banner137
banner25

Eğitim-İş Banka promosyonuna şerhini koydu!

Eğitim-İş Edirne Şubesi öğretmenlerin maaş promosyonları ile ilgili açıklama yaparak yapılan ihalenin yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Edirne’de eğitim camiasını yakından ilgilendiren maaş promosyonları konusu yeniden ele alınmak koşulu ile tekrar gündeme geldi.

Sendikaların isteği doğrultusunda Milli Eğitim Müdürlüğü’ne iletilen maaş promosyonları konusu güncel ekonomik koşulları karşılamadığı gerekçesi ile yeniden gözden geçirilecek.

Ocak 2022'den itibaren geçerli 36 aylık maaş promosyonu ihalesinde eğitim çalışanlarına 6 bin 840 TL ödenmesinin günümü şartlarına uygun olmadığını belirten Eğitim - İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay açık arttırma usulü ile yapılan maaş promosyon ihalesini, 23 bin lira ile yüksek teklifi veren bankanın kazandığını ancak bankanın önceki sözleşmeden doğan fesih hakkı olan 8 bin TL’yi bu rakamın içinden kesilmesinin ele geçen parayı düşürdüğünü belirterek ihalenin yeniden gözden geçirilmesini istediklerini belirtti.

Sendika binasında yapılan basın açıklamasında açık arttırma usulü ile yapılan maaş promosyon ihalesini, 23 bin lira ile en yüksek teklifi veren ilgili bankanın kazandığını, ancak önceki sözleşmenin feshinden dolayı bankanın talep ettiği 8 bin liralık tazminatla birlikte eğitim çalışanlarının eline geçecek promosyon miktarının 15 bin lira olduğunu ve bununda günümüz şartlarında düşük kaldığını belirten Akçay “biz yetkili sendika olarak bu karara şerh düştük. İhaleyi kazanan bankadan eski anlaşma feshinden doğan 8 bin liralık tazminat bedelini iptal etmesini istiyoruz”dedi.

Öğretmenlerin bekledikleri rakamın 30-40 bin lira olduğunu belirten Akçay “Bu süreçte İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul müdürleri toplantısında 30 bin, 40 bin gibi rakamları en yetkili ağızdan telaffuz edilmesi doğal olarak eğitim çalışanları arasında beklentinin oldukça yükselmesine sebep olmuştur. Geçmiş maaş promosyon ihale toplantılarına sadece yetkili sendika temsilcisi davet edilirken, bu ihalede yetkili sendika olarak şeffaflık adına tüm sendika temsilcilerinin hazır bulunup takip etmesini özellikle talep ettik. Bu durumdan vazife çıkarıp bizi yermeye çalışanlara aklıselim, makul mantıklı eğitim emekçilerinin elbette ki prim vermeyeceğinden de eminiz. Bu ihale süreci hususunda yanlış bilinen gerçeklere de açıklık getirmenin faydası vardır”diyerek, sendikaların ihaleyi bizzat kendilerinin hazırlamadıklarını, sözleşme şartlarını belirlemediklerini, Bankalarla pazarlığa girişemeyeceklerini, İhale sırasında öğretmenleri temsilen orada yetkili sendika olarak hazır bulunduklarını ve fiyat belirleyici bir unsurlarının olmadığını kaydetti.

22 Eylül 2022 Perşembe günü yapılan açık arttırma ihalesinde önümüzdeki 40 ay için en yüksek teklifi 23.000 TL ile Yapı ve Kredi Bankasının verdiğini söyleyen Akçay “Reeskont faiziyle beraber fesih bedeli olan yaklaşık 8.000 TL düşüldüğünde kalan 15.000 TL civarındaki bu meblağ 40 ay için epey düşük ve beklentilerin oldukça uzağında kalmıştır. İhale sonucu ortaya bu çıkan meblağın oldukça düşük ve yetersiz olduğunu komisyona bildirdik. Eğitim çalışanlarına verilecek olan bu promosyonu kabul etmediğimizi belirten şerhimizi de düşerek yazılı olarak da ilettik.Toplu sözleşme masalarında emekçiyi satanlar, Öğretmenlik Meslek Kanunu hazırlanırken ses yükseltemeyenler, alanlara inemeyenler veya cılız seslerle mış gibi yapanların Eğitim-İş'i sanki bu sürecin tüm sorumlusuymuş gibi lanse etmeleri de ibretliktir. Ortalama bir eğitim çalışanının maaşının 7 bin ile 7700 tl arasında olduğu Ocak 2022 de 36 ay için alınan 6840 TL, o dönem için makul, iyi bir rakam olarak karşılanırken, ortalama bir eğitim çalışanının maaşının 10 bin ile 10700 TL arasında olduğu Eylül 2022 de 40 Ay için alınan 15 bin TL nin eğitim çalışanlarını mutsuz ve huzursuz hissettirmesi 9 ay gibi kısa bir sürede ülke ekonomisinin nereden nereye geldiğinin ibretlik bir göstergesidir. Enflasyon, paranın alım gücünün oldukça düşmeside bunun üzerinde etkili olmuştur, ayrıca Yakın zamanda farklı kurumlarda yapılan maaş ihalelerinde ortaya çıkan büyük rakamlar, beklentileri de haliyle oldukça yukarı çekmiştir. Dolayısıyla göreceli olarak iyi gibi duran bu meblağ bizler arasında hoşnutsuzluğa mutsuzluğa sebep olmuştur. Bankaların yüzde 400 yüzde 500 kârlar açıkladığı bu dönemde, eğitim emekçilerin hakkı bu kapitalist düzende heba olmuş, alın teri, akıl teri ve emeği maalesef karşılığını bulamamıştır. İhaleyi yeniden alan Yapı ve Kredi Bankasından talebimiz eski anlaşmanın feshinden doğan tazminat bedelini tamamıyla iptal edip, net 23 bin TL lik rakamı eğitim çalışanlarına ödemesidir”dedi ve öğretmenleri tatmin edici bir sonuç elde edinceye kadar protesto amacıyla bankaya ait kredi kartlarını kullanmama, otomatik ödeme talimatlarını iptal etme, yatırılan maaş ve ek derslerin tamamının bekletilmeden diğer banka hesaplarına aktarma gibi eylem ve etkinlik yapmaya davet etti.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30