banner78
banner25

Cingöz "üretim olmadığı sürece fiyatları geri çekmek mümkün değil!"

Ülkemizde olduğu gibi tüm dünya’da yaşanan gıda fiyat artışının başlıca nedeninin üretim eksikliği olarak gösteriliyor. Yaşanana fiyat artışlarının durmasının veya gerilemesinin bu şekilde devam ederse söz konusu olmayacağını belirten Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği EDESOB Başkanı Kemal Cingöz ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, “üretim olmadığı sürece fiyatları geri çekmek mümkün değil”açıklamasında bulundular.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü öncesinde açıklama yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz ise “devlet yetkilileri, üretimi desteklemekten ziyade üretimi köstekleme peşinde” ifadelerini kullandı.

Yaşanan gelişmeleri ve piyasaları dikkatli bir şekilde takip ettiklerini ve esnafın durumunun her geçen gün zor olduğu gibi vatandaşında durumunun her geçen gün zora girdiğini belirten Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, üretim yapılmadığı için bu durumun yaşandığını, fiyatların düşmesinin söz konusu olmayacağını kaydetti. Cingöz açıklamasında “Üretim olmadan fiyatları düşürmeniz mümkün değil. Şu an Türkiye’nin en büyük sıkıntılarından biri üretim yok. Türkiye kendi kendine yeten bir ülke değil. Eskiden ülkemiz neyle övünüyordu; ‘biz dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyiz’ diyordu. Ama şu an maalesef üretim olmadığı için Türkiye kendi kendine yetemiyor. Her ürün ithale dayalı. Sadece lüks üretim ürünlerinde değil, gıda ürünlerinde de çoğu ithal”dedi.

Vatandaşın haklı olarak esnafı suçlu gördüğünü ancak artan maliyetlerden dolayı esnafında fiyat artırımına gitmekten başka çaresinin olmadığını belirten Cingöz “Esnaf 2 ay önceki fiyatlarla bugün aynı EMTİA’yi temin etse fiyat mı artıracak? Girdi fiyatları arttıkça esnafta işin içinden çıkamadığından dolayı arttırmak zorunda kalıyor. Olan sabit ücretli geliri olan insanlara oluyor. Üretimi artırmadan fiyatları asla düşüremeyiz. Bugün fiyatların artmasında ki en önemli faktörlerden biri akaryakıt. Akaryakıtımız var mı bizim? Yok! İthal ediyoruz. Bunun için fiyatlar düşmez. Biz fiyatların düşmesini isteriz ama düşmez. Hep birlikte bekleyip göreceğiz”dedi ve fiyat artışlarının esnafı dükkan kapatmaya götüreceğini iddia etti.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz’da “Dünya Çiftçiler gününde, çiftçi gelecekten umutsuz, çiftçi mutsuz”diyerek üretim yapılmadığına ve yeterli olmadığına dikkat çekti.

Köylünün çiftçi olamadığını ve yeteri kadar tarımsal eğitimin ve desteğin verilemediğini belirten Yanılmaz “Bir kez daha ifade etmek istiyorum ki köylümüzü çiftçi yapamadık ve yeteri kadar tarımsal eğitim veremedik. Bitkisel üretimin gerilediği kadar hayvancılığında bu şartlarda gerilediğini, piyasadaki et ve süt fiyatlarının yüksekliğinden görebiliyoruz. Ülkemizde çoğu bölgede hayvan bakıcıları ya Afganlı ya da Suriyeli göçmenlerden oluşmaktadır. Hayvancılık ta köylerde genç nüfusun bulunmayışından dolayı tamamen göçmen nüfusa kalmış durumda. Bu olumsuz örnekleri çoğaltabiliriz”dedi.

Ulusal Süt Konseyinin süte verdiği fiyatı da değerlendiren Yanılmaz “süte verilen fiyat 7,7 TL olup, 15 Mayıs tan geçerli olacak, artı devletin ödediği destekleme primi var. Ancak yapılan çalışmalar sonrası hesaplamalarımızda maliyet halen 8,5 - 9,0 TL civarındadır. Bu yüksek maliyetlerle üretimde gittikçe zorlaşıyor. Dişi düvelerde kesime gidiyor. Et fiyatları da hızla artmaya devam ediyor”diyerek üretime teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gıda krizi yaşanıp yaşanmayacağına dair yöneltilen bir soruya “Gıda krizi yaşanıp yaşanmayacağı zaten önümüzdeki günlerde açığa çıkacaktır. Bilim adamları bunları yıllardır açıklıyor. Bir taraftan iklim değişikliği, bir taraftan güvenilir gıdaya ulaşmak zorlaşıyor. Özellikle çeltikte birinci tavaya sulamayı verdi. Buralarda dekara 450 TL sulama maliyeti var. Önümüzdeki aylarda kademeli olarak bir fiyatlandırma söz konusu. Elektrik enerjisine gelen ücretleri doğal olarak yansıtacaklar çiftçiye. Bu tabii ki ekim alanlarını biraz olsun daraltıyor şu anda. Su kıtlığı da gündemde. Geçen sene biliyorsunuz Tunca nehrinde kurak bir sezon yaşadık. Sayın bakan gitti ve Bulgaristan’dan su talebinde bulundu. Aynı sıkıntı her yıl gündeme gelecek çünkü şu anda Meriç nehrinin denisi bile beklenenin çok altında”dedi ve Çiftçiye ekilmedik alan bırakılmasın diye telkinde bulunan devlet yetkililerinin üretimi desteklemekten ziyade üretimi köstekleme peşinde olduklarını kaydetti.Enerji maliyetlerinin çok arttığını ve sulu tarımda kullanılan enerjinin üreticiye ciddi yük olduğunu belirten Yanılmaz; “Enerji maliyetlerinde herhangi bir indirim yok bu gittikçe maalesef ekim alanlarını daraltacak.Çeltikte kendi kendine yeten bir ülke değiliz. 1 milyon ton civarında bir ihtiyacımız var 500 bin ton üretiyoruz, 500 bin ton dışarıdan geliyor. Bu rakam yarın öbür gün 600-700 bin tonlara çıkacak”dedi.

Verim sıkıntıları da beraberinde getirebileceğini belirten Yanılmaz “Maalesef son 20 yılda o duruma geldik. Özellikle ayçiçeğin de, çeltikte ve buğdayda da, önümüzdeki günlerde rekoltede düşüş yaşanacak. Buğday’da taban gübresi kullanılamadı. Kullanamamanın nedenlerini baharda buğdayların sararmasından fark ettik. Bu İç Anadolu’da dahada yaygın. Çoğu gübresiz ekti.Belki bizim Trakya’da yağıl olan bölgelerde nitratla falan idare ettiler ama taban gübresinin eksikliğini her zaman hissediyor, görüyoruz”ifadelerini kullandı.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30