banner78
banner25

Edirne ranta dönüştürülemez!
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Ergin, kentin siluetinin korunması gerektiğini belirterek, ''Edirne, ranta dönüştürülmeyecek kadar değerli bir siluete sahip'' dedi.
Ergin, temsilcilik binasında düzenlediği basın toplantısında, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerine Edirne'nin siluetini zedeleyen unsurların değerlendirildiği ''Edirne Tarihi Kent Silueti Değerlendirme Raporu'' hazırlattıklarını hatırlattı.
Bir şehrin siluetinin o şehrin tamamlayıcısı ve karakteri olduğunu kaydeden Ergin, siluetin Edirne gibi yüksek tarihi değere sahip bir şehir için bir kat daha önem kazandığını bildirdi.
''Siluet sorunu, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren Selimiye Camisi ile de ilgili olduğu için tüm dünyanın sorunudur'' diyen Ergin, konuyu uluslararası kurumlara da ulaştırmak istediklerini dile getirdi.
Siluetin bozulmasını engellemek için önlem alınmamasının geri dönülmez problemlere yol açtığını öne süren Ergin, ''Bunun belirtileri ortaya çıkmıştır. Kıyık Caddesi'nden girildiğinde Selimiye Camisi'ni ve silueti görme şansımız kalmamıştır. İstanbul tarafından gelindiğinde de yeni yapılar bu silueti bozmaktadır. Şuanda en iyi siluet Kapıkule istikametinden görülen siluettir'' diye konuştu.
Sorunlarla ilgili hukuki süreçlerin başlatılması gerektiğini ifade eden Ergin, şunları kaydetti:
''Edirne, ranta dönüştürülmeyecek kadar değerli bir siluete sahip. Edirne'nin siluetine uymayan binalar inşa etmemeliyiz. Günlük çıkarlarımızı düşünmemeli, gelecek nesillere tarihi değerlerimizin korunduğu bir kent bırakmalıyız. Edirne'nin beton yığını olarak silueti bozulduktan sonra kaç tane turist gelir onu hep beraber düşünmeliyiz. Bugünü kurtarmak için değil, geleceğe dönük adımlar atmalıyız. Edirne Belediyesi yeni bir imar planı hazırlıyor. Bilimsel gerçekleri göz önüne alarak imar planında bunlara dikkat etmesini öneririz.''
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30