banner78
banner25

EDOSOB Başkanı uyardı!

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği (EDOSOB) Başkanı Kemal Cingöz Edirne esnafına uyarılarda bulunarak gelen yabancı müşterilerin kıymetinin bilinmesi gerektiğini söyleyerek geçmiş yıllarda yaşanan ve yapılan hatalara düşülmemesi gerektiğini hatırlattı.

Son aylarda döviz kurundaki anormal artış karşısında Türk Lirasının değer kaybetmesi ile adeta Edirne’ye akın eden binlerce Bulgaristan vatandaşı ihtiyaçlarının neredeyse tamamını Edirne’den karşılıyor.Ülkede yanşan ekonomik krizin aksine Edirne esnafı en şanslı iller arsında yer alırken yakın illerde yabancı müşterileri çekmek için arayış içine giriyor.

Konu hakkında konuşan Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği (EDOSOB) Başkanı Kemal Cingöz; Bulgaristan’dan gelen vatandaşların Edirne esnafının ekonomisine inanılmaz katkısı olduğunu söyleyerek “esnafın ekonomisinin yüzde 80’ini ayakta tutan Bulgar vatandaşlar. Edirne esnafı bunun kıymetini bilmesi lazım. Geliyorlar diye fiyatları arttırmamaları lazım. Zarar etmesinler ama aşırı kar gütmeden dolayı fiyatları şişirirlerse yarın öbür gün Bulgaristan’dan gelen vatandaşlar başka yere giderler, gitmesini de bilirler”dedi.

Esnaflara seslenerek “Esnaf arkadaşlardan istirhamım bunun kıymetini bilsinler”diyen Cingöz “Türkiye’de en şanslı il Edirne. Çünkü sınır kentinin olma avantajını yaşamaktadır. Başka yerde böyle müşteri potansiyeli yok. Edirne derken Meriç, Havsa, Süloğlu falan yararlanamıyor. Bir nebze Bulgarlar Keşan’dan yararlanıyor”diyerek fiyatların pahalı gelmesi ve etiketlerde yaşanan değişiklik sonrası yabancıların kaçabileceğini söyledi.

“Hiçbir şey alternatifsiz değildir”diyen Cingöz “Bırak Türkiye’yi Dünya’da değil. 100 kilometre ötede Çorlu var. Kaldı ki Çorlu’nun potansiyeli bizden daha geniş. Geçmişte yapılan yanlışlıkların bedelini çok ağır olarak Edirne esnafı ödedi”dedi.

Fiyat etiketleri üzerinde sadece rakamlar yazdığını bununda yabancıları aldattığını belirtyen bir gazetecinin sorusu üzerine “O yüzden fiyat etiketlerinde Leva mı, TL, mi başka para birimimi belirtilmesi gerekiyor. Aslında yazan fiyat etiketi TL’dir. Çünkü Türkiye’de yaşıyoruz. Fiyat tabelalarına “TL” işareti konulmalıdır. Bunun girdi maliyetleri dolarla artıyorsa ona göre Türk Lirası ile esnaf etiket asmalı. Ama ne gariptir ki TL ikinci para konumuna düşmüş. Bankalarda mevduatlara bakıldığında yüzde 58 yabancı para birimi, yüzde 42 Türk Lirası”ifadelerini kullandı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30