banner78
banner25

CHP Milletvekili Gaytancıoğlu "Rusya-Ukrayna savaşı tarım ürünlerini etkiler!"

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerginliğin Türkiye başta olmak üzere dünya piyasalarına ciddi etkileri olabileceğini kaydetti.

Türkiye’nin tahıl anlamında dışa bağımlı olduğunu ve buğday, ayçiçeği gibi önemli tarım ürünlerinin tedariğinin büyük bir bölümünün Rusya ve Ukrayna’dan yapıldığını belirten Gaytancıoğlu “Ukrayna ve Rusya arasında giderek hızlanan bir kriz var. Bunun Türkiye’ye yansımaları olacak. Türkiye gibi tarım toprakları çok fazla olan üretici bir ülkede bu tip krizlerin yaşanmaması, dışarıdaki olayların bizleri etkilememesi lazım. Türkiye bir zamanlar kendi kendine yeterli yedi ülkeden biri olarak anılırdı. Ereğli demir çelik tesislerini buğday satarak yaptığımız hep söylenirdi. Bunlar Türkiye’nin üretici bir ülke olduğunun en büyük göstergeleridir. Türkiye, buğday, mercimek, nohut, fasulye, ayçiçeği üretirdi. Hiçbir şekilde dışa bağımlı bir ülke değildi.”dedi.

Okan Gaytancıoğlu yaptığı açıklamada AKP hükümeti ile birlikte Türkiye’nin dışa bağımlılığının arttığını, son 4 yılda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildikten sonra sıfır gümrük vergisiyle ithalatın adeta temel bir politika haline geldiğini söyleyerek “Pandemi öncesi 150 dolar olan buğday fiyatlarının birden 350 dolara çıktığını görüyoruz. En büyük tedarikçi ülke Çin’in ciddi stoklamalar, ciddi alımlar yaptığını görüyoruz. Bunları bizler görüyoruz fakat AKP hükümeti bunları görmezlikten geliyor. İthalat politikalarını değiştirmedi. Üretime yönelik politikalarını destekler yönelikte bir politika geliştirmedi. Tarımsal üretimi engelledi, destek vermedi”dedi.

Gaytancıoğlu Türkiye’nin buğday ithalatının yüzde 70’ini Rusya’dan, yüzde 15’ini ise Ukrayna’dan yaptığını söyleyerek “ Rusya ile Ukrayna bir gerginlik, bir savaş içerisine girer ise Türkiye’nin hem ithalat faturası artacak hem de bir iddiam var dün bir lira elli kuruştan aldığımız ekmeği,bugün döviz kurunun artması ile birlikte ve üretim yetersizliğinden dolayı üç lira elli kuruştan alıyorsak yarın on lira versek bile bulamayabiliriz. Bu kadar ithalata bağımlı bir ülke haline gelinmez. Bir yıldan beri zam şampiyonu olan ve bizim topraklarımızda verimli bir şekilde yetiştirilen Ayçiçeği’nde biz dışa bağımlıyız. Onu da Rusya ve Ukrayna’dan alıyoruz. Kendi potansiyelimizi harekete geçirmeliyiz ve bu potansiyel Türkiye’de var. Tarlaları işlemek ve üreticiye destek vermek lazım. Dünya da bir su ve gıda kıtlığı olacak. Gıda kıtlığına dönüşmeden kendi çiftçimizle biz bu işten çıkmalıyız” dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30