banner137
banner25

Ekmek zammı tartışmalarına son noktayı koydu!

Edirne’de fırın ve marketlerde satılan ekmeğin fiyatında oluşan farkın sorumlusuymuş gibi gösterilen Edirne Ticaret ve Sanayi Odası bugün düzenlediği basın toplantısıyla sessizliğini bozdu ve Ticaret İl Müdürlüğü’nü göreve davet ederek denetleme yetkileri olmasına rağmen denetleme yapmadıklarını ve insanlara farklı fiyatlarla ekmek yedirdiklerini iddia etti.

Bir süredir Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (EDESOB)’a bağlı fırıncılar ile Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO)’ya bağlı fırıncılar arasında yaşanan fiyat farklılığından dolayı Edirne Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Cambaz açıklama yapmış, Ticaret ve Sanayi Odasının zam talepleri konusundaki dilekçelerine cevap vermediğini iddia etmişti.

Konu hakkında bugün Edirne Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gazetecilerle bir araya gelen ve burada düzenlenen basın toplantısında yönetim kurulu üyeleri ile açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt piyasada satılan ekmeğin odaları tarafından onanan bir fiyat olmadığını kaydetti.

Edirne’de fırıncıların ekmeğin kilogramına 12 lira 50 kuruş zam istediğini belirten Zıpkınkurt ilgili bakanlığın belirlediği fiyatın üzerinde bir fiyat taleplerinin olduğunu buna izin vermelerinin söz konusu olmadığını ifade etti ve “Türkiye’de 12 lira 50 kuruşluk fiyatı olan bir il var mı? Edirne farklı bir yer mi, farklı bir Cumhuriyet mi ki böyle bir fiyat istiyorsun?”ifadelerini kullandı.

Edirne’de ekmek piyasasına bazı kişilerin belirlemeye çalıştığını ve sözde oda başkanı sıfatı olan bir kişiyi öne sürerek açıklamalar yaptırıldığını ifade eden ETSO Yönetim Kurulu Başkan Recep Zıpkınkurt “Neymiş efendim oda üyesi ile kavga ediyormuş. Oda üyesini yanlış yapmayın diye toplantıya çağırıyor, uyarıyor sen sabote ediyorsun, göndermiyorsun adamı toplantıya, ardından da oda şöyle yaptı, böyle yaptı. Bunu sorgulayacak o arkadaşlara yönetime seçtikleri Fırıncılar Derneği dedikleri adamın fırını yok,adam kürek tutmasını bilmiyor adam Fırıncılar Derneği Başkanı. Yahu sen unun kaç para olduğunu nereden biliyorsun? Bir işçini kaç para olduğunu nereden biliyorsun? Yanında bir tane çalıştırdığın adam yok senin Fırıncılar Derneği Başkanısın”dedi.

Oda olarak üye fırıncıların haklarını korumak zorunda oldukların belirten Zıpkınkurt “Ben fırıncılarıma üzülüyorum. Sonuçta bizim üyemiz. Onların haklarını korumak, onların yanlış yapmalarını önlemek bizim görevimiz. Ama adamlara bunu anlatamıyoruz. Fırını olmayan adam o adamları yönetmeye çalışıyor. Onlar da kendilerini teslim etmişler”şeklinde konuştu.

Fırıncılar derneği olarak aylardır verilen dilekçelerine zam verilmediği yönündeki iddialara da cevap veren Zıpkınkurt; dilekçeleri yönetim kuruluna sunduklarını,meslek komitesine havale edildiğini ve gerekenin yapıldığını söyleyerek meslek komitesinin ülke genelindeki ekmek fiyatlarını araştırdığını kaydetti Zıpkınkurt “komite Türkiye genelindeki ekmek fiyatlarını araştırıyor. Un fiyatlarını araştırıyor.Maliyetleri araştırıyor. Bakın arkadaşlar 9.09 kuruş istedikleri tarihte Türkiye'deki ekmek fiyatının ortalaması 7 lira 14 kuruş. Yahu Edirne'de işçi maliyeti mi farklı? Edirne'de mazot mu farklı? Edirne'de kira farklı olabilir, Edirne'de un mu farklı? Maya mı farklı? 81 vilayette böyle bir rakam yok”dedi.

Esnaf Odasına verilen dilekçen kendilerine de verildiğini söyleyen Zıpkınkurt “Yine dilekçe vermişler.Dün Esnaf Odası Başkanı da söylüyor. Bize de geldi dilekçeleri. Daha 10 liralık fiyata Ticaret ve Sanayi Odası onaylamadan 12 lira 50 kuruş istiyorlar”diyerek 26 Kasım tarihinde Türkiye'deki en yüksek fiyatın 11 lira ile Van ili’nde olduğunu ve Türkiye’de 12 lira 50 kuruşa satış yapan bir başka il olmadığını söyleyerek dilekçelerindeki çelişkiye dikkat çekti ve “bize verdikleri dilekçe ayın 24'ünde 12 lira 50 kuruş istediklerini beyan ediyor arkadaşlar. Edirne farklı bir yer mi? Edirne farklı bir Cumhuriyet mi? Böyle bir fiyat istiyorsu”dedi.

