banner78
banner25

Demir "asgari ücret 3 bin TL olmalı!"

Asgari ücret tespit komisyonunun ikinci toplantısının yapılmasının ardından gözler son toplantının yapılacağı 22 Aralık 2020 tarihine çevrildi.

Yapılacak toplantı sonunda masaya oturacak tarafların alacağı karar sonunda 2021 yılı için ödenecek olan asgari ücret belirlenmiş olacak.

Konu ile ilgili siyasi parti temsilcileri görüşlerini belirtirken TBMM çatısı altında da asgari ücretin 3 bin TL olması yönünde öneri sunan İYİ Parti’nin bu konuda ki ısrarının işçi ve işverene yük getirmeden uygulanacak olan rakam olduğu ifade ediliyor.

İYİ Parti Edirne il başkanı Ekrem Demir yaptığı açıklamada vatandaşın eline geçmesi gereken net rakamın 3 bin TL olması gerektiğini yineleyerek “rakam en az 3 bin TL yani vergiden muaf tutulmasını istiyoruz.Bu sene 2 bin 300 - 2 bin 400 TL lira civarında bir para geçiyor vatandaşımızın eline.Fakat işverene bu rakam 3 bin 400 lira olarak yansıyor.Asgari ücreti 3 bin liraya çıkardığın zaman tabi bu rakam iş verene 4 bin lira, 3 bin 800 lira gibi bir rakama geliyor.Bu işveren için de çok ciddi bir sıkıntı.”diyerek önerilerinin işverene ve işçiye herhangi bir yük yüklenmemesi olduğunu ifade etti.

Asgari ücret net rakamı ile brüt rakamı arasında oluşan farkın vergiler ve diğer kesintiler olduğunu hatırlatan il başkanı Demir; “aradaki farkın yani 600 TL civarında oluşan rakamın devlet tarafından karşılanmasıdır.Yani 600 lira civarında bir para tutuyor bu.Bu 600 lirayı devlet karşılasın vatandaşın eline temiz 3 bin TL para geçsin ki evine ekmek götürebilsin.Aksi takdirde vatandaşın zaten bu ekonomik şartlarda ayakta durması mümkün değil.Diğer siyasi partilerde aşağı yukarı bizim söylediğimiz rakamlara yakın rakamlar söylüyorlar.Aklımda kaldığı kadarıyla Cumhuriyet Halk Partisi 3 bin 100 lira, Saadet Partisi de 2 bin 900 lira civarında bir rakam söylediler. Bu da bizim rakamın ne kadar doğru olduğunu ortaya koyuyor”ifadelerini kullandı.

Bilindiği gibi asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30