banner137
banner25

Çocukların kitap kurdu olması için !

Edirne’de 10 yıldır faaliyet gösteren Trakya Kariyer Hızlı Okuma Kursu, bireylerin okuyarak anlamalarını sağlayacak bir metot ile hızlı ve anlaşılabilir bir şekilde okumalarını sağlıyor.

Bir insanın dakikada ortalama 160 ila 220 kelime arasında okuyabildiğini, ve bunun alınacak eğitim sonrasında anlayarak dakikada 300 kelime ve üzerine rahatlıkla çıkarılabileceğini söyleyen eğitmen Muradiye Akcan; göz beyin egzersizleri sayesinde bunun üstesinden gelinebildiğin söyledi.

20 yıllık eğitimci olduğunu ve Davranış Bilimleri, Halkla İlişkiler, Örgütsel Davranış gibi 16 farklı derse girerek 2010’dan günümüze kadar kurs eğitmeni ve işletmeni olarak faaliyet gösterdiğini belirten Akcan kur merkezi hakkında bilgi verdi.“Burada temelde anlayarak hızlı okuma eğitimi veriliyor. Onun yanı sıra diksiyon, drama, zeka oyunları ama ağırlık anlayarak hızlı okuma üzerine”dedi.

Konusunda uzman Türkiye’deki belki de en iyi eğitimcilerden biri olduğunu belirten Akcan “İnterneti kullanarak online eğitimi kullanarak dünyanın bir çok yerinde yaşayan Türklere eğitim vermeye başladık. Özellikle ilkokul 1’den itibaren 70 yaşına kadar öğrencilerimiz var. 70 yaşına gelmiş eski hakemlerden bir öğrencimiz var. Özellikle unutkanlık ve göz kaslarının zayıflamasıyla nöronların ölmekte olan canlanması, ölmelerinin geciktirilmesine yarayan göz beyin egzersizleri var. Küçük yaştaki faydası okuma yanlışlarını gidermek, yutma yuvarlama problemlerinin giderilmesi, doğru okuma alışkanlığının kazandırılması, daha ilerleyen yaşlarda yeni sınav sistemindeki uzun paragraf sorularının kısa sürede okunup anlaşılıp cevaplandırılmasında yardımcı oluyoruz”dedi.

Eğitim alan öğrenci ile almayan öğrenci arasında ki farkı anlatan Akcan “eğitim alan çocuk eğitim almayanlara göre 10-15 soru fazla yapıyor. Yani 500 bin kişinin önüne çok rahat geçebiliyor. İlk 60 bine giren bir öğrencimiz, bizden eğitim aldıktan sonra ilk 5 bine girdi.

Dakikada 300 kelime ve üzerinde olmamız gerekiyor. 25 bin kişinin okuma hızını ölçtüm. Türkiye’de yoktur bunu yapan. 160-220 kelime arasında okuyorlar. Ama sınav sistemi onlardan 300 kelime ve üzerinde bekliyor. 300 kelime ve üzerine çıkan öğrenci kitap okumaya başlıyor. Yüzde 10 yanılma payımız var ama yüzde 90 kazancımız var. Türkiye’nin geleceğine büyük katkımız olduğunu düşünüyorum”şeklinde konuştu.

Kursların 30 dersten oluştuğunu belirten Akcan; kursa yeni gelen bir öğrencinin 150 kelime okuyabilidiğini, bir kur sonrası 350’nin üzerine çıkabildiğini söyledi.

Hızlı okumanın anlayarak okuma olduğunu belirten Muradiye Akcan “Eğer hızlı okuyup hiçbir şey anlamıyorsanız çöpe atın. Zaten eğitim almadan hızlı okuyorsanız çok büyük tehlike. Öğrencilere hızlı okuyun deniyor ama çocuk göz beyin egzersizi yapmadı ki. Biz hızlı görme, hızlı algılama, dikkat, odaklanma çalışıyoruz. Çocuğun dikkatini geliştirdikten sonra okuma hızı artar ve okuduğunu anlamaya başlar”dedi.

Ailelerin mutlaka çocuklarını okuma hızını ölçtürmeleri gerektiğini belirten Akcan “Önce çocuğun okuma hızını ölçtürün. Eğer çocuk 160 kelimenin altında okuyorsa kitap okumak onun için işkence. 160 kelimenin altında okuyan çocukların okul başarısı da düşüktür. Öncelikle okuma hızını arttırmaya çalışmak lazım. O zaman görecekler ki çocuklar kitap kurdu olacaklar. Anne babaların kesinlikle çocuklarına örnek olması gerekiyor. Her akşam en az yarım saatlik bir okuma saati yapılsa o çocuk anne babadan göre göre başlıyor zaten” şeklinde konuştu.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30