Edirne Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan bir çalışma ile Edirne’de yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarının yaşatılması için açılan atölyeler hem ilgi görüyor hemde üretilen ürünlerin satılması ve kursiyer yetiştirilmesi sağlanıyor.
Tarihi bir mekan olan Deveci Han’ın restorasyonu sonrasında çok sayıda el emeği sanatın gün yüzüne çıkarılarak yaşatılmaya çalışıldığı atölyelerden biriside sepet örücülüğü.
Eğitmen olarak faaliyet gösteren ve Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerinden olan sepetçi Özlem Durmaz, el emeği sepetin geçmiş yüz yıllardan günümüze değil geldiğini ve Edirne’de Osmanlı Sarayları’nda o dönemde yapılan önemli sanat olduğunu belirtti.
Durmaz yaptığı açıklamada Edirne Valiliği’nin İl Kültür Müdürlüğü ile beraber unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının devamı ve sürdürülebilirliği için burada kendilerine atölyeler açtığını belirterek kursiyerlere eğitim verdiklerini söyledi.
Eğitim ile beraber satışta yaptıklarını belirten Durmaz “gelen turistlere Edirne’nin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını tanıtıyoruz”dedi.
Sepet örme işinin söğüt ağacı filizleri veya kestane ağacından olduğunu belirten Durmaz,atölyede bunları kullanmadıklarını bambu ağacını tercih ettiklerini belirterek “gelen hanımlarımız için sert oluyor daha yumuşaması gerekiyor. Uzun süre suda bekletilmesi gerektiği için şuanda bambu ile üretim yapıyoruz. Ürünlerimiz hem aksesuar hem ev içi kullanımlarında çok kullanışlı ürünlerimiz. Daha sağlıklı ve doğal ürünler”diyerek çok talep olduğunu ve yetiştirmek için uğraştıklarını ifade etti.
Deveci Han Kültür Merkezi’nde açılan atölyelerle insanların görerek anladığını ve tanıdığını belirten Durmaz; “Görünürlüğü ve tanıtımı arttı. İnsanlarımız sepetin Edirne kültüründe olduğunu çok fazla bilmiyormuş. Ama Edirne kültüründe baya yeri var.Yaptığımız sepetleri hem dekoratif amaçlı kullananda var, meyve sepeti olarak kullananda var. Her türlü evde kullanılabilecek ürünler. Hediyelik ürünler yapıyoruz”diyerek bir sepetin ortalama 4-5 saat içinde tamamlandığını belirtti.