banner137
banner25

EKONOMİK KRİZ PLAKA SÖKTÜRDÜ!

Edirne’de bir otobüs işletmesinin sahibi olan iş insanı Mustafa Altunhan akaryakıta gelen zamlar sonrasında dayanacak güçleri kalmadığını belirterek otobüslerini trafikten çekme kararı aldı.

40 yılı aşkın bir süredir karayolu taşımacılığı işinde olan ve yurt içi yurt dışı otobüsleri ile Edirne’den yurdun dört bir yanına ve Avrupa’ya seferleri bulunan Altunhan son aylarda gelen zamlarla ulaşım sektörünün büyük sıkıntıda olduğunu kaydetti.

Yaklaşık 100 aracı bulunan ve bunlardan 25’e yakının tasarruf amacıyla kenara çekerek plakaların söken ve trafikten düşümünü yaparak sigorta ve taşıt pulu masraflarından kurtulmayı amaçlayan iş insanı Mustafa Altunhan, pademinin başlaması ile sıkıntıların baş gösterdiğini ancak kısıtlamaların kalkması ile işlerin olduğunu, fakat son gelen akaryakıt zamları ve parça fiyatların artması ile taşımacılık yapmanın zorlaştığını kaydetti.

Edirne otogarının da aynı zamanda iletmecisi olan Mustafa Altunhan yaptığı açıklamada “gördüğünüz otobüsler 2020 yılından bu yana pandemi başladığından beri burada ve sabrediyoruz. Diyoruz ki; işlerimiz açılır, piyasa düzelir, ekonomi düzelir ama gün geçtikçe her gün mazota, yedek parçaya, aklınıza ne gelirse, yazıhanelerdeki masraflardan tutun, elektrik faturalarından tutun bizde o kadar çok kalem var ki, ben buradan sayamam en azından 200 kalem var. Otobüslerde verilen ikramlardan tutun, lastiğe kadar”bir çok malzemeye zam geldiğini kaydetti.

Açıklama yaparken provokatörlük yapmadığını ısrarla belirten ve 1 Şubat 2013 günü otogarda bulunan yazıhanelerin kira bedellerinin yüksek olmasından dolayı benzin dökerek bir otobüsü ateşe vererek o dönemde de tepkisini dile getiren iş insanı Mustafa Altunhan “Ben burada provokatörlük yapmıyorum. Sadece devletimizden istirham ediyorum. Bize sahip çıksın. Bütün taşımacılığa, hava yollarına, demir yollarına, deniz yollarına hepsine sahip çıkıyorlar, ucuz mazot veriyorlar. Ama maalesef maalesef karada olan biz otobüsçülere, kamyonculara, tırcılara hiç destek vermiyor. Ben buradan devletimizden rica ediyorum! Son noktaya geldik, gördüğünüz gibi şu anda otobüslerimizin plakalarını söküyoruz. Neden söküyoruz bu plakaları biliyor musunuz? Yıllardan beri yatan arabanın burada Sigorta yani sigorta şirketleri bari yatan arabalar için desinler ki ‘araçlar çalışmıyor’ bir istisna göstersinler. Ama hiç kimse elini taşın altına sokmuyor. Kimse karada olan taşımacılara yardım elini uzatmıyor”diyerek zor günler geçirdiklerini belirtti.

Bu şekilde devam ederse bütün otobüslerin zaman içerisinde kenara çekileceğini ifade eden Altunhan “ben kendimi kara taşımacılığı yapan birisi olarak görüyorum. Hakikaten çok zor günler geçiriyoruz. Türkiye'de hiç kimse anlamayacak bütün otobüsler kenara çekilecek”dedi.

Kenara çektiği otobüslerin üzerinden plakalarını sökerek trafikten düşümünü yaptıran Altunhan, “Şimdiden şöyle söyleyeyim. Satmaya kalkıyorsun satamıyoruz. Para yapmıyor. Şu anda 20-25 tanesini sökeceğiz ileriki günlerde de. Neden sökme taraftarı değiliz biliyor musunuz? Bunu söylerken şunu da ifade edeyim size. İşten kimseyi çıkarmadım. Başka iş kollarımız var oraya transfer ediyoruz. Orada çalıştırmaya gayret gösteriyoruz. Ama bu gidiş iyi bir gidiş değil, sonu karanlık gözüküyor. Onun için bir an önce devletimizin kara taşımacılığına sahip çıkması lazım. İvedi bir şekilde. Bakın bunu tekrar tekrar söylüyorum.Provokatör falan değilim. Canı yanan bir iş adamıyım. Onun için canımız yanmasın diye devletimiz bize sahip çıksın. Devletimiz çok büyük bir devlet bizi yalnız bırakmasın”şeklinde konuştu.

Mazotun 4 lira olduğu dönemde 60 TL’ye Edirne İstanbul arası yolcu taşıdıklarını ancak şuan 120 TL olmasına rağmen yolcu sayılarının azaldığını ve vatandaşın seyahat etmediğini söyleyen Altunhan “Sefer sayılarımız da bir aksama yok ama insanlar seyahat edemiyorlar. Neden seyahat edemiyorlar? Fiyatlar çok yüksek. Şimdi Edirne-İstanbul arası 120 lira. Korkunç bir fiyat.Ama mazotu 4 liraya alıyorduk 60 liraya taşıyorduk. Şimdi mazot 16 liraya geldi. İnanır mısınız bizim öyle bir şansımız yok. Otobüsün kontağını açtığınız zaman İstanbul'a gidiş geliş 4 bin 500 lira masrafı var. 4 bin 500 liralık yolcu bulacağız ki üzerimize kar kalacak. İnanın bazı seferlerde 1.000 lira, bin 500 lira cepten ödüyoruz. Antalya'ya gidip gelen aracımız 4-5 bin lira zarar ediyor. Biz bu zararlara katlanırız dedik ama daha ne kadar?”dedi.

Yatan araçlarını satamadıklarını yeni bir aracın 4 milyon TL’den başladığını belirten Mustafa Altunhan “Bu arabanın yenisini almaya kalkarsan en az 5 milyon TL. 5 milyon liraya araba alacaksınız nasıl ticaret yapacağız, parasını nasıl çıkartacağız? Yani imkansız şu anda otobüsçülük. Herkes eski otobüsleri ile yapıyor. İleride göreceksiniz. İran gibi, Afganistan gibi, Irak gibi eski otobüslerle taşımacılık olacak Türkiye'de.Çünkü hiç kimse alamaz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30