banner137
banner25

CHP'li Güzel "Kadının nafaka hakkına göz diktiler!"

CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Reyhan Güzel, Ak Parti iktidarının müftülere nikah yetkisi vererek Medeni kanunda sağlanan hukuk birliğini göz ardı ettiğini söyleyerek, “Şimdi de kadının nafaka hakkına göz dikildi. Ak Parti hükümeti dava süresince yoksullaşan tarafa ve çocuğa bağlanan tedbir nafakasını da ortadan kaldırmayı planlıyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Reyhan Güzel, Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 96’ncı yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Güzel, 96 yıl önce Türk Medeni Kanunu’nun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildiğini, kanunun kadının insan hakları açısından dev bir adım olduğunu kaydetti.

  Ak parti iktidarının kazanılmış hakları aşındırdığını söyleyen Güzel, Medeni kanunla sağlanan hukuk birliğinin göz ardı edildiğini, İstanbul Sözleşmesinin fesih edildiği, şimdi de kadının nafaka hakkına göz dikildiğini söyledi.

 Güzel, “Kadın Dayanışma Vakfı’nın 2019 yılında yaptığı bu çalışmaya göre, mahkemeler, nafaka taleplerinin sadece yüzde 8’ini tam olarak kabul etmiştir. Ayrıca nafaka meblağları da kamuoyuna yansıdığı gibi milyonlar değildir. Kadınların sadece yüzde 2’si 2000 TL’nin üstünde nafaka alırken yüzde 66’sı 500 TL’nin altında nafakaya mecbur bırakılmaktadır. Şunu da hatırlatmakta fayda var: bağlanan nafakaların yüzde 50,7’si hiç ödenmemektedir. Ayrıca, bir gün evli kalıp ömür boyu nafaka ödediğini iddia eden erkekleri TÜİK verileri bile yalanlıyor. 2020 yılında açıklanan TÜİK verilerine göre, Türkiye’de boşanmaların sadece yüzde 2.2’si bir yıldan az evlilikleri kapsıyor.

Şahsım hükümetinin yaptıkları bunlarla da bitmiyor. Aile Hukuku’nda “zorunlu arabuluculuk” uygulaması getirilmeye çalışılıyor. Bu düzenleme hayata geçirilirse; kadınlar açısından yeni mağduriyetler yaratılacak. Örneğin, kadın şiddet uygulayan erkek ile aynı masada uzlaşmaya zorlanacak. AKP Hükümeti boşanmaları hızlandırarak, dava süresince yoksullaşan tarafa ve çocuğa bağlanan tedbir nafakasını da ortadan kaldırmayı planlıyor. Boşanma davası süresince aile konutunda kadın ve çocukların yaşamasına karar verilebiliyordu. Oysa getirmeye çalıştıkları yeni düzenlemede, kadın ve çocuklar birkaç ay içinde aile konutundan çıkarılabilecek. Zaten ödenmeyen nafakalar için ister öde, ister ödeme dönemi başlayacak” dedi.

banner148
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner30