banner137
banner25

Dokunmatik ekranları burnu ve dudakları ile kullanıyor!

2000 yılında Edirne’de doğan ve doğum sırasında kordon sarılmasına bağlı sıkıntılı doğum geçiren Kadir Berke Öz isimli serebral palsi hastası bugün azmi ve ailesinin desteği ile üniversite de iki ayrı bölüm okuyarak dudakları ve burnu ile cep telefonu kullanıyor, grafik çalışması yapabiliyor.

6 Ekim 2021 Dünya Serebral palsi günü nedeniyle farkındalık yaratmak adına tekerlekli sandalye üzerinde çabasını paylaşmak ve yaptıklarını göstermek için hazırlanan Kadir Berke Öz cep telefonu üzerinde tüm uygulamaları kullanabildiğini, bu yetmezmiş gibi grafik tasarımı yapabildiğini gösterdi.

Sadece hareket sisteminin etkilendiği,beyin fonksiyonlarının etkilenmediği rahatsızlığı ile 21 yıldır mücadele eden Kadir Berke Öz ayakları,ellerini kullanamadığı gibi konuşma güçlüğü de çekiyor. Kolay iletişim kurabilen ve en çok dolaşmayı seven Serebral Palsi hastası Berke, pandemi süresince evde kaldıkça sıkıldığını ve dışarı çıkabilmek için aşı sırasını beklemektense öncelik istediğini belirtti. Aşıları olduktan sonra rahat rahat dışarı çıkabilen ve dolaşmayı seven Berke, Trakya Üniversitesi Beden Eğitimi spor yöneticiliği bölümü ve yine aynı üniversitenin Basım Yayın bölümünü okuyor.

Ellerini kullanamadığı için sosyal medya ve benzeri ağları takip eden Berke, önüne aldığı telefon veya tabletle burnu sayesinde yazı yazarken çizimler yapabiliyor ve dudakları ile ekranı büyültüp küçültebiliyor.

Doğduğu günden bu yana yanında ayrılmayan ve her anını onunla geçiren babası Yaku Öz süreci anlatarak şunları söyledi. “Kadir Berke sadece hareket sisteminden etkilendi,zekasında herhangi bir sıkıntımız yok. Sadece yürüyemiyor, kollarını kullanamıyor, konuşması tam değil. İnce motor hareketlerini yapamıyor. Normalde çok akıllı bir çocuk. İlkokul, orta okul, lise ve şuan üniversiteye devam ediyor. İki üniversite okuyor. Bence kendi akranlarına çok güzel bir örnek oldu. SP olduğunu hiçbir zaman gündeme getirmedi. Gördüğünüz gibi kendisi ellerini kullanamadığı için, burnu ile dudakları ile işlemler yapıyor. Burnu ile yazı yazıyor, diğer işlemelerini de burnu ile yapıyor”diyerek özel gereksinimli çocukları olan ailelere “Daha düne kadar bu tür çocuklarımız hep evlere kilitleniyordu dışarıya çıkartılmıyordu. Yanlış anlaşımlasın ama sanki bir utanç gibi görüp evlere saklanıyordu bu çocuklar. Günümüzde bu çocuklar yavaş yavaş dışarıya çıkmaya başladılar. Okullu olmaya başladılar. Özellikle altını çizerek söylemek istiyorum Milli Eğitim bakanlığında çok faydaları var. yönetmelikleri bunlara göre çıkardılar”şeklinde konuştu.

Sınıflarda akran zorbalığı olduğunu ve bu gibi çocuklar için sorun olduğunu söyleyen baba ve eğitmen Yakup Öz “Velilerden şunları istiyorum. Lütfen hiçbir şeyden çekinmesinler. Sınıfta akran zorbalığı olabilir. Diğer veliler istemeyebilir, okul kurum müdürleri istemeyebilir. Hele hele özel okullar istemeyebilirler. Ama okumak bu çocukların hakkı. Milli Eğitim Bakanlığı yönetmenliklerle ortaya koymuştur ve sonuna kadar mücadele etsinler. Öğretimi hak ediyorlar. Bende özel bir çocuk babası olarak bende yardım etmeye hazırım. Bu çocukları normal kaynaştırma eğitimi okullarına yazdırsınlar, diğer çocuklardan olumlu şekilde etkileniyorlar”ifadelerini kullandı.

Serebral palsi hastası olan Kadir Berke ise kendisi gibi olan hastalara seslenerek “beni örnek alsınlar.Ben azmimle başardım”diyerek çağrıda bulundu. Geçtiğimiz hafta Ankara’ya Anıtkabir ziyaretine giden Berke cep telefonundan çektiği fotoğrafları göstererek Atatürk’ü çok sevdiğini ve ona hayran olduğunu belirtti. “Atatürk Olmasaydı biz burada olmayacaktık” diyen Berke “fizik tedavi için Edirne Devlet Hastanesi veya Trakya Üniversitesine Lokomat alınmasını istiyorum. Belediyemizin de yollarımızı engelli bireylere göre düzeltmesini istiyorum”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30