Ellerinde onaylı tarife olmamasına rağmen bazılarının 2 lira’dan ekmek sattığını ve bu konuda denetim yapması gereken Ticaret İl Müdürlüğünü denetim yapmadığını söyleyen Zıpkınkurt “Bugün tarifeleri olmamasına rağmen hala 2 liraya ekmek satıyorlar. Tarife yok ellerinde 2 liraya satıyorlar. Kim denetleyecek bunu? Denetleyecek kurum bana hesap soruyor, neden ceza vermedin bu adama diye? Çıkıp denetimini yapmıyor, vatandaşı da soydurmaya devam ediyor”dedi ve Ticaret İl Müdürlüğünün Ticaret ve Sanayi Odasına 3 defa tenkit yazısı yazarak üyelerine neden ceza vermiyorsun şeklinde uyarıda bulunmasını eleştirdi.

“Ekmekle kimsenin oynamaya hakkı yok”diyen Zıpkınkurt “kimsenin bunu üzerinden kendine prim yapmaya hakkı yok. Türkiye ortalamasının üzerinde bir fiyat isteyeceğiz. Türkiye ortalamasının üzerinde bir fiyat olacak Edirne'de. Yok böyle bir şey! 10 günden beri yazı yazdım. Belediye cevap verdi Ticaret İl Müdürlüğü'ne. Şehrimize iyi kötü binlerce turist geliyor. Vatandaşın esnafın tarifelere uymadığı yönünde bir takım sıkıntıları var. Dedik ki gelin bir komisyon oluşturalım. Ticaret İl Müdürlüğü, Belediye, Ticaret Sanayi Odası denetleyelim tarife dışı ürün satan var mı diye. Köftecidir, ciğercidir, otelcidir, otoparkçıdır fırıncıdır, bilmen neresidir.10 günden beri Ticaret İl Müdürlüğü'nden cevap alamıyoruz. Kalkmış arkasından bana fırıncıya ceza verdin mi diye 3 tane tenkit yazısı gönderiyor. Böyle bir şey olabilir mi?”dedi.

Fırıncıların en son yaptıkları müracaatta 10 lira fiyat istediklerini ve bu fiyatı Esnaf Odasının verdiğini ifade eden Zıpkınkurt “Son müracaatlarında 10 lira fiyat istediler. Esnaf Odası 10 liralık fiyatı verdi. Bu arada biz de hemen yetkili kurulları oluşturduk. Kurulda Edirne Ticaret Sanayi Odası var, Edirne Belediyesi var, Edirne Esnaf Odası var, Tarım İl Müdürlüğü var, Ticaret İl Müdürlüğü var. Yapılan toplantıda iki kurum şerh koydu.10 liralık fiyata iki kurum şerh koydu. Buna rağmen bakanlığa sorduk. Dedik ki biz Edirne'de ekmek fiyatını 10 lira yapmak istiyoruz.Tarım İl Müdürlüğü ve Ticaret Müdürlüğü şerh koydu. Kendileri ekmek fiyatı 10 lira pahalıdır diye. Bakanlıktan gelen yazı diyor ki; ekmeğin kilogram fiyatını 8 buçuk lira olması uygun görülmüştür. Şimdi Esnaf Odası 10 lirayı vermiş, Ticaret Odası önümüzdeki Aralık ayı’nda mecliste toplanacak bu konu ile ilgili kararını verecek. Ekmek komiteden 10 lira geçmiş. Ama bakanlık görüşü de 8 buçuk lira”diyerek yapılacak toplantı sonrası en doğru kararın verileceğini söyledi.

Edirneli bazı fırıncıların ekmeğin kilogram fiyatını 12 lira 50 kuruş istediğin de ifade eden Zıpkınkurt Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü’nün un’un çuvalı hakkındaki söyleminden örnek vererek “300 liraya un alan adamı bana gösterin diyor. Hani diyorlar ya un’un çuvalı 140 liradan 300 liraya çıktı. Maksimum fiyat 230 lira ile 260 lira arasında değişiyor un’un kalitesine göre. 300 lirayı nereden buldun?”dedi.

Ticaret İl Müdürünün görevini yapmadığını ısrarla sürdüren Edirne Ticaret ve Sanayi odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt “Ticaret İl Müdürü görevini yapmıyorsa onun takipçisi ben olamam. Çünkü amiri ben değilim. Tarifenin denetimi belediyede ve Ticaret İl Müdürlüğünde. Kurumlar denetleyecekler”dedi.

Edirne’de onaylı resmi ekmek satış fiyatının 2 lira olduğunu,gramajının ise 200 gram olduğunu hatırlatan Zıpkınkurt “Ticaret ve Sanayi Odasının verdiği 200 gram ekmek 2 lira. Daha Ticaret Odası bu fiyatı vermedi. Aralık ayı meclisinde bu fiyat onaylanırsa gelecek ama bugün bizim üyelerimizin bu uyguladığı fiyat tarife almadan tarife dışı uygulanan bir fiyattır. Yasal değil. Şu anda 2 lira uygulanan fiyat yasal değil”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30