dükkan sahibi de haklı olarak kirasını istiyor.Onlarında gelir kaynakları burası.Biz bu süreçte kötü duruma düştük.İhtarname gönderdiler dükkanı boşlatmam konusunda ısrarcı ve bu süreci nasıl aşacağız bilemiyorum”dedi.

Nisan ayında bağlı bulunduğu esnaf odasına başvurarak kredi talebinde bulunduğunu ve yaşadığı zor süreci bir az olsun geçiştirmek istediğini söyleyen Emre Yılmaz “esnaf odamızdan Nisan ayında Sadece 25 bin TL destek aldım.50 bin TL istemiştim ama 25 Bin TL verdiler.Bu 25 Bin TL kredinin 6 ay sonra ödemesi geldi.Eylül ayında bir mesajla ödeme yapmamız gerektiğini söylediler.Oda’ya giderek açılmadan verdiğiniz desteği geri istiyorsunuz dedim.Yapılacak bir şey olmadığını ve ara ödeme yapma zorunluluğum olduğunu söylediler.Bende ödemeyi yaptım.Şimdi Temmuz ayına kadar ertlemişler.Ama bu aldığımız kredi hem faizli bir kredi hemde ertelendiği içinde artı bir faiz daha geldi.Kapalıyız ama borçlar ve faizler bundan sonraki süreçte bizi iflasa götürecek”şeklinde konuştu.

E-devlet üzerinden ciro kaybına ilişkin bir müracaat yaptığını ve gelen cevabı gördüğünde şaşırdığını belirten Yılmaz “biz sektör olarak Yiyecek ve içecek sektörleri dışında bir sektörmüşüz.Bunun sebebi de alkol satıyor olmamız anlamına geliyor.Ben o destekten faydalanamadım ve faydalanamayacağım.Ben kaplıysam bir yıldır bu dükkanı açamıyorsam,neden bana bir destek yapılmıyor?Bizim suçumuz mu var?Bunla alakalı eğer bir suç teşkil ediyorsa bu dükkanlar bunların varlığı niye yıllarca devam ediyor?Artık art niyet aramaya başladık”dedi.

Tekel bayisi olduğunu da belirten Yılmaz aynı sorunu bu iş yeri içinde yaşadığını belirterek uygulanan saat kısıtlamasının kendilerini zaten mağdur ettiğini söyleyerek “sabah 08:00 akşam 20:00 kapanış saatimiz.Yani bizim iş yapacağımız zamanlar ve saatlerde maalesef kapalı kaldık.Bununla ilgilide kayıplarımız var ama bununla ilgilide yardım alamıyoruz”ifadelerini kullandı.

Dayanacak güçleri kalmadığını ifade eden Emre Yılmaz “bütün kazanımlarımızı son bir yıl içerisinde maalesef hızlı bir şekilde kaybetmeye başladık.4 yılda kazandığımızı bir yılda kaybettik.Böyle devam ederse kaybedecek bir şeyimiz kalmadı.Daha dün aracımı sattım”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30