661 yıldır süregelen ve Türk’ün Ata sporu olarak bilinen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Haftası Etkinlikleri açılış programı kortejin Atatürk anıtı önüne yürümesi ile başladı.
27 Haziran 3 Temmuz 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Haftası Etkinliklerinin bir haftalık programı da resmen başlamış oldu. Kortejin Edirne Belediyesi önünde toplanmasının ardından Atatürk anıtı önüne kadar yaya olarak gelen il protokolü burada anıt önünde geleneksel 661’nci Tarihi Kırkpınar çelenginin sunulması, saygı duruşu ve ardından İstiklal marşımızın hep birlikte okunması sonrası merhum Beyazıt Sansı tarafından bestelenen Kırkpınar marşı çalınmasıyla devam etti.
Çelenk Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Kırkpınar Yağlı Güreşleri ağası Seyfettin Selim tarafından sunuldu.
Program konuşmalarla devam ederken ilk konuşma altın kemerli Kırkpınar ağası Seyfettin Selim tarafından gerçekleşti. Seyfettin Selim konuşmasında “Kırkpınar Ata sporumuz ve buna hasbel kader ağalık yapıyoruz yapmaya da çalışıyoruz.Ben hep söylüyorum Kırkpınar’a gerçekten ağalık yapacak birisi gelene kadar ben buradayım sağlığım izin verdiği müddetçe”diyerek açık bir mesaj verdi.
Ev sahibi ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise konuşmasında “Türk’ün ata sporu, Türk’ün Milli Sporu, Türk’ün dünden bugüne, bugünden yarına geleceğe uzanan sporu olan yağlı güreşin başkentine, yağlı güreşin zirvesine ve bugün Ata yurdumuzda ana yurdumuzda yağlı güreşin başlangıç noktasına hoş geldiniz. Geçmişe baktığımızda Türk milletinin geçmişinde güreşin birçok farklı yönünü birçok farklı versiyonunu görebilirsiniz. Bugün Anadolu'ya çıktığımızda güzel ülkemizin çeşitli bölgelerinde çeşitli yörelerinde farklı isimlerle farklı güreşlerin olduğunu da görürüz. Bunların kimisi 661 yıldan daha da eskidir, bin yıla uzanan güreşlerimiz vardır. Bizim bin yılı geçen güreşlerimiz vardır. Ama yağlı güreş dediğinizde yağlı güreşin başlangıcı Osmanlı ile beraber Rumeli'nin fethi ile beraber Edirne’dir. Yağlı güreş tüm yurdumuza Edirne'den Rumeli'den yayılmıştır. 661 yıldır da eski başkent imparatorluğun 92 yıllık başkenti Türkiye Cumhuriyeti'nin Serhat Şehri Edirne'de Kırkpınar Yağlı güreşlerinin ev sahipliğini yapmakta ve ilalebet'te yapmaya devam edecektir.1946 yılından bu yana Edirne Belediyesi’nin ev sahipliğinde, organizasyonunda yapılan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ülkemizde yılda yaklaşık 120 tane yapılan bütün yağlı güreşlerin bir anlamda olimpiyatıdır, Dünya Güreş Şampiyonasıdır”ifadelerini kullandı.
Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ise Kırkpınar’ın özünün bozulmadan yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiği vurgusu yaparak “bir hafta sürecek Kırkpınar Festivali'nin Cumartesi ve Pazar günü gerçekleştirilecek güreşlerle birlikte İnşallah finali ile birlikte Türkiye başpehlivanını belirlemiş ve buradan Tüm Türkiye'ye ilan etmiş olacağız”diyerek “güreşlerin Edirne'nin Fetih yılı olan 136’den bu yana süre geldiğini kaydetti ve “Kırkpınar Yağlı Güreşleri Yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar ulaşmış, bugün de aynı heyecan ve coşkuyla gerçekleştirmiş olduğumuz çok önemli bir spor ve kültür etkinliğidir. Tabii şunu Özellikle belirtmek isterim Kırkpınar sadece bir güreş müsabakasından güreş müsabakalarından ibaret değildir. Kırkpınar’ı Kırkpınar yapan ağılıyla altın kemeri ile zembili, kıspeti, cazgırıyla, davul, zurnasıyla ve peşreviyle kendisine özel ünvanları ritüelleri ve uygulamalarıdır. Malumunuz olduğu üzere pehlivanlarımız güreşe başlamadan önce Peşrev çekiyorlar. Peşrev de diz çöküp sağ elini toprağa dokundurduktan sonra 3 defa dizine, ağzına ve başına götürüyor ellerini. Pehlivanın bu hareketi ‘Ey Pehlivan gücün ustalığınla mağrur olma. Topraktan geldin yine toprak olacaksın. Güç kuvvet Yüce Mevla'nın bir emaneti manasını taşımaktadır’ işte bu nedenle hepimiz Kırkpınar'ın her öğesini detayına kadar bilmeli, özümsemeli ve ruhunu anlayabilmeliyiz. Bu noktada bize düşen görev 661 yıldır kesintisiz şekilde devam eden ve dünyanın en eski spor organizasyonlarından biri olan Kırkpınar Yağlı güreşlerinin özüne ve kendine has kimliğine dokunmadan gelecek kuşaklara intikal ettirilebilmesidir”dedi ve güreş denildiğinde özellikle yağlı güreş denildiğinde ilk akla gelen yerin Kırkpınar olduğunu kaydetti.