banner137
banner25

Ergene'yi kirletenler belli!

Hükümetin “Ergene’yi CHP’li belediyeler kirletiyor” iddiası üzerine Ergene’ye kıyısı olan Uzunköprü ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye başkanları açıklama yaparak değerlendirmelerde bulundular.

Edirne’e düzenlenen “CHP Trakya Buluşması” toplantısında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak’ın konuşma esnasında salonda bulunan CHP’li Belediye başkanlarına “bu arada bir soru sormak istiyorum? Belediye başkanlarımız burada. Ergene’yi bizim belediyelerimiz kirletiyormuş,Cumhurbaşkanı böyle söylüyor.Doğru mu?Tabi ki doğru değil.Şaka gibi yani adeta.Hem parayı bizim belediyelerimiz ödeyecek,hem arıtmaları yapacaksınız,hem kendileri arıtmaları yapacak,ondan sonrada Ergene’yi biz kirletiyor olacağız”sorusu üzerine salonda gülüşmeler yaşandı.

Ergene nehrinin doğduğu yerden döküldüğü yere kadar olan bölümde sanayi bölgesi kesiminde ciddi kirliliğe maruz kaldığını ve Uzunköprü ilçesine zaten kirli geldiğini belirten CHP’li Belediye Başkanı Özlem Becan arıtma tesislerinin söylenenin aksine “tıkır tıkır”çalıştığını ifade ederek kirliliğe neden olmadığına dair tesis analiz raporlarının ellerinde olduğunu ifade etti.

Becan açıklamasında “AK parti kanadında bu konuda talihsiz bir açıklaması olmuştu.Ona bir cevap vermiştik. Bunun sayın Cumhurbaşkanı tarafından da dillendirilmesi bizi ziyadesi ile üzdü. Çünkü bölgemizde ki Uzunköprü adına gönül rahatlığı ile konuşabilirim ki; Uzunköprü arıtma tesisimiz “tıkır tıkır” çalışıyor herhangi bir sıkıntısı asla ve katta yok. Zaten eş zamanlı olarak hem Ergene’den hem de arıtma tesisimizin arıtma sonuçları bağımsız laboratuarlar tarafından da değerlendiriliyor. Bunu da kamuoyu ile sıklıkla paylaşıyoruz. Arıtma tesisinin bu sonuçlara rağmen çalışmadığını söylemek bizim için büyük bir haksızlık”ifadelerini kullandı.

Ergene’nin arıtma tesisi kurulmadan çok önce kirlendiğini bildiklerini söyleyen Becan “o dönemde bile Ergene’de balık tutuluyor,yüzülüyordu.Demek ki arıtma tesisi olmadığı zaman da aslında Uzunköprülüler Ergene’yi kirletmiyorlardı. Ergene’nin yanına gittiğinizde görüyorsunuz su simsiyah akıyor.Uzunköprülülerin öyle bir atıkla Ergene nehrini kirletmeleri mümkün değil sanayi atığı olduğu zaten her halinden belli. Doğal atıklarla da canlılara zarar verilmediği de aşıkar,sanayi atıklarının Ergene’de ki tüm canlı yaşamına zarar verdiği ve kirliliğin sebebinin de sanayi bölgesinde ki fabrikaların arıtma tesislerinin çalıştırılmadığı olduğu açık”dedi.

Kirliliğin en yoğun olduğu bölgelerden Çorlu-Tekirdağ aksında ise yoğun sanayi tesislerinin olduğunu ve kirliliğe sebebiyet verdiğini söyleyen Tekirdağ Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak;ise 2011 yılından bu yana çok sözler verildiğini ancak Ergene’nin durumunun içler acısı olduğunu kaydetti.Albayrak “2011 yılında bu yana 10 yıl geçti balık tutulacak kadar olmalıydı. Sayın Cumhurbaşkanımıza yanlış bilgiler veriliyor. Ergene pırıl pırıl akıyor mu diye sordu. Ergene’nin şuan en kirli zamanı. Ergene derin deşarjından sonra denize gidecek olan kısımdan su basılacak. Buraya basılacak olan 10-12 tane OSB’nin arıtılmış suları basılacak ve biz büyük şehir olarak atıklarımızı derin deşarja verme kararı vermedik şuanda. Ama şuanda denize verilmiş arıtılmış bir gram bile su yok.Bunların içeride sadece Çerkez köy OSB arıtma tesisi ile çıkış yapıyor Ergene’ye veriyor suyu. O suyu oradan aldığında Ergene daha da kirli olacak. Şuan o su ergeneyi daha da seyreltiyor.”diyerek Tekirdağ’da 7 tane ileri biyolojik arıtma tesisi olduğunu ve tam çalıştığını Ergene’yi kirletecek bir şeylerinin olmadığını ifade etti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30