banner137
banner25

Ciğerciler "porsiyonu 50 TL'de kurtarmaz!"

Edirne’de Eylül 2021 onaylı Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği tarifesine göre porsiyonu 36 TL’den satılması gereken tava ciğeri 38 TL ile 45 TL’ye satan Edirneli tava ciğer ustaları artan maliyetler karşısında dana ciğerinin porsiyonunun 50 TL’ye satılması durumunda ancak masrafların kurtarılabileceğini söylediler.

Edirne’nin marka tescilli tava ciğeri ustaları dana ciğeri porsiyon fiyatının artması gerektiğini aksi halde zarar edeceklerini ifade ettiler.

Maliyet fiyatlarının artmasına bağlı olarak daha önceleri 18 kg’lık ayçiçeği yağı 148 TL’ye aldıklarını şu an ise yağın fiyatının 435 lira olduğunu belirten tava ciğer ustaları un ve ham madde olan dana ciğerinin kilogram fiyatındaki artışında maliyetleri olumsuz yönde etkilediğimi öne sürdüler.

Ciğer ustası Uğurcan İmrak “Girdi maliyetlerimiz oldukça yükseldi”diyerek yaşanan krizin etkilerini hissettiklerini söyleyerek “Bizim ham maddemiz ciğer. Ve onun yanında yağ, un onu takip ediyor. Aldığımız her ürünün geliş maliyeti yükseldiği için tabi ki bizde sattığımız ciğerde, köftede ve diğer ürünlerde zam beklentisi içerisindeyiz. Bu maliyetlerle bizim para kazanabilmemiz, kar edebilmemiz, bu fiyatlarla sıkıntılı olabilir, diye düşünüyorum. Buna yöneticilerimiz zamanla karar verecektir”diyerek dana ciğeri kilogram fiyatının 70 lira olduğunu belirterek “Ciğer oldukça yükseldi. Ciğerin kilosu şu an 70 lira civarında alışı. Bunun firesini düştüğünüzde daha da pahalıya gelmiş oluyor. Bir analiz yaptığımızda ciğerin yanına garnitürleri olan soğan, biber, domatesi ve yağı, unu, ciğerin kendisini de koyduğunuz zaman ‘40 liranın üzerinde olabilir’ diye düşünüyorum. Büyüklerimiz ne uygun görebilir, bizlerde o doğrultuda devam edeceğiz”dedi.

Yılların tava ciğer ustası Nusret Demir’de tarifeye göre ciğerin 36 TL’den satılması gerektiğini ancak maliyetlerin artışı karşısında tarifenin bile güncelliğini yitirdiğini söyledi.Demir “Ciğerin fiyatı tarifede 36 lira biz mecburiyetten 40 lira yaptık. Yağ, una, ciğere yetişemiyoruz. Bazı arkadaşların 45 liraya verdiğini duyduk. Aslında şu anda bence 45 lira bile yeterli değil. En az 50 lira olması lazım. Her fiyat yükselttiğimizde işlerimiz yavaşlıyor. Kararsızız ne yapacağımızı da bilmiyoruz. Ben bugün kase, çatal falan aldım. Hepsi yüzde 200-300 zam olmuş. İşimiz zor. Ama biz 40 liradan vermeye devam ediyoruz. Netice ne olacak bilmiyoruz. 50 liranın altında şu anda kimseyi kurtarmaz. 45 de kurtarmaz. Çünkü biz 70 liraya ciğer alıyoruz. En son 70’e aldım. Yarın ciğer isteyeceğim belki 75, 80 olacak.”dedi.

Pandemide paket servisten masa servisine döndüklerinde yağın tenekesinin 148 veya 168 lira olduğunu söyleyen Demir “Cuma günü yağın tenekesini 435 liradan aldım. Bu Cuma yine gelecek, o da 3-5 teneke yazıyor. Fazla yazmıyor. 5’lik unu 19,75’e alıyorduk. Şu an 38 lira 50 kuruş. Hiçbir fiyat bir yerde durmuyor. Ne yapacağız, bilmiyorum, beklemedeyiz”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30