AK Parti İl Başkanı Belgin İba’nın açıklanan buğday taban fiyatı sonrasında yaptığı bilgilendirmede üreticinin fiyattan duyduğu memnuniyeti dile getirmesinin ardından CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı yapılan buğday hesabına saygı duyduğunu ancak maliyet hesaplamaları yapılırken, çiftçi bağ-kuru, biçerdöver maliyeti, nitrat gübresi, amortisman, yedek parça maliyeti, işçilik maliyeti gibi hususlardan haberlerinin olmadığını kaydetti.
AK Parti İl Başkanı Belgin İba’nın buğday taban fiyatını 6.05 TL olarak açıklanmasının ardından 1 dönüm buğday maliyetinin bin 800 lira olarak hesaplanmasının gerçeği yansıtmadığını belirten CHP İL Başkanı Pekcanlı “Ak Parti İl Başkanı kendi çapında bir araştırma yapmış, onun buğday maliyeti hesabına da saygı duyuyorum. Ton maliyetini bin 800 lira olarak söyledi. Bizi suçluyor, biz ton maliyetinin 5 bin 960 lira olarak ilan edildiğini söyledik. CHP olarak söylemedik, bu bilgiyi Ziraat Odası’ndan aldık. Yaptıkları maliyet analizinin sonucunda bir ton buğdayın maliyeti 5 bin 960 lira olarak hesaplandı. Bu maliyet hesaplandığında mazotun litresi 23 liraydı. Şimdi belki bu akşamdan sonra 30 lira olacak”diyerek yaptıkları fiyat araştırmasını konunun uzmanlarına sorduklarını belirtti.
Çiftçilikle uğraşan üreticilere yaptırdığı maliyet hesapları hakkında da bilgi veren Pekcanlı “Bu işin uzmanlarına sordum, Ak Parti il başkanı bin 800 lira maliyet çıkardı da siz nasıl 5 bin 960 çıkarttınız dedim. Bu soruyu sorduğum zaman bu işin uzmanları bana dedi ki, “AK Parti il başkanının çiftçi bağ-kuru diye bir şeyden haberi yok. Biçerdöver diye çalışan bir makineden haberi yok, nitrat gübresi, amortisman, yedek parça maliyeti, işçilik maliyeti, bunlardan haberi yok dediler. Bunları dahil etmezseniz il başkanı haklıdır. Bin 800 liraya tonu düşer. Ama bin 800 liraya mal ettiğiniz buğdayın kalitesi ve verimi de özellikle merak ediliyor. Önümüzdeki hafta biz CHP olarak borsada olacağız. Boş boş tarlalarda gezmeye gerek yok. Gerçek rakamlar borsada ortaya çıkacak. Bin 800 lira maliyeti olan buğdaydan ne kadar verim, kaç kilo verim alınacak haftaya borsada hep beraber göreceğiz. 8,5 lira buğdayda fiyat talep etti çiftçimiz, ziraat odalarımız. CHP olarak biz bu talebi haklı bulduk. Daha sonra ne oldu, 6.05 kuruş buğday fiyatı açıklandı. Benim üzüldüğüm taraf işin bu tarafı değil. 6,05 buğday fiyatına bence bu rakam makuldür diyen Keşan Ziraat odasına bir basın mensubu soru soruyor. Başkandan gelen cevap makul fiyat demiş. Ama bir hafta önce buğday maliyet hesabı yaparken bu odanın da imzası var, buğday 8,5 lira olsun derken bu odanın da imzası var. İktidar tarafı tarlaya gidecek bu açıklamayı yapacak, bin 800 liraya mal ettilerse, belki de daha bile ucuza mal edebilirler. Mesela hiç buğday ekmeyebilirler, hiç gübre atmayabilirler, hiç sürmeyebilirler, hiç işçilik yapmazlarsa sıfıra mal ederler, sıfır lira kazanırlar. Bence hiç birini yapmasınlar, işi sıfıra mal etsinler bu daha mantıklı” dedi.