Pandemi süresince iş yerleri kapalı kalan ve sadece gel al veya paket hizmeti veren esnafın kapılarını açmasıyla vatandaşlar Edirne’ye has lezzet olan tava ciğercilere adeta akın ettiler.
Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından uygulanan 150 gr tava ciğer’in fiyatın 32 TL olduğu tarifede yazarken Ticaret ve Sanayi Odasına bağlı bazı işletmelerin 36 TL’ye satış yapması esnafı ikiye bölerken,esnaf tarifenin tek olarak uygulanmasının doğru olacağını savundu.
Yaklaşık 10 günden bu yana tava ciğeri 36 TL’den satan Ticaret ve sanayi Odasına bağlı esnaflar maliyet girdilerinin artmasını mazeret gösterirken Esnaf ve Sanatkarlar Odasına bağlı esnaf ise 32 TL’lik tarifenin kendilerini kurtardığını ve zam yapmanın gereksiz olduğunu savundular.
Tava ciğerin porsiyonunu 36 TL’den satan Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı ciğerci Aydın Doğan 6 ay önce aldıkları ciğerin hammaddesinin kilogram maliyetinin 39 lira olduğunu,bugün ise bu rakamın 48 lira olduğunu belirterek “Edirne ciğercileri Bursa,Afyon,Balıkesir ağırlıklı çalışıyor. Bazı esnaf arkadaşlarımız Edirne’nin yerel ciğeri dese bile Trakya’da ki ciğerin Edirne’de ki ciğercilere yetmesi mümkün değil. Mecburen dış destekli çalışıyoruz.Biz odalardan fiyat isterken, bizden belgeler isteniyor bizde belgelerimiz toplayıp odalarımıza gidip öyle tarife istiyoruz. Kafamıza göre tarife istemiyoruz”iafedelrini kullandı.6 ay önce 18 litrelik bir teneke yağın 140 lira olduğunu şimdi ise, 280 liraya çıktığı belirten Doğan “biz keyfe keder tarife yükseltemiyoruz,biz valiliğimize ve esnaf sanatkarlar odası ve Ticaret Sanayi odasına evraklarımızı götürüyoruz uygunsa fiyat yükseltiliyor.
Şuan Esnaf Sanatkarlar Odası ve Ticaret Sanayi Odası tarafında bir ikilem oluşuyor. Bu ikilemde hoş bir durum değil tabi. Bizi büyük esnaf gibi görmesinler,küçük esnaf gibide görmesinler herkes aynı yerden ciğer alıyor,hepimiz aynı fiyata alıyoruz. Neden tarife ikiye bölündü onu da bilmiyorum”dedi.
Yılların ustası olarak bilinen Esnaf Odasına kayıtlı ciğerci Kazım Gilan ise 36 liraya satılan ciğerin çok pahalı olduğunu ve anlamsız olduğunu ifade ederek “36 liraya satılan ciğer çok pahalı. Ben önceden 30 liraya veriyordum. Şu anda pazartesi açıldığımızdan dolayı 32 lira yeni yaptım. Ciğerin porsiyonu 36-38 liraya bence çok. Ben mekan sahibi olduğum için şu anda bu fiyatlar beni kurtarıyor. Ama kiracıları bilemiyorum. Herhalde onları da kurtarır. 180 gram ciğer veriliyor, müşteriye. Bazıları 200 gram veriyor. Tarife şu anda 32 lira. Ben 170-180 gram ciğer veriyorum”şeklinde konuştu.
Tarifesini Esnaf ve Sanatkarlar Odasından alan Ciğerci Kemal İmrak ise odanın verdiği fiyatı uygulamak zorunda olduklarını belirterek 32 lira ciğerin uygun olduğunu savundu ve tarifenin mutlak surette yazılı olması gerektiğini ifade etti.İmrak “bizim odamızın vermiş olduğu tarife 32 lira. Oda fiyatını aşamazsınız. Aşıyorsak oda niye var? Tarifemiz dışarıda. Turistler tarifeyi görecek, rahat rahat yemek yiyecek. Bugün piyasada ciğerin kilosu 50 lira. Sakatat aldı başını gitti. Bir teneke yağ olmuş 300 lira. Ciğer fiyatını makul bir yerde tutmak lazım. Bu işin denetimi sıkı yapılsın. İş takip edilsin. Bu böyle olmaz. Tek fiyat tarifesi olması lazım”dedi.
Ciğerciler tek fiyat tarifesi altında birleşmenin doğru olacağını belirtirken ciğer yeme keyfini süren müşteriler ise fiyatların uygun olduğunu,kaliteli hizmetin fiyatının da farklı olmasının normal olduğunu kaydettiler.