banner137
banner25

Enez Belediyesi İller Bankası payının küçüklüğünden yakınıyor!

Edirne’nin Saros körfezine kıyısı olan ve 8 km’lik eşsiz kumsalı bulunan turistik ilçesi Enez’de CHP’li belediye, iller bankası payının düşük olmasından dolayı yeterli parayı alamadığı için vatandaşlara da istenen hizmeti veremiyor.

Son yıllarda insanların akın akın geldiği, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında eşsiz kumsalı ve denizi ile aranılan tatil beldeleri arasında yerini alan Saros’un incisi Enez bu aralar yaşanan yoğunlun yarattığı tahribatla karşı karşıya. 2021 yılında ortaya çıkan müsilaj sorunu sonrasında insanların denizi temiz olduğu gerekçesi ile tercih ettiği Saros körfezi Enez ilçesi, belediye hizmetleri bakımından yükü kaldıramadığı için hizmet şartlarını zorlayarak tatilcilerin sorunsuz tatil geçirmeleri için çaba sarf ediyor.

Dünya’nın kendi kendini temizleyebilen ender körfezleri arsında yerini alan Saros körfezi müsilaj sorununu belli ölçüde bertaraf edebilmiş olsa da, suyun rengindeki yeşillik tatilcilerin akvaryum gibi deniz özleminin gündeme gelmesine neden oldu.

Yaz aylarında, hafta sonlarında ve bayram tatillerinde adeta tıka basa dolu olan sahil şeridinde iğne atılsa yere düşmeyecek kadar yoğun olan Enez, iller bankası payının düşük olması sebebiyle hizmet noktasında sıkıntılar yaşıyor.

Özellikle çöp konusunda 4 bin kişiye hizmet verebilecek kapasitede olan CHP’li Enez Belediyesi her şeye rağmen 70-80 bin kişiye hizmet vererek neredeyse zoru başarıyor.Çöpleri toplamanın yanında, ilaçlama ve temizlik konusunda seferber olan Enez Belediyesi sezonda bile olsa kıt imkanlarla hizmet alımı yaparak çalıştırdığı geçici işçilerle sorunların çözümüne lokal müdahaleler yapıyor.

Özelikle 2010 yılında hizmete alınan biyolojik arıtma tesisin atıkları arıtmada zorlandığı görülürken, 30 bin kişi kapasiteli tesisin 80 bin kişinin atığını eski teknolojisi ile arıtmaya çalışması en büyük sorun olarak görülüyor.

Konu hakkında açıklama yapan CHP’li Enez Belediye Başkanı Özkan Günenç, Enez ilçesinin geniş bir mücavir alana sahip olduğu ve hizmetlerin vatandaşlara aktarımı konusunda sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

Bir önceki dönemde AK Parti tarafından 5 yıl yönetildiği ancak borç yükü ile ve hizmet eksiklikleri ile devredildiği belirtilen Enez Belediyesi ilçe merkezinin haricinde, sahil kesiminize hizmet vermek zorunda.Bu hizmeti verirken zorlandıklarını belirten Başkan Özkan Günenç “Enez kışın 4 bin 200 nüfusa sahip olan, fakat yazın 60 bin, 70 bin gibi yoğun bir nüfusa sahip olan bir ilçe. Enez Belediyesi olarak mücavir alanımız çok geniş. Enez merkez, Trapez ve kışla altı dediğimiz altın kum bölgemiz, sahil kesimimiz var”diyerek iller bankası payının düşüklüğünden ve Türkiye’deki tüm sahil kasabalarının aynı sorunla karşı karşıya olduğundan yakındı. Başkan Günenç “Sahil kasabalarının kaderi bu aslında. Bununla ilgili mevcut hükümetten küçük ilçelerin, sahil kasabalarının beklentisi var. Şöyle beklentisi var. Bizim; iller bankası payımız 4 bin 200 nüfusa göre alırken burada 50- 60 bin kişiye hizmet vermeye çalışıyoruz. Tabi bu konuda ister, istemez ekonomik olarak sıkıntıya düşüyoruz. Ekonomi olmayınca hizmette zorlaşıyor tabi ki. Biz kendi imkanlarımızla emlak vergisi, su gelirlerimizle beraber buradaki vatandaşlarımızın refah seviyesini en üst düzeyde tutmaya çalışıyoruz”dedi ve öneride bulunarak “beklentileri karşılamak için şunu yapmak lazım. Burada yaklaşık 7 bin 500 yazlık konutumuz var. Yani burada gelip tatilini geçiren vatandaşlarımızın en azından yaz döneminde 3 veya 4 aylık dönemde ikametgahlarını buraya alıp işte bugün 4 bin 200 nüfusa göre alacağımız iller bankası payını 10-15 bin’e çıkarabiliriz. Bu sefer ekonomik olarak biraz daha güçlenebilirsek, sahile hizmet etmemiz daha da kolaylaşır o zaman”ifadelerini kullandı.

Arıtma tesisinin kapasitesinin çok üzerinde çalıştığını ve maliyetli olduğunu da belirten Günenç “Biyolojik arıtmamız şu anda faal halde çalışmaktadır. 30 bin kişi kapasiteli bir tesistir burası. Fakat bayram tatillerinde, hafta sonlarında şu an Enez Saros’un incisi pozisyonunda ve çok ilgi görüyor. Kapasitenin çok üzerinde insan sayısına hizmet vermeye uğraşıyoruz. Belli zamanlarda sıkışıyoruz, zorlanıyoruz, kapasitemizin üzerinde olduğu için zor zamanlar geçiriyoruz. Ama elimizdeki imkanlarla en iyisini yapmaya çalışıp mücadele ediyoruz”şeklinde konuştu.

Saros körfezin de bu yıl ilk defa suyun renginden yeşillenme olduğunu ve bunun doğal olaylara bağlı olduğunu belirten Belediye Başkanı Özkan Günenç “bizim biyolojik arıtmamız, suyu arıttıktan sonra dere yatağına bırakılıyor. Ben 42 yaşındayım, ilk defa bu sene denizin yeşil olduğunu gördüm. Yani bu doğa olayları ile alakalı. Marmara denizinin başına bu yıl gelen müsilaj ile ilgili sıkıntıları herkes biliyor” dedi ve Enez’de belediye haricinde İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün düzenli olarak 10-15 günde bir denizden, içme suyundan ve arıtmanın denize döküldüğü dere ağzından numune alarak tahlillerinin yapıldığını kaydetti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30