banner78
banner25

Edirne Sarayı İhya Ediliyor

İhyası için Milli Saraylara devri yapılan Edirne Sarayı ihya çalışmaları ile ilgili tanıtım toplantısı saray alanında yer alan Matbah-ı Amire (Saray Mutfağı) de yapıldı.

Tanıtım toplantısına katılmak üzere gelen Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık tarafından karşılandı.

Milli Saraylar Başkanı Sn. Dr. Yasin Yıldız, Vali H. Kürşat Kırbıyık, Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sadettin Ökten, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Trakya üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu katıldığı tanıtım toplantısında, Edirne Sarayı ile ilgili yapılacak ihya çalışmaları hakkında bilgiler verildi.

Türkiye'nin en nadide eserlerinden biri olan saray alanının 1200 dönüm olduğunu ifade eden Milli Saraylar Başkanı Sn. Dr. Yasin Yıldız; "Edirne Sarayı, Osmanlı döneminden başlayarak uzun yıllar talihsizlikler yaşamış bir mekân, bu nedenle bu yapıların bir kısmı günümüze ulaşamamış durumda, bir kısmı da elimize ulaşmış durumda. Ulaşamayanlarla ilgili yapılan tespit, saha araştırmalarında, incelemelerde önemli bir kısmına ait buluntuların burada olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz. Hedefimiz hem devletimizin aynı döneminde olduğu gibi temsil makamında hizmet vermesi hem de en önemlisi turistlerin, Edirne halkının geçmişini öğrenebildiği bir tarih külliyesi olmasıdır. Çalışmalar tamamlandığında Edirne Sarayı Hümayunu tarihi kültürel mirasın çok önemli bir vesikası olacaktır." dedi.

Bugünün ilimiz açısından son derece müstesna bir gün olduğunu ifade eden Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık; "Bizim açımızdan çok mutlu bir gün. Arif Nihat Asya meşhur Edirne kasidesinde çok güzel tasvir etmiş aslında Edirne’yi. Edirne denilince Türk’ün Trakya’daki tapusu olarak tanımlamış. Böyle kıymetli bir yerde bulunuyoruz. Ecdadın her noktasını ilmek ilmek işlediği bir şehir burası. Tarihi camileri, köprüleri, medreseleri, birçok alanda hakikaten çok nitelikli, çok güzel yapılar ve eserler bizlere miras olarak bırakılmış. Edirne Sarayı burada belki diğerlerinden bir boyutuyla farklı. Yönetim binası olarak fonksiyon üstlenmiş ve uzun yıllar gerek bir asır boyunca payitahtı temsil ettiği dönem boyunca gerek payitahtın İstanbul’a geçtikten sonraki süreçte de burada padişahlarımız devlet işlerine ve yönetim işlerine ilişkin kararlar almışlar, bu fonksiyonu yerine getirmişler. 1877’deki en son Rus işgali öncesinde yaşanan hadise sonrasında yaklaşık 156 yıllık bir kesinti var burada. İnşallah bu aşamadan sonra hızlı bir şekilde bu ihya çalışmalarının yürüyeceğini ve bu tarihi kopukluğun bir an önce ortadan kaldırılarak tekrar o tarihi, görkemli ve önemli günlere geri döneceğini umut ediyoruz. Bu tarihi açıdan 18 Ekim hakikaten Edirne Sarayı açısından bir milat. Sayın Cumhurbaşkanımızın tespitleriyle Milli Saraylara devredilmesiyle birlikte bu çok daha büyük bir hız ve ivme kazanacağı bir döneme girmiş bulunuyoruz. Öncesinde de TBMM Başkanlığımızın, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ve üniversitemizin burada hakikaten çok özverili, iyi niyetli ve gayretli çalışmaları olmuş; ama bunun nihayete erdirilmesi ve taçlandırılması için üçüncül bir çalışma yapılmasının büyük önemi olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu noktada da Milli Saraylar Başkanlığı en doğru adresti. Bu işin uzman kuruluşu gerek bilim kuruluyla gerek idari ve teknik yapısı ile bunu alıp hızlı bir şekilde ihya ederek şehrimizin geleceğine katkı sunacağını düşünüyoruz.

Tabii Edirne’nin bir rolü de nasıl Ahlat ve Malazgirt Türklerin Anadolu’ya açılan kapısıysa Edirne’de Türklerin hem İstanbul’a hem Balkanlar’a açılan kapısıdır. Bu sarayın ihya çalışmasıyla birlikte geçmişimiz ve geleceğimiz arasında çok önemli bir köprü kurulacağını düşünmekteyim. Bunun da inşallah en kısa sürede hızlı hızlı adımlarını atacağız. Sayın Başkanımız 5 yıllık bir makro plan ortaya koydu. Tabii ki 5 yıl sonunda olacak diye bir anlama da gelmemeli. Şehrin dikkatine sunmak istediğimiz kısımlardan biri bu. Birçok alanda Cihannüma’da, Kum Kasrı’nda, Arz Odası’nda bu süreçlerin çok daha hızlı olacağını görüyoruz; çünkü Milli Saraylar Başkanımızın da dediği gibi tüm alanın ihyası ile ilgili etaplar halinde biz 1-2 yıllık süreçler içerisinde de çok önemli ihya çalışmalarının burada gerçekleştirildiğine şahitlik edeceğiz. Ben Milli Saraylar Başkanımıza tekrar teşekkür ediyorum. Bundan sonraki çalışmalarının da her aşamasında her türlü imkanımızla gerek Edirne Valiliği olarak gerek Edirne Belediye Başkanlığı olarak diğer kurumlarımız olarak biz var gücümüzle kendilerinin yanında olacağız; çünkü şehrimizin geleceği açısından, milletimizin geleceği açısından bu işi çok önemsiyoruz. Bizim de neredeyse en önemli işlerimiz arasında sayabileceğimiz bir konu. Biz de kendilerinin her noktada yanında olacağız. Tekrar burada yürütülecek çalışmalarımızın ilimize, ülkemize, aziz milletimize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Toplantının son kısmında katılımcı heyet çalışmalar konusunda gazetecilerin sorularını yanıtladılar.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30