banner78
banner25

Eczacı Kılıçcıgil "KDV ilaçta yüzde 8 iken gıda takviyelerinde KDV'nin yüzde 1 olması çelişki!

Edirne Eczacı Odası Başkanı Eczacı Gürkan Kılıçcıgil, yaptığı açıklamada ilaç zamlarını değerlendirdi.Kılıçcıgil gelen zamların ilaç sanayicisini rahatlatmayacağını, sıkıntının ilerleyen süreçte yenide yaşanabileceğini kaydetti.

Dün yayımlanan kararname ile ilaçta beklenen yüzde 37.4’lük zammın Cumartesi günü itibari ile yürürlüğe gireceğini söyleyen Edirne Eczacı Odası Başkanı Eczacı Gürkan Kılıçcıgil farklı bir konuya da dikkat çekerek “İlaç gibi kullanılması zorunlu olan bir üründe KDV yüzde 8 iken gıda takviyeleri adı altında satılan ürünlerde yüzde 1’e indirilmesi çelişkiyi ortaya koyuyor”dedi.

Açıklanan enflasyon rakamlarına bakıldığında gelen zammın sanayiciyi ne kadar rahatlatacağı yönünde şüpheleri olduğunu belirten Kılıççcıgil “Dün yayınlanan kararnameyle birlikte ilaçta beklenen zam gerçekleşmiş oldu. Oran Euro kuru 4.50’den 6.29’a çıktı. Bu da yaklaşık yüzde 37,4 gibi bir rakama tekabül ediyor. Zam Cumartesi gününden itibaren yürürlüğe girecek. Beklentiler zaten bu doğrultudaydı ama ciddi bir döviz artışından kaynaklı sanayinin yaşadığı bir sıkıntı vardı. Bununla beraber bir miktar aşılacaktır bu sorun. Ocak ayındaki enflasyon rakamlarının bile aylık yüzde 10’ları bulduğu bir dönemde yüzde 37’lik bir zam ne kadar sanayiyi rahatlatacaktır, ilaç tedarikinde ne kadar bir rahatlama sağlayacaktır, işin gerçeği şüphelerimiz var. Bu kısmi bir rahatlama sağlayacaktır ama sonra sıkıntı devam edecek gibi gözüküyor”dedi.

Yaşanan rahatlamanın da kısmi bir rahatlama olacağını ifade eden Kılıçcıgil “İlaç zammından sonra hem ithalatçı firmalar hem üretici firmalar ilaçları piyasaya sürmeye başlayacaktır. Bunun da yaklaşık 10-15 gün gibi lojistik hizmeti sağlanmış olsu Mart ayıyla beraber kısmi bir düzelme yaşayacağımızı düşünüyoruz. Özellikle altını çizmek istiyorum; bu sanayinin enflasyonunu ortaya koymayan bir zam, üreticiyi de değerlendirmek lazım. Burada kullanılan enerjinin maliyeti, sanayicinin oranları çok daha yüksek, ham maddeler yurt dışından geliyor hepsi Dolar’a bağlı. Onların enflasyonu bizim yaşadığımız enflasyonun üzerinde ama bu zam kısmi bir rahatlama sağlayacaktır. Ama önümüzdeki dönem yine benzer sıkıntıları yaşayacağımızı öngörüyorum”ifadelerini kullandı.

Piyasada yok satılan bir çok kalem ilacın gelen zamlar sonrası ortaya çıkması ile alakalı akıllarda soru işaretleri oluşup oluşmadığı yönünde bir soruya cevap veren Eczacı Kılıçcıgil “Burada en haklı kesim ilaca ulaşamayan hastalar. Üreticilere de sorsak onları da dinlediğimizde eminim onların da şikayetleri yüksek perdeden. Biz zaten defalarca Euro kuru güncellemesinin öne çekilmesi gerektiğini, taraflarla oturup kalıcı çözümler geliştirilmesiyle ilgili olarak çağrıda bulunduk ama maalesef geciken bir zam söz konusu oldu”dedi.

Gıdada KDV indiriminin yüzde 1’e indirilmesi ile takviye edici ilaç niteliğinde olan gıdalarda da KDV indiriminin yüzde 1 olduğunu ve hayati önem arz eden ilaçlarda bunun olmadığına dikkat çeken Kılıçcıgil “İlaçta KDV’nin indirilmesiyle ilgili bizim bir talebimiz var ama şu anda onunla ilgili bir karar yok. Bizler de bekliyoruz, inşallah böyle bir şey geçerli olur. 13 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan gıdada yüzde 1’e indirilmişti KDV. Bazı ilaç gıda takviyelerinde yüzde 1’e indirildi. İşin gerçeği burada ciddi bir çelişki söz konusu. İlaç gibi kullanılması zorunlu olan bir üründe KDV yüzde 8 iken gıda takviyeleri adı altında satılan ürünlerde yüzde 1’e indirilmesi çelişkiyi ortaya koyuyor. Bunu da kamuoyunun vicdanına bırakıyorum.”şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30