banner137
banner25

Dr.Altun;"aşılarda gecikme olursa 2. Dozlarda ciddi problemler ortaya çıkabilecek!"

Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Gürcan Altun, yurt dışından gelen aşılarda bir aksama yaşanması durumunda ciddi sorunların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.Altun açıklamasında"her yeni aşı geldiğinde bunların Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından incelenmeleri yaklaşık 2 hafta sürüyor.Eğer bu aşılarda gecikme olursa 2. Dozlarda ciddi problemler ortaya çıkabilecek"dedi.

Edirne Tabipler Odası Toplantı salonunda gazetecilerle bir araya gelen ve açıklamalarda bulunan Dr. Gürcan Altun Sağlık Banklığı verilerinin sahadan aldıkları verirlerle örtüşmediğini ve bilgilerin saklandığını ileri sürdü.

11 aydır pandemi ile mücadele edildiğini ve sürecin insanlık için bir felakete dönüştüğünü belirten Dr.Altun; sağlık çalışanlarının nedenli özveri ile çalıştıklarının farkında olduklarını kaydetti.

27 Kasım 2020 tarihinde yaptıkları basın toplantısından bu yana olan süreci değerlendiren Dr.Altun ; “yapılan PCR testlerinde il düzeyinde pozitiflik oranının arttığı, 22 Kasım’da 190, 23 Kasım’da 202, 24 Kasım’da 360, 25 Kasım’da 338 insanımızda daha PCR testlerinde pozitiflik saptandığını belirtmiştik (günlük yeni olgu sayısı)”. Olgu sayılarındaki artış Aralık ayında da sürmüş, günlük yeni olgusu sayısında 450 sayılarına ulaşılmıştır. Ülkemiz genelinde sokağa çıkma yasağı ve getirilen diğer kısıtlamalarla birlikte Aralık ayının ikinci yarısından itibaren olgu sayısında hızlı bir düşüş görülmüş, günlük yeni olgu sayısı 80’lerin altına inmiştir”dedi.

Korona virüsün artık yerini mutant virüse bıraktığını ve bulaş riskinin dahada arttığını belirten Altun “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamaya göre 33 ilimizde mutant/varyant virüse rastlandığı belirtilmektedir. Ancak bu illerle ilgili açıklama yapılmamaktadır. Mutant virüsün görüldüğü illerde yaşayan yurttaşlarımızın bunu bilmeye hakkı vardır. Mutant virüsün bulaşıcılığının daha fazla olduğu bilindiği için, görülen illerin açıklanmasıyla, bu illerde yaşayan yurttaşlarımızın daha dikkatli davranmaları sağlanabilir. Dolayısıyla, hastalığın kontrol altına alınması kolaylaşabilir”diyerek “Mutant virüsün görülebileceği yerler arasında sınır kentleri ne yazık ki dezavantajlı konumdadır” ifadelerini kullandı.

Edirne’de de mutant virüse rastlandığını ifade eden Dr.Altun,Edirne’de Ocak ayının ikinci haftasına göre Şubat ayı içerisinde gözlenen olgu sayısındaki artış Ülkemiz genelinde gözlenen artışa paralel seyretmekte olduğunu kaydetti.

Aşılamaların Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) tarafından da sürdürülüyor olması uygulamada sorunlara yol açacağını ifade eden Altun “ASM’lerin çoğu birden fazla hekim tarafından ortak kullanılmaktadır. ASM’lere hastaların yanı sıra aşı randevusu verilen insanların da gelmesiyle, fiziksel yapıları yetersiz kalmakta, ya “sosyal mesafe sınırları aşılmakta”ya da insanlar soğuk kış günlerinde dışarıda bekletilmektedir. Bu nedenle aşılamaların yalnızca hastaneler aracılığıyla sürdürülmesi gerekmektedir”dedi.

Türkiye’nin tamamının bağışıklık kazanması için 120 milyon doz aşıya ihtiyaç olduğunu ifade eden Dr.Gürcan Altun “En kısa sürede en az 120 milyon doz aşıyla toplumsal bağışıklık sağlanmalıdır.Bu aşıların geliş süreleri ve her yeni aşı geldiğinde bunların Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından incelenmeleri yaklaşık 2 hafta sürüyor.Eğer bu aşılarda gecikme olursa 2. Dozlarda ciddi problemler ortaya çıkabilece”şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin,Mart ayı başlarında bir esneme düşünüldüğü ve esnafın sıkıntısının hat safhada olduğu,bu nedenle iş yerlerinin açılmasının artı ve eksilerinin neler olabileceği şeklinde yönetilen bir sorusuna cevap veren Dr.Altun; “saylar henüz düşmüş durumda depğil.Son bir haftalık verilere bakarsanız 6 bin 800 ile 9 bin 200 arasında vaka sayıları değişmekte.Eğer böyle bir serbestleşmeye gidilecekse nesnel bir takım kriterler getirilmeli.Ve mutant virüs görülen yerlerde özellikle çok daha fazla dikkat edilmelidir.Mutant virüslerin Kovid-19’dan çok daha fazla bulaşma riski olduğu verilerle ortaya konulmuştur.Evet ekonomi önemli,ancak insan sağlığı çok daha önemli”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30