banner78
banner25

CHP’li Gaytancıoğlu “Tarım Bakanını göreve çağırıyorum!”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu yaklaşan ayçiçeği hasadı öncesinde üreticinin mağdur olmaması için bir an önce fiyat belirlemesinin yapılmasını ve ithalatın durdurulması veya gümrük vergisinin arttırılmasını talep etti.

Türkiye’nin ayçiçeği üretiminin yüzde 18’ini karşılayan Edirne bölgesinde üreticinin belini büken etkenlerin başında gelen girdi maliyetlerinin yüksek oluşunun yanında, yurt dışından ithal edilen ayçiçeği de çiftçinin emeğinin karşılığını alamamasına neden oluyor.

Ayçiçeği hasadının yaklaştığı şu günlerde hala yurt dışından ithal ürünlerin gelmeye devam etmesi ve bu ürünlere uygulanan gümrük vergisinin yüzde 27 olması gerekirken 0 olmasını eleştiren CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu “Gümrük vergisi yüzde 27. Maalesef şu anda sıfır.Yani sıfır gümrük vergisi ile biz hasada gidiyoruz. 10-15 gün sonra ayçiçeği bollaşacak piyasada, hasat başlayacak. Gümrük vergisi hala sıfır.Yani o zaman bize 500-550 dolarlık ayçiçeği gelecek üreticimiz ciddi anlamda etkilenecek. Bizim ayçiçeği fiyatını gümrük vergisi ile belirleyelim. Yani yüzde 27 gümrük vergisini bunun üzerine koyalım, o zaman fiyat kendiliğinden 6 liraları geçecek, sanayicide inanın para kazanacak, üreticide para kazanacak ve ülkemizde dışa bağımlılıktan kurtulacak. Neden mi? Çiftçi para kazandıkça daha fazla üretecek”dedi.

Geçen yıl ayçiçeği yağ fiyatlarının gündemden hiç düşmediğini,zam şampiyonu olarak hep önde olduğunu söyleyen Gaynatncıoğlu “1 litre ayçiçeği yağı geçen sene 6TL’yken yıl sonunda 20 liraları buldu. Bunun temel nedeni Türkiye’nin kendi kendine yeterli olmaması, ithalatçı bir ülke olması. Ayçiçeği fiyatları böyle artınca üreticimizde daha fazla ekti. 1 milyon 300 bin ton’dan bu sene 1 milyon 700 bin tonları bekliyoruz.Verimlerde fena sayılmaz. Son zamanlarda bir kuraklı yaşandı ama yine bu üretim rakamını bekliyoruz”şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ayçiçeği ihtiyacının 2.5 milyon ton olduğunu bunun için üretimin arttırılması gerektiğini söyleyen CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu “bu rakama ulaştığımız zaman dışa bağımlılıkta bitiyor. Dışarıya 1, 1.5 milyar dolar para ödüyoruz. Bunun gerçekleşebilmesi için üreticinin para kazanması lazım. Geçtiğimiz yıla göre gübre fiyatları yüzde 100, yüzde 150 arttı. Şimdi üreticide fiyat beklentisi 6 lira civarında. Neden 6 lira civarında? Çünkü her hangi bir limanımıza 1 kg ayçiçeğinin teslimi, 5.5 dolar. Yani tonu 550 dolar. Tonu 550 dolar olan bir ürünün Türkiye’ye teslimi yaklaşık 5 lirayı buluyor dolar kurunu dikkate aldığımızda. Ama bunu koruyan bir gümrük vergisi var. Ben inanıyorum ki 2 sene sonra Türkiye kendi kendine yeterli olacak ve piyasadaki tüm dengeler dengeye kavuşacak”dedi.

Ayçiçeği ekim alanlarının arttırılması ile dışa bağımlı olduğumuz bir başka ürün olan yeminde açığının kapanacağını, ayçiçeği küspesinin artacağını ifade eden Gaytancıoğlu “küspesi çok değerli, hayvancılığa da çok katkısı var. Düşünün 1.5 milyon ton üretirken 2.5, 3 milyon tonlara çıkacağız ve küspe miktarımızda artacak. Yemde de dışa bağımlılığımız bir ölçüde azalacak”diyerek Tarım Bakanına seslendi ve “Tarım Bakanını göreve çağırıyorum! Bir an önce üreticimize 6 lira fiyatı versinler ve destekleme primi olarak ta 50 kuruştan 1 liraya artış yapsınlar. O zaman üretene destek verilir mi verilmez mi biz üretici olarak inanıyoruz ki buna cevap vereceğiz. Türkiye dışa bağımlı olmasın. Ukrayna,çiftçisi, Moldova çiftçisi,Rus çiftçisi para kazanmasın Türk çiftçisi para kazansın”dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30