banner137
banner25

Çocuklara
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri, Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Komitesi'nce hazırlanan ''Oyuncak Ayı Hastanesi'' projesiyle çocukların doktor korkularını yenmeye çalışıyor.
TÜ Tıp Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi ve Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Komitesi Üyesi Gurur Nar, yaptığı açıklamada, projenin ilk olarak 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde başlatıldığını ve zamanla 20 tıp fakültesinde uygulanmaya başlandığını söyledi.
Proje kapsamında Edirne'deki yuvaları belirli zamanlarda ziyaret ederek 3-7 yaş arasındaki çocuklara hastanenin korkutucu bir yer olmadığını anlattıklarını belirten Nar, çocuklara insan bedeniyle ilgili temel bilgiler de verdiklerini ifade etti.
Çocukları oyun oynarken temsili olarak muayene ettiklerini dile getiren Nar, şöyle konuştu:
''Biz onlara korkulacak bir şey olmadığını anlatıyoruz. Çocuklar oyun içesinde oyuncaklarını getiriyor. Oyuncakların isimlerini ve ne hastalıkları olduğunu anlatıyor. Çok orijinal bir durumlar ortaya çıkıyor. Onlara oyuncaklarının hastalıkları hakkında 'Dişi mi çürümüş-', 'Çok şeker yememeli' gibi sorular sorarak, küçük tavsiyelerde bulunuyoruz. Böylece çocuklar hem doktor korkularını yeniyor hem de biz deneyim kazanıyoruz. Ayrıca, çocukların karşısına önlüklerimizle çıkarak onların beyaz önlük korkusunu yeniyoruz. Aynı zamanda çocuklara doktorların kullandığı stetoskop ve ağızlık gibi tıbbi ürünleri anlatarak doktora gitmenin korkulacak bir şey olmadığını öğretiyoruz.''

-''Oyun oynayarak doktoru öğreniyor''-

Nar, çocukların oyun sırasında da olsa beyaz önlük ve tıbbi aletlerden korkarak ağladığını ancak onlara oyun içerisinde bu korkularını yenmeyi öğrettiklerini ifade ederek, projeyi uyguladıkları yuvalardan olumlu dönüşler aldıklarını ve bu uygulamaya yılın belirli zamanlarında Edirne'deki yuvalarda devam edeceklerini kaydetti.
Şirin Çocuk Evi Eğitim Müdürü Filiz Tezcan da, tıp fakültesi öğrencilerinin proje taleplerini olumlu karşıladıklarını söyledi.
Öğrencilerin oyun sahası içerisine girerek çocuklara doktoru ve hastaneyi anlattıklarını belirten Tezcan, ''Her şeyden önce çocukların doktor korkularını yenmeleri için önemli bir etkinlik. Çocuklarımız eğlenirken doktora gitmeyi öğreniyor. Çocuklar oyun oynayarak hastaneyi, ilaç almayı ve doktoru öğreniyorlar'' ifadesini kullandı.
Tezcan, ailelerin, çocuklarının eskisi kadar doktordan korkmadığını söylediklerini aktararak, doktorların da çocukları artık daha rahat muayene edebildiklerini anlattığını söyledi.
banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